|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Режимът на Путин забрани българския сайт Faktor.bg на територията на Русия ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 15 Юли 2022 15:07

alt

 

От сряда, 13 юли 2022 г., българското електронно издание Faktor.bg е забранено на територията на Руската федерация и не е достъпно за гражданите ѝ. Това съобщи самият български сайт, основан през 2012 г. от журналиста Стойко Стоянов.

До скандалната мярка се стигна след като на 12 юли, по искане на главния прокурор на Русия Игор Краснов Роскомнадзор (Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации, която следи, контролира и цензурира „чистотата“ на медийното пространство в съответствие с господстващата в страната неонацистка идеология на Кремъл- б.р.), е изпратил уведомление до хостинг компанията, базирана в Германия, която повече от седем години обслужва Faktor.bg. Уведомлението е за „нарушаване на реда на разпространение на информацията“.

Сайтът Faktor.bg, който системно разобличава руската пропаганда и дезинформация в България и дава широка гласност на престъпленията на Путинова Русия във войната ѝ срещу Украйна, е първото българското издание, което режимът на Кремъл забранява.

Самата забрана е атестация за демократичната функция, която Faktor.bg изпълнява в стремежа си да информира своите читатели за антибългарската политика, която диктатурата на Путин води срещу България.

Главният путински цензор Роскомнадзор предупреждава, че Faktor.bg тиражира фалшива и невярна информация, която противоречи на законите в страната и интересите на режима на Владимир Путин. В рамките на 24 часа от получаването на уведомлението Faktor.bg трябва да изтрие и премахне тази опасна за тях информация, в противен случай съдържанието на електронното издание ще бъде забранено и ще стане недостъпно за гражданите на Русия.

Немската хостинг компания уведоми своевременно българския си клиент, но Faktor.bg използва правото си на мълчалив отказ и не се съобрази с неясните и необосновани претенции на Роскомнадзор, нарушаващи общочовешки принципи като свобода на словото и възможност за информираност.

„Съобразяване с руските искания би означавало българското издание да се превърне в съучастник на престъпната и античовешка политика на режима в Кремъл. Не сме съгласни с обвиненията, че Faktor.bg е публикувал невярна информация, не се срамуваме от публикациите си и няма да се разкайваме пред терористи, мародери и масови убийци“, съобщават от сайта.

На руския регистър за блокирани медии може да се установи, че българското издание вече не е достъпно за руските читатели.

Подобна санкция през последните месеци Русия наложи на десетки световни и опозиционни руски медии и информационни агенции.

Според източници на сайта идеята за забраната на Faktor.bg на руска територия тръгва от София, като лично предложение на посланик Елеонора Митрофанова.

„Вярваме, че диктаторският режим на Владимир Путин в Кремъл няма бъдеще, цензурата не може да заглуши свободното слово, демокрацията и в Русия нямат алтернатива“, са категорични от Faktor.bg. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов