|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проф. Тодор Тагарев: Войната чука на вратата ни! Да защитим суверенитета си заедно с нашите съюзници ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Тодор Тагарев, Фейсбук   
Вторник, 15 Март 2022 15:32

alt

 

Desebg.com публикува коментара на военния експерт проф. Тодор Тагарев в профила му във Фейсбук, ден след като президента Румен Радев се опита да наложи позицията само български самолети да охраняват небето над България, което е явен отказ от присъствието на натовски изтребители от партьорски страни – позиция, с която държавният глава очевадно иска да обслужи интересите на режима на Путин. Проф. Тагарев беше номиниран за министър на отбраната на мястото на цитиращия опорките на Путин Стефан Янев, който в началото на март 2022 г. бе освободен от поста военен министър.

В последния момент БСП заплаши премиера Кирил Петков с напускане на коалицията, ако Тагарев бъде избран за министър на отбраната и поради тази причина номинацията му бе сменена в последния момент. След конфузната ситуация министър-председателят Петков обяви, че Тагарев ще му бъде съветник. В коментара си Тагарев призовава управляващите да вземат категорична позиция за подкрепа от НАТО, която да гарантира сигурността на въздушното ни пространство и оборва пункт по пункт несъстоятелните доводи на Румен Радев за охраната на небето от старите МиГ-29 и страдащите от липса на летателни часове български летци:

 

„Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни:

  • Предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск;
  • Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл;
  • Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване „свой-чужд“, носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море.

Правителството да покани експерти от съюзни страни, които да оценят кои наши радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси действително могат да се включат в съюзната операция, и кои трябва да бъдат спрени незабавно.
Ако оценката покаже необходимост от допълнителни способности, да поискаме от съюзниците да разположат на наша територия мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Да прекратим театъра с „българския батальон с дефицити“ и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили в съответствие с плановете на НАТО.

Войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дронове вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния. Сега не е време да си чешем егото. Необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници." 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов