|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Доказал се“ експертно, професионално, политически ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 06 Август 2022 14:45

alt

 

След назначаването на четвъртия служебен кабинет от президента Румен Радев Илияна Йотова – вицепрезидент и бивш кадър на БСП реши да влезе в новините като коментира избора и задачите му.

Тя даде едно рамо на президента във войната му с лидер на БСП Корнелия Нинова като заяви, че тримата служебни министри от левицата (Весела Лечева, Крум Зарков, и Явор Гечев) „са гордост за всяка една партия, чиито членове са“.

И още, че и тримата „са се доказали експертно, професионално, политически“.

Свикнали сме политиците да лъжат без да се замислят, но бива, бива, ама чак толкова не бива.

Като изключим спортната кариера на Весела Лечева, никой от тримата не се е доказал в политиката. Това е ясно като бял ден.

Нито един от тях не се е проявил като активен парламентарист за времето, през което е престоял в парламента през последните години.

Не е тайна, че от десетилетия Народното събрание се пълни с мъртви души от всички парламентарни групи и малцина са онези парламентаристи, които действително вършат истинска работа в парламента.

Нито Лечева, нито Зарков, нито Гечев, който е за кратко депутат в 42-то Народно събрание, са сред тях.

Това обаче не пречи на Йотова да ръси неща, които нямат никакво покритие с реалността.

Типичен пример за „доказан професионалист“ е Крум Зарков. 39-годишният служебен министър на правосъдието бе наложен от Корнелия Нинова като едно от „новите лица“ в БСП след избора ѝ за председател през 2016 г.

Преди да бъде лансиран в политиката Зарков е завършил Френската гимназия с докторат по международно право в Сорбоната, Париж.

Когато Нинова да го направи най-младия член на Изпълнителното бюро на БСП Зарков има зад гърба си само работа като съветник на предишния председател на БСП Михаил Миков.

Но едва ли има друго по-глупаво и недостойно публично представяне на млад политик в България от това на Крум Зарков.

През март 2017 г., броени дни преди парламентарните избори Корнелия Нинова гостува в Нова телевизия. След началото на разговора до нея със закъснение седна неизвестен младеж.

Водещият пита Нинова кого е довела в студиото, а младежът „цъфнал“ до уши с неадекватна усмивка, втрещи публиката с думите:

„Крум Зарков се казвам. Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо.”

Просташката шега, беше схваната като проява на чувство за хумор от страна на Корнелия Нинова, която също толкова неадекватно като младият социалист не само избухна в бурен смях, но и го одобри за казаното с потупване по рамото.

На Зарков му се наложи да се извинява за нелепицата си, след като една от организациите на репресираните от комунистическия режим го заплаши със съд.

Тогава медиите разкриха, че Зарков е син на журналистката Анна Заркова от „Труд“ (тя беше част от Инициативния комитет, издигнал „независимия“ Румен Радев за втори мандат), а дядо му е бившият шеф на Главно следствено управление на МВР-ДС (1990-1992) ген. Леонид Кацамунски, щатен служител на Държавна сигурност от 1977 г., завършил школа в КГБ. Това обяснява откъде внукът знае за мъченията на ДС.

След 2017 г. до днес Зарков няма нито един значим парламентарен принос, както и нито едно медийно участие, запомнящо с нещо съществено, освен, че бързо се превърна в критик на Нинова, която го издигна в партията.

За това каква посредствена фигура е той в политика говорят резултатите на БСП в Русенския избирателен район, където беше наложен като водач на листата на левицата.

А какви са резултатите от кампаниите, които той е оглавявал в крайдунавския град? С една дума – трагични.

На изборите на 4 април 2021 г. водената от Крум Зарков соцпартия в Русе печели едва 16 682 гласа или 18,8%. Това ѝ отрежда трето място в региона след ИТН и ГЕРБ-СДС. Тогава БСП печели два мандата за 45-то Народно събрание, един от които е за водача на листата Зарков.

На изборите за 46-то Народно събрание през юли 2021 г. БСП в 19 МИР – Русе пада на 11 623 гласа или 15,2%. Взима само 1 мандат за парламента.

Мястото отново е за неизменния водач на русенската листа на БСП Крум Зарков. Той тогава публично се извинява, че не е успял да изведе партията до по-добър резултат и се обръща към русенските социалисти дали да остане в парламента, защото на практика социалистите са загубили един мандат.

Въпреки лошите резултати той остава в парламента, чийто живот е също толкова кратък, колкото и предходното Народно събрание.

Независимо от загубата на БСП в Русе Зарков упорито е наложен за водач на листата и за следващите избори.

На предсрочния парламентарен вот на 14 ноември 2021 г. Крум Зарков убедително води БСП в Русенско към катастрофа.

БСП получава скромните 7 827 гласа или 11%, 1 мандат в 47-я парламент и става четвърта политическа сила в региона след ПП, ГЕРБ-СДС и ИТН.

Това представлява „доказалият“ се „експертно, професионално и политически“ Крум Зарков.

Разбира се, семплата политическа биография с толкова много поредни катастрофални резултати не пречи на Радев да го издигне за служебен министър на правосъдието.

Не се лъжете, че Зарков е сложен да оправя правосъдието. За него кукловодите имат друга, по-далечна цел.

Сегашният му министерски пост е даден само като бонус точка в кухата му и изпразнена откъм съдържание политическа биография.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов