|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Само шерифът на Чикаго ще свърши работа ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Огнян Минчев, Фейсбук   
Петък, 13 Май 2022 15:03

alt

 

Desebg.com публикува коментара на политолога доц. Огнян Минчев в профила му във Фейсбук, посветен на решението на Финландия и Швеция да бъдат приети за членове в НАТО.

 

За пореден път ще припомня тази история. През 1979 г. Леонид Брежнев и Джими Картър подписват във Виена договора САЛТ-2, "подпечатвайки" го с нежна целувка.

Репортери посещават Александър Солженицин, живеещ в изгнание във Вермонт. "Е, г-н Солженицин, Студената война май приключва, какъв е вашият коментар?" Солженицин насмешливо им отговаря, че - както обикновено - не са изпратили на тези преговори подходящи преговарящи.

"Нали президентът и дипломатите са отговорни за това?", недоумяват репортерите.

"За да сте на равна нога в преговорите с Кремъл", уточнява Солженицин, "трябва да изпратите шерифа на Чикаго..."

Няколко години по-късно Америка послуша съвета на Александър Исаевич. За четиридесети президент на САЩ бе избран Роналд Рейгън, който - както е известно - изигра блестящо ролята на шерифа на Чикаго в преговорите с Москва.

През последните 30 години както Вашингтон, така и Париж и Берлин забравиха как се преговаря с Кремъл. Пряк резултат от това е наглата агресия срещу Украйна.

Слава Богу, тази наглост започна да събужда ако не историческите познания, то поне инстинкта за самосъхранение от двете страни на Атлантика.

Решението на Финландия и Швеция да членуват в НАТО е част от тази нова решителност, която "опечалява" говорителите на Кремъл. Не забравяйте – само шерифът на Чикаго ще свърши работа.

И то не кой да е шериф, а този от времето на Ал Капоне!

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов