|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Не всичко е коронавирус: Днес почитаме жертвите на концлагера „Слънчев бряг” ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Март 2020 10:53

alt

 

Днес, 21 март, 2020 г. преди обяд от центъра на гр. Ловеч трябваше да потегли ежегодното шествие поклонение в памет на жертвите на едно от най-уродливите творения на тоталитарния комунистически режим – концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч.

За първи път от 31 години, откакто това събитие се провежда без прекъсване, няма да се състои организирано в обичайната предпоследна събота на месец март от годината заради епидемията от коронавирус.

Вероятно по единично някои хора ще посетят кариерата, където в периода 1959-1962 г. лагеристите са подлагани на нечовешки изпитания и непосилен труд, и където след рухването на комунизма това място се превърна в място на памет за жертвите.

Организираното поклонение, което от 1990 г. е инициатива на СДС, а от последните няколко години към него се присъедини и община Ловеч, ще се състои в по-добро време, когато всички ние може да бъдем заедно.

Епидемията обаче не ни пречи днес да изразим своето дълбоко признание към жертвите. За тази цел фондация „Истина и памет” създаде специална страница за събитието във Фейсбук (вижте страницата тук - https://www.facebook.com/lageravlovech.poklonenie2020/) .

Посетете я и споделете своите мисли, спомени, снимки, като по този начин покажем, че помним, не сме забравили и никога, дори в във време на непредвидени обстоятелства, няма да забравим жертвите на тоталитарния комунистически режим.


Христо Христов, журналист, desebg.com и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет” 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов