|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Благотворителност и доброволчество в едно друго време (не комунистическо и посткомунистическо) ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Март 2020 17:58

alt

 

Кризите, каквато преживяваме в момента от панепидемията от коронавирус, е повод да си припомняме примери за дарителство, доброволчество, милосърдие от страна на публични фигури в тежки условия на изпитания, когато народът е имал нужда от съпричастност и споделяне на несгодите.

В много случаи тези примери са действали не само за повдигане на духа на нацията, но и били заразителни за младите хора.

Един от тези примери е царица Елеонора Българска. Тя е втората жена на цар Фердинанд. Родена е в Тшебехов, Полша през 1860 г. Тя е дъщеря на принц Хайнрих IV Ройс цу Кьостриц (1821 – 1894) и принцеса Луиза Ройс цу Грайц (1822 – 1875) и е принцеса.*

След смъртта на първата си съпруга Мария-Луиза Бурбон-Пармска през 1899 г., Фердинанд I се жени за нея през 1908 г. в гр. Кобург, Германия.

След церемонията Елеонора получава титлата „княгиня на българите“, а няколко месеца по-късно, след обявяването на независимостта на България от Османската империя на 22 септември 1908 г., титлата ѝ е променена на „царица на българите“.


Да спечелиш любовта на целия български народ с благотворителност

Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната дейност на царица Елеонора като съпруга на държавния глава е благотворителността.

По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд „Царица Елеонора“, чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна.

Благодарение на нейната намеса от събаряне е спасена Боянската църква, която през 1912 г. трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм. За да спаси уникалната църква, Царицата лично издейства на боянчани парцел за строеж на нова църква, а в средновековния храм започват реставрационни дейности.


Милосърдна сестра на фронта

По време на войните царица Елеонора организира курсове за милосърдни сестри и самата тя е на фронта като милосърдна сестра.

Царицата подарява главното знаме на българското Македоно-одринско опълчение, а заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска царица Елеонора е основен дарител на създадения в 1885 г. Български Червен кръст.

 

alt

 

Царица Елеонора е основателка на подпомагащото го женско дружеството „Самарянка“.

За нея народният поет Иван Вазов пише:
„Жена венценосна,
сестра милосърдна,
сестра на героите из боя жестоки,
Царице, ти любов си победна,
душа изтъкана от чувства високи.“    

Девизът на царица Елеонора е „Вярност и постоянство“. С Височайша заповед № 327 от 9 август 1912 г. тя е назначена за шеф на 24-ти Черноморски полк, който оттогава носи името „полк на Нейно Величество Царица Елеонора“.

Царица Елеонора се разболява тежко в последната година на Първата световна война и след продължително боледуване умира на 12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната си воля царицата е погребана до южната фасада на Боянската църква.


Оскверняване на гроба ѝ от комунистите

След установяването на тоталитарния комунистически режим в България гробът на царица Елеонора е осквернен и ограбен, а надгробният паметник – премахнат, за да се заличи мястото му.

След демократичните промени от 1989 г. новата власт връща надгробния паметник на мястото му и възстановява предишния вид на гроба.


Да дариш сватбения си подарък на болница

Любовта на българския народ към заслужилата царица е безкрайна. Според поета Кирил Христов не е имало столичанка, която да не е отишла на опелото на царица Елеонора. До 1944 г. войници, оцелели благодарение на нейните грижи и обучените от нея сестри, всяка година се събирали на поклонение на гроба ѝ.

Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ (IV степен).

След смъртта на майката на княз Фердинанад – княгиня Клементина през 1907 г. католическата болница „Княгиня Клементина“ е под патронажа на царица Елеонора. Тя дарява 200 000 лева – сватбения си подарък от Народното събрание – за подобряване на болницата.


Белият ангел с червен кръст

С името на първата българска царица от Третото българско царство Елеонора фон Ройс е свързан българският принос в непознатата за Югоизточна Европа форма на благотворителност – обковаването.

Дървени макети, статуи или предмети символизиращи популярни военни, исторически или политически фигури биват публично представяни за обковававане с малки златни, сребърни или бронзови гвоздейчета, които всеки дарител закупува.

Благодарение неуморната работа на „белия ангел с червения кръст“, както е наричана от народа царица Елеонора, тази форма на дарителство намира благодатна почва в България по време на войните за национално обединение (1912 – 1918 г.).

Заболялата тежко на Тракийския фронт по време на Балканските войни българска царица след четири тежки операции в България и в чужбина остава прикована на легло в Евксиноград.

В чест на рождения си ден – 22 август 1917 г., тя моли да бъде изработен за обковаване макет на ладия, и събраните чрез обковаването средства да бъдат разпределени между войнишките сираци на бойците от подшефния ѝ 24-ти пехотен Черноморски полк, бежанците от добруджанските села, и военноинвалидите.

Изработена с нейни лични средства от морския арсенал във Варна, „Ладията на живота“ става последният дар на умиращата царица Елеонора към нуждаещите се в изтерзаната от войните България.

 

„Първата дама” на президента Румен Радев пише... във Фейсбук

На фона на този богат на доброволчество и благотворителност живот да видим какво прави днес втората съпруга на президента Румен Радев (Десислава Радева сключва брак с него през август 2016 г.,  пет дни преди Радев да бъде официално издигнат от БСП за кандидат за президент).

 

alt

 

Няма и помен от идея, инициатива или личен пример от страна услужливо величаещите я услужливи медии т. нар. първа дама, макар че в такъв термин не съществува в българското законодателство. Тя не е известна с благотворителна дейност, а с няколко скандала с начина на предвижване на колите на НСО.

А малко преди да се прехвърли пандемията от коронавирус в Европа гръмна скандала публикуваните от прокуратурата записи, разкриващи как президентът  Румен Радев се уговарят с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков да се прикриват на данни от проверка на Антикорупционната комисия за евентуален конфликт на интереси при назначаването на Десислава Радева, тогава още Генчева на два щата във ВВС (първо като финансистка, а след това от самия Радев и за пиар).

 

alt

 

На своята страница във Фейсбук Десислава Радева има само един единствен пост за епидемията от коронавирус „сериозно, без музика” от 14 март, ден след като кабинетът предложи, а парламентът прие извънредното положение. В него тя задава критични въпроси към правителството, които „не ѝ дават мира”.

Нито тя, нито държавният глава предприеха някаква инициатива, свързана с дарителство, доброволческа кампания или нещо подобно.

Абсолютна липса на личен пример за кураж, събуждане на нужни в момента важни добродетели в българското общество, които да го насърчават и обединяват. Пълна пасивност и на Радева и на Радев.


Вицепрезидентът се изявява по темата с... интервюта

Същото е положението и при вицепрезидента Илияна Йотова. На официалния сайта на президенството в секцията „Вицепрезидент: Слова, изказвания, становища” има една единствена публикация от... януари 2018 г.

 

alt

 

Иначе в медийното пространство тя е активна. Има интервю по Дарик радио от 20 март 2020 г., в което критикува европейската комисия, че още през декември 2019 г. имало сигнали за вируса в Китай, но били взети мерки.

Самата Йотова обаче няма публични препоръки и предупреждения как и в България и в Европейския съюз трябва да се действа. Така че подобни изказвания идват след дъжд качулка.

Вицепрезидентът не е инициирала нито доброволческа кампания, нито дарителска кампания за подпомагане на здравни заведения или лекарското съсловие. Нищо.

Такъв им е личният пример.


* Подробната информация за царица Елеонора е ползвана от Уикипедия.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов