|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разкритата група руски шпиони – сефте за посланик Митрофанова ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Март 2021 18:01

alt

 

Само три дни след като връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев новият посланик на Руската федерация Елеонора Митрофанова бе полята със студен душ.

Добре дошла, посланик Митрофанова в света на мръсните шпионски игрички, с които вашият режим не е спирал.

Новината за арестуването на цяла група настоящи и бивши военни, уличени в шпионаж в ползва на Русия, дава лош старт на пребиваването на новия човек на Путин в София.

Митрофанова наследява на дипломатическия пост злополучния Анатолий Макаров, в края на чийто мандат бе принуден неколкократно да инкасира черти точки на дипломатическата маса.

Това стана, след като българските власти изгониха цяла серия руски кадрови разузнавачи, разкрити, че се опитват по доста непредпазлив начин да събират секретна информация под прикритието си на дипломати от Руската федерация.

Извършвалите шпионаж в полза на Кремъл група лица, разкрита от българската правозащитна система, са „наследството“ на Макаров, което той оставя на Митрофанова, тъй като групата е била активна по време на бившия вече посланик.

Не е изненада, че главната фигура в групата, е бивш началник от военното разузнаване. Както прокуратурата уточни, че го е нарекла „Резидента“, той действително е изпълнявал функциите на резидент – лице, което е натоварено с вербуването на агенти и работата с тях в група.

Също така не е никаква изненада, че „Резидентът“ е завършил школа в съветското ГРУ преди разпада на тоталитарната комунистическа система в Източна Европа през 1989 г. и без съмнение е с необходимата идеологическа и оперативна закалка от времето, когато Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската народна армия (военното разузнаване при социализма в НРБ, б.а.) е изцяло идеологически, оперативно и технически подчинено на съветското военно разузнаване – ГРУ.

Кадрите на РУ-ГЩ са също толкова зависими от по-големия си съветски „брат“, както кадрите на Държавна сигурност от КГБ.

Този последен случай недвусмислено потвърждава необходимостта от проверките за надеждност, които правоохранителната система трябва да извършва на лица, които трябва ад имат достъп до класифицирана информация, включително и по показателя дали са били сътрудници на тоталитарните комунистически служби – РУ-ГЩ на БНА и на ДС.

Защото разкритата група шпиони е има достъп именно да такава класифицирана информация и то не само на България, но и на НАТО и Европейския съюз.

Големият проблем на съдебната система в България е какво става с делата за шпионаж.

Разкриването и арестуване на нагли шпиони, действали в полза на Кремъл е едно, а доказването на това тежко престъпление в съда – съвсем друго.

Пример е делото, заведено от прокуратурата срещу Николай Малинов, бивш депутат от БСП и председател на движение „Рософили“, което вече се точи втора година.

Само адекватно и бързо правосъдие би охладило огромната разузнавателна дейност, която Русия извършва през последните години на територията на България.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов