|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Руската разузнавателна агресия – опасен прецедент за България, гонят още двама руски дипломати ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 22 Март 2021 17:44

alt

 

България гони още двама руски дипломати, които са уличени от българската правозащитна система в извършване на разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Това стана ясно днес, след като прокуратурата представи съответни доказателства на Министерството на външните работи, което е задействало процедура по обявяването им за „персона нон грата“.

Руските разузнавачи, действали под дипломатическо прикритие, са свързани с разузнавателната мрежа на арестуваната миналата седмица петчленна група от бивши и настоящи военни, работили като агенти в полза на Русия.

Руската разузнавателна агресия в България е факт – през последната година и половина българските служби разкриха системни случаи на незаконно събиране на разузнавателни сведения от руска страна, в резултат на които българските власти изгониха 6 руски дипломати, уличени в шпионаж.

След изразената подкрепа на българските действия срещу руската разузнавателна агресия от страна на Великобритания и САЩ, днес от НАТО също подкрепи българските усилия срещу „незаконните руски действия“.

Междувременно Съюзът на офицерите от запаса „Атлантик“ разпространи декларация за шпионския скандал, която desebg.com публикува:


Пазете офицерската чест и достойнство, не предавайте и не продавайте своята Родина!

Случаят с арестуването на петима български офицери от въоръжените сили и обвиненията им за участие в група за извършване на престъпления против Републиката и шпионство в полза на чужда държава шокира членовете на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА). Това е опасен прецедент за сигурността на страната и Алианса, който се случва след 17 години членство, засилвайки все повече недоверието и съмненията, че страната ни е „троянски кон“ на Русия в НАТО. Органите на сигурността, разкрили и задържали лицата от групата, заслужават похвала и признание за бдителността и ефективните си действия.

В тази връзка, по волята на своите членове и клубовете по места, УС на СОР „Атлантик“ заявява следното:
•    Ние от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ най-остро осъждаме предателското поведение и подкупност на български офицери, изменили на своя дълг и клетва, принизявайки офицерската си чест и лично достойнство.
•    Престъпно са потъпкани от тях всякакви професионални и етични принципи и ценности на запасни и действащи офицери от военното разузнаване, което нанася тежки вреди върху авторитета и доверието към въоръжените сили и разузнавателната общност сред гражданите на Република България, съюзниците ни от НАТО и ЕС. Лепнато е позорно петно на българския офицерски корпус и най-вече на военното ни разузнаване, чиято основна мисия е да защитават Конституцията, националните интереси, сигурността и отбраната на страната ни.
•    Подкрепяме всички необходими разследващи действия и настояваме за най- тежки осъдителни присъди за хора, поставили се в услуга на деструктивни за националната и колективна ни сигурност и отбрана враждебни сили.
•    Препоръчваме пълно разследване и проверка на структурите, опериращи с класифицирана информация за НАТО и ЕС, засилени проверки и усъвършенстван подбор на хората с право на достъп до подобна информация. Предприемането на безкомпромисни действия, ще убеди съюзните държави, че страната ни се отнася отговорно към противодействието на всякакви злонамерени действия срещу нас и съюзниците ни.
•    Категорично настояваме за разкриване на всички руски дипломати, замесени в тази шпионска афера.
•    Настояваме за засилен и по-ефективен парламентарен, административен и съдебен контрол (включващ и ежегодно атестиране и проверки на лоялността) на служителите на военното и цивилното разузнаване (СВИ и ДАР), на ключови структури в държавната администрация, както и довършване процеса на лустрация в системата на МВнР и премахване на дипломати на високи позиции, завършили в Москва.
•    Не подкрепяме опитите за омаловажаване случая и изказванията на официални лица, в т.ч. и от министъра на отбраната, за „незначителните вреди“ от дейността на групата, включително и опитите за използване на случая за други цели и сценарии.
•    Призоваваме за законодателни действия, които да бъдат насочени към пълна забрана за служители и сътрудници на бившите Държавна сигурност и Разузнавателно управление на МНО (РУМНО) и СВР до 1989 г да заемат каквито и да е длъжности, свързани с достъп до класифицирана информация - в МО, МВР, държавната администрация, националните служби по сигурността и във фирми, които имат или са поискали такъв достъп, в системата за проверка и предоставяне на достъп до класифицирана информация.
•    Настояваме за национален преглед на образователната система и учебните програми и криворазбраната автономия на ВУЗ при преподаването на теми, свързани с националната защита, сигурност и отбрана. Особено внимание да се обърне на военните учебни заведения.
•    Ще приветстваме всяко решително противопоставяне на държавните институции и органи срещу безнаказано роящите се в страната ни паравоенни формирования, сдружения и др., функциониращи на ръба на законността и конституционния ред и поставили се в услуга на враждебни на страната ни сили.
•    Настояваме за засилване на публичния контрол на дейността на специалните служби в България. Готови сме да участваме с наши експерти в разработването на етичен кодекс за служителите от разузнавателната общност на държавата за развитие на нова култура и професионални ценности (дълг, интегритет, отговорност, професионализъм и др.), базирани на принципите, заложени в Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна.
•    Призоваваме за засилване на контраразузнавателната дейност и противодействието на кибер заплахите за националната ни сигурност.
•    Призоваваме още Министерството на външните работи, след доказване на съпричастността на посолството на Руската федерация към шпионската афера, да предприеме незабавни мерки за екстрадиране на замесените в случая руски дипломати, като предупреди и с нота Министерството на външните работи на Русия за решимостта на България безкомпромисно да пресича всички враждебни действия от подобен характер.
•    Призоваваме българските институция с отговорности по сигурността и отбраната и в частност Министерството на отбраната, да осъдят недвусмислено участниците в шпионската афера, като уверят съюзните държави, че към подобни действия страната ни ще предприема строги и последователни мерки за изкореняването им и недопускане компрометирането на национална и съюзна класифицирана информация.
•    Очакваме в 45-тото НС да има постоянна действаща комисия по контрол на специалните служби с активно участие на опозицията и взаимодействие с професионални неправителствени организации в сферата на националната сигурност с евроатлантически профил. Настояваме още в първите дни парламента да изслуша Премиера, министъра на отбраната, министъра на външните работи и главния прокурор по зачестилите случаи на зловредни действия срещу българските интереси от страна на Кремъл и въвличане на български граждани на важни публични позиции и в сектора за сигурност в противоконституционни действия.

Тази шпионска дейност, на група настоящи и бивши военни, уронва тежко доверието към България като съюзна държава в опазването на класифицираната информация, която ни се предоставя. Тя нанася вреди на целия Алианс. Това налага пълно разследване и разплитане на цялата шпионска мрежа, доставяща класифицирана политическа, военна и военно-техническа информация на посолството на Руската федерация в страната ни. Същевременно тази дейност трябва да бъде осъдена и като враждебна към България, разрушаваща дипломатическите отношения между двете страни.

СОР „Атлантик“ призовава действащите български офицери и офицерите от резерва и запаса:
Пазете офицерската чест и достойнство, не предавайте и не продавайте своята Родина!

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов