|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Даниела Горчева: Шапка му свалям на сина на Стефан Богданов – Петър Богданов! ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Даниела Горчева   
Събота, 07 Декември 2019 15:44

alt

 

Сайтът desebg.com публикува коментарите на издателя на сп. „Диалог” и общественик Даниела Горчева по повод два от филмите от третия сезон на поредицата „Отворени досиета” по БНТ, посветена на жертвите на комунистическия режим, които бяха излъчени през последните две недели: „Стефан Богданов. Признанията на един комунист” и „Никодим Янушев. Бягство от комунизма”. Коментарите на Даниела Горчева са публикувани на нейния профил във Фейсбук, заглавието и подзаглавията са на desebg.com.


Много важни истини за терористичната организация БКП

Неотдавна БНТ излъчи поредния филм на Христо Христов (сценарист, б. ред.) и екипа на „Отворени досиета” (продуцент Катя Атанасова, режисьор Димитър Коцев – Шошо и оператор Венцислав Нешев, б. ред.). Този филм е за бившия шеф на Държавна сигурност, който сам попада в месомелачката на сталинските процеси у нас във връзка с делото срещу Трайчо Костов.

След изтезанията в следственото на Централния софийски затвор, Стефан Богданов е изпратен в концлагера край Белене. Дълъг е пътят на осъзнаването на бившия фанатичен комунист и сталинист, въвлечен от невръстно дете в терористичните комунистически организации РМС и БКП, пратен по-късно в съветска шпионска школа.

Но в края на живота си, не без помощта на собствените си синове, единия, от които може да видите във филма, Стефан Богданов се осъзнава. И казва от упор много важни истини за терористичната организация БКП. Думите му са записани на касетофон от синовете му:

"Казах ви: една власт като комунистическата, която е дошла на 9 септември, тя е дошла с терористичните методи на цялата ленинска партия. Вижте, няма никаква народна власт, ОФ власт. Това е властта на комунистическата партия, ръководена от руснаците. "


Морална сила, кураж и непреклонна почтеност

Шапка му свалям на сина на Стефан Богданов – Петър Богданов, наистина! Не е лесно да кажеш за собствения си баща, че е участвал в терора и репресиите. Иска се голяма морална сила, кураж и непреклонна почтеност.

Този възрастен вече господин, още през 1973 година има куража да каже на майка си и баща си, все още правоверни комунисти ( и то след всичко преживяно от тях самите):

"Тази чорба тук (комунистическата държава - б.м.) вие сами сте си я забъркали и вие ще си я сърбате. Аз напускам България!"
И успява да премине от ГДР в Западна Германия и да започне живота си съвсем отначало.


Защо не ги наказаха тези престъпници? Измъкнаха се...

Филмът е много почтен към жертвите на комунистическия терор и е много важно да се чуе гледната точка на един бивш комунист. Гледайте го на всяка цена и чуйте думите на сина на Стефан Богданов:

"Мисля си защо не ги наказаха тези престъпници? Измъкнаха се!"

Прав е. А трябваше да бъдат осъдени за престъпленията си. за да не може сега отново да надигат глави с цялата си наглост!

И още малко от казаното във филма от Петър Богданов:

"Стефан Богданов, който е от инициаторите на този терор, в един момент колелото се завърта и го смачква и като мине (показва с ръцете си въртящо се колело), той пак става герой.


„По тази същата логика, тебе също трябва да те осъдят на смърт”

Ето и един откъс от записания на касетофон разговор на синовете му със Стефан Богданов:

Те, през юни 1984 година в Швейцария:

"По тази същата логика, тебе също трябва да те осъдят на смърт, ако в България сега други вземат властта. Теб и всички, които са участвали в тези убийства трябва да ви осъдят на смърт, ако дойдат сега други хора на власт. "

Стефан Богданов: "Вие сте прави в този ваш поглед. Казах ви: една власт като комунистическата, която е дошла на 9 септември, тя е дошла с терористичните методи на цялата ленинска партия. Вижте, няма никаква народна власт, ОФ власт. Това е властта на комунистическата партия, ръководена от руснаците. "

Вижте внимателно този филм - https://www.bnt.bg/bg/a/247200-otvoreni-dosieta-3#

 

Нико, Васко Кръпката и „Старият компас”

Песента "Старият компас" на Васко Кръпката – Васил Свиленов Георгиев – е посветена на нашия приятел Нико (Никодим Янушев, б. ред.).

Вижте филма на Христо Христов и екипа на „Отворени досиета” и ще разберете защо – https://www.bnt.bg/bg/a/248782-otvoreni-dosieta

Много се развълнувах като го гледах, макар че познавам Нико отдавна.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов