|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
37 години след „Възродителния процес“: Агенти на ДС шестват във всяка власт, а жертвите се борят с ужаса от преживяното ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Касим Дал, Фейсбук   
Неделя, 26 Декември 2021 10:59

alt

 

„За жалост 37 години след една от най-срамните акции за етническо прочистване в българската история, новините не ни обнадеждават. Щатни сътрудници, агенти, следователи и прокурори от времето на комунизма, продължават шествието си във всяка власт, насилниците взимат пенсии от държавата, а жертвите се борят с ужаса от преживяното“.

Това написа основателят на Народна партия за свобода и достойнство Касим Дал в профила си във Фейсбук по повод годишнината от насилствена смяна на имената на българските граждани от турски произход, наложена от тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков през 1984-1985 г. Сайтът desebg.com публикува коментара на Касим Дал:


На 24 декември 2021 г. се навършват 37 години от официалния старт на така нареченият „Възродителен процес”. За жалост 37 години след една от най-срамните акции за етническо прочистване в българската история, новините не ни обнадеждават.

Щатни сътрудници, агенти, следователи и прокурори от времето на комунизма, продължават шествието си във всяка власт.

Нека си припомним събитията от 24 декември 1984 година, когато в 4 часа сутринта десетки села в Кърджалийски окръг са обкръжени от милицията.

В кметствата освен кметът на селото се намират партийният секретар на селищната система, представител на ръководството на местното милиционерско управление, една машинописка, няколко милиционери или въоръжени от МВР цивилни.

В 6 часа милиционерите започват да влизат в къщите и да извеждат хората под дулата на автоматите. Първи са семействата с най-голям авторитет в селото. В кметството или друга административна сграда им взимат паспорта, показват им списък с български имена и ги карат да си изберат едно от тях.

Ако не приемат или се бавят, ги бият с палки. Машинописката напечатва трите нови имена на една бланка, на която преименуваният трябва да се подпише.

Ако се съпротивлява, подписът е получаван с бой. Неграмотните оставят отпечатък от палец. Бланката става единственото удостоверение за самоличност на привикания. В този ден са пребити първите десетки турци, непожелали да се откажат от името си.

За съжаление 37 години по-късно, насилниците взимат пенсии от държавата а жертвите се борят с ужаса от преживяното!

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов