|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нинова, никаква оставка! Чудесна работа вършите ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Април 2021 13:43

alt

 

На отминалите парламентарни избори една от големите изненади, която социологическите агенции не уловиха, е пропадането на БСП.

Такова сгромолясване наследникът на компартията не помни през изминалите вече над 30 години от рухването на комунистическата тоталитарна система в България.

БСП събра едва 15% или 476 000 гласа, което я постави на трето място след ГЕРБ и партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“, чийто резултат също не беше прогнозиран от социолозите.


Досега първа или втора политическа сила

Досега във всички избори БСП е била неизменно първа или втора политическата сила с изключение на парламентарния вот през 2001 г.

Тогава тя зае отново трето място със 17,1%  или 783 000 гласа, на един процент след тогавашните Обединени демократични сили (18,1%  или 783 000 гласа), при победител НДСВ с 42,1%. Тогава лидер на БСП беше Георги Първанов.

Такъв унизителен резултат като сегашния социалистите не са постигали дори на парламентарните избори през 1997 г., проведени след злощастното еднопартийно управление на БСП с кабинета Виденов, докарало на българите жестока икономическа катастрофа, срив на банковата система, хиперинфлация и хлебна криза.

Тогава наследничката на бившата компартия стана втора политическа сила с 22% или 939 000 гласа (първи бяха ОДС с 52,2% или 2,2 млн. гласа).

Сравнението на тези резултати от миналото със сегашния най-нисък резултат на отминалия парламентарен вот говори достатъчно красноречиво за очевидното пропадане на социалистите.


Отговорността на лидера на соцпартията

Без съмнение отговорност за това катастрофалното представяне на БСП на изборите в неделя носи нейният председател Корнелия Нинова.

Вероятно всеки човек с достойнство на нейно място би подал оставка след такъв провал, но вчера Нинова на пук на очакванията заяви на пресконференция, че цялото Изпълнително бюро на БСП е подало оставка, но „аз няма да подавам оставка, защото бях избрана преди едва 6 месеца с голямо мнозинство“.

Напористата дама, започнала стремглава кариера като млад приватизатор във външнотърговското дружество „Техноимпекс“ по времето на управлението на СДС, е член на БСП едва от 2003 г.


Уволнена след корупционен скандал, но съхранена

И изкачването ѝ във властта е много бързо – само две години по-късно тя е назначена от тогавашния премиер и лидер на БСП Сергей Станишев за зам.-министър на икономиката и енергетиката.

На този пост обаче Нинова се задържа за кратко. През 2007 г. Станишев бе принуден да я освободи от поста заради скандала с „Топлофикация“ и опъването на чадър над собственика на „Фронтиер“ – бизнесмена Красимир Георгиев, близък на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП).

Това обаче не сложи край на политическата кариера на Нинова, защото тя беше съхранена с избора ѝ във Висшия съвет на БСП, дори я направиха говорител, за да стане депутат в 41-то Народно събрание (2009).

През май 2016 г. тя беше избрана за председател на БСП на мястото на Михаил Миков.


Високите амбиции

Високите ѝ амбиции да върне соцпартията във властта след злополучното участие в кабинета Орешарски (2013-2014) не се реализираха.

На парламентарните избори през пролетта на 2017 г. БСП спечели 27, 9% или 955 000 гласове, отреждайки ѝ второ място след ГЕРБ, макар някои социолози през цялото време даваха предимство в прогнозите си за социалистическата партия.

В последните дни на кампанията някои хора около Нинова сътвориха груби публични изцепки, а самата тя изпусна фразата, че „демокрацията ни отне много“, което ѝ изигра лоша шега на финалната права.

Звездният миг от политическата кариера на лидерът на БСП бяха президентските избори през ноември 2016 г., когато издигнатия т от партията доскорошен шеф на ВВС ген. Румен Радев (първоначално той номинация и на АБВ) ги спечели.

Това си остава и единствената изборна победа на БСП при Нинова от четири вота (два парламентарни, и по един президентски и местен).


Вътрешнопартийните чистки и разправи

Нито един лидер на БСП от 1990 г. насам не е имал толкова отрицателно влияние върху партията, както Корнелия Нинова.

Тя подхвана вътрешно партийна чистка, а покрай нея и лични войни дори с хора, които изиграха ключова роля за избора ѝ за председател като Георги Гергов.

Каквото и да се каже за конфликта ѝ с бившия лидер и шеф на ПЕС Сергей Станишев ще е малко.

Раздори доведоха до низвергване на фигури като журналистката Елена Йончева – избрана преди това за евродепутат от БСП, от която бе свалено политическото доверие.

Неслучайно вътрешнопартийната опозиция на „Позитано“ 20 обвинява Нинова, че е приватизирала партията и я превърнала в еднолична фирма без да се съобразява с традициите и идеологията ѝ.

Вероятно сега лидерът на БСП се надява да играе някаква роля при опита да се състави правителство без ГЕРБ, но това предстои да се види дали и как ще се случи.


Добрата новина – БСП върви стремглаво надолу

Добрата новина, е че водената от Нинова бившата компартия, преименувала се през 1990 г. в социалистическа, върви стремглаво надолу и е на път да се превърне в политическа формация без съществено влияние в политическия живот.

Делегирането на огромни права на председателя на последния конгрес с прекия избор на Нинова за лидер днес прави ситуацията абсурдна, защото партията не може да се освободи от нея без нов конгрес и ако тя не го направи доброволно, а Нинова вече ясно отказа да стори това независимо от съкрушителния резултат.

А навремето, в началото на прехода, партията не се поколеба да жертва дори фигура като тази на своя генерален секретар Тодор Живков, само и само да се спаси.

Воденето към политическото дъно на БСП в крайна сметка е добър шанс за демокрацията в България, защото соцпартията нито се превърна в модерна лява партия, нито скъса с ретроградните политики и зависимости от тоталитарното минало.


БСП – ретроградна, а не модерна лява партия,

скъсала с тоталитарните зависимости

Показателно е, че БСП продължава да излъчва и номинира сътрудници на репресивния апарат на БКП (пример – соцпартията е първа по издигнати кандидати за депутати с досиета на отминалите парламентарни избори).

А не трябва да се забравя, че първото нещо, което Корнелия Нинова направи, след като бе избрана за председател на БСП, бе да се снима пред паметника на Тодор Живков в Правец заедно с парламентарната група на партията.

Да не говорим за вечния прокремълски уклон на БСП, който се разминава с българските национални интереси за свободна и демократична България.

Така че, Нинова, никаква оставка! Вършите чудесна работа на челото на БСП, която никой друг лидер не е успял досега да постигне. Продължавате в същия дух и нека следващата цел е партията да се смъкне под 10%. Желая ви успех в това!


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов