|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Милен знаеше колко важно е да говорим за комунистическото минало ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 20 Април 2020 13:30

alt

 

Разбираемо е, когато един човек си отиде, неговите приятели, колеги или просто хора, които са го уважавали, да излеят лавина от текстове, с които да покажат своето отношение към него.

Макар че, вероятно човекът, който си е отишъл, би искал да види приживе това отношение, особено когато е имал нужда от обществена подкрепа в трудни за него моменти.

По тази причина няма да пиша или изказвам мнение за наистина престъпния начин, по който бе отнет живота на журналиста Милен Цветков.

С тези редове бих желал да подчертая един факт, който ще бъде пропуснат от мнозина, когато сега пишат за Милен. А именно, че той винаги засягаше проблемите с комунистическото минало  за разлика от повечето други журналисти, които или ги неглижираха, или просто бяха тема табу за тях.

Милен намираше време и място за тези проблеми от самото начало на своята журналистическа кариера като водещ. Комунистическото минало и неговото влияние върху прехода са били и причината той да ме кани често в своите предавания. А оттам и да се запознаем като колеги, които изпитват взаимно уважение към работата на другия.

Няма да забравя как при едно от първите си участия при него в Нова телевизия през 90-те години, когато студиото бе още в кв. „Дианабад”, той ме покани да говорим за досиетата на Държавна сигурност (тогава той беше водещ в сутрешния блок на телевизията).

Разговорът по тази еретична за големите телевизии тема тъкмо започна и изведнъж електричеството в студиото спря – голям куриоз!

Поседяхме около две минути на тъмно и токът дойде. Тогава Милен реагира с присъщото си чувство за хумор, казвайки: „И какво стана, Христо, идваш тук, започваш да говориш за досиетата на ДС и ни спират  тока?” Отговорих му: „Ами така става, Милене, като засягаш такива неудобни теми”.

Като журналист той споделяше виждането на нас, изследователите на режима на БКП, че много от проблемите днес са наслоени от тоталитарния период и като скрити механизми, и особено като манталитет.

Милен отделяше място в предаванията си и за жертвите на комунизма. Правеше това като канеше автори на документални изследвания за различни престъпления на комунистическия режим.

Имах удоволствието да му гостувам при представянето на изключителното изследване на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” преди премиерата на книгата в началото на 2018 г. (виж по-долу линк към предаването).

Участвахме и с проф. Вили Лилков при излизането на съвместната ни книга „Бивши хора” през 2017 г. В това предаване (виж по долу линка към него) говорихме за „политическото правосъдие” при комунистическия режим и стотиците инспирирани съдебни процеси, някои от които бяхме детайлно разгледали в изследването си.

Тогава най-неочаквано, съвсем спонтанно, Милен изстреля репликата: „Моят дядо е съден от такъв съд”. Каза важен факт от своята фамилна история, с който дотогава нито бе афиширал, нито парадирал.

Скърбя за Милен Цветков и дълго време няма да повярвам, че вече го няма на този свят.

Демократичната част от обществото ни загуби добър и ценен човек, а ние журналистите – прекрасен колега, чийто живот бе отнет по брутален начин.

Линк към предаването „Часът на Милен Цветков” с представянето на книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” – ТУК.

Линк към предаването „Часът на Милен Цветков” с представянето на книгата „Бивши хора” на проф. Вили Лилков и Христо Христов – ТУК. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов