|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С този руски шпионаж не сме в приятелския кръг на Кремъл ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 25 Януари 2020 13:09

alt

„Трябва да е ясно, се в случая с разкритите от прокуратурата двама руски шпиони, които МВнР обяви за персона нон грата става дума за разузнавачи, които са  на дипломатическо прикритие. В противен случай  те трябваше да бъдат арестувани незабавно и да ги разследват за незаконната им дейност на територията на България. Това е поредният  шпионски скандал с руснаци,  само два месеца след изгонването на  фалшивия дипломат Федотов, който поставя важния въпрос: приятелско отношение ли има Русия към България? Само неприятелските страни извършват нерегламентирана шпионска и разузнавателна дейност в чужда държава.”  

Това заяви разследващият журналист и автор на електронното издание desebg.com Христо Христов пред сайта Faktor.bg, потърсен за коментар на събитията от вчерашния ден, когато прокуратурата съобщи, че е разкрила двама руски граждани да извършват шпионаж под дипломатическо прикритие.

Държавното обвинение  обяви, че са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК. И двамата шпиони се оказаха служителите на Руското посолство.

Единият е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната, а другият е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната.

„Очевидно не сме в приятелския кръг на Кремъл”, заяви Христов пред Faktor.bg. Като изследовател на архивите на бившите репресивни тоталитарни служби  Христо Христов е убеден, че руснаците и тяхната шпионска мрежа всъщност никога не са си тръгвали от България след рухването на комунистическата система, а винаги са имали мощно присъствие на територията ни.

„Москва никога не се е отказвала и спирала опитите си за влияние върху политическия и икономическия и обществения живот в страната ни. Днес реално виждаме това, за което приятелски страни и експерти ни предупреждаваха от няколко години”, добави разследващият журналист.

По думите му не трябва да се забравя, че след незаконното нахлуване и анексиране на Крим, путиновият режим е в неофициално обявена война на Запада включително и на нас като неразделна част от ЕС и НАТО. Потвърждение на това е и фактът, че всички лица замесени в шпионска дейност на територията Европа са от ГРУ, тоест от военното разузнаване на Русия, което действа активно и настъпателно предимно в условията на военна обстановка, изтъква Христо Христов.

След реакцията на България за изгонването на новите двама руски шпиони действията на страната ни бяха подкрепени от САЩ, Великобритания и Канада.

Ден преди новината за уличаването в шпионаж на двамата руски „дипломати” българската прокуратура оповести, че повдига обвинения срещу трима руски граждани за предумишлено убийство по случая с бизнесмена Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната фирма „Емко”, срещу когото бе направен неуспешен опит да бъде отровен през 2015 г. Както стана преди известно време той е изнасял оръжие за Украйна след анексирането на Крим от Руската федерация.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов