|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Борисов: Държавна сигурност не си е отишла ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 22 Февруари 2019 07:16

alt
„Вие не сте прави, че казвате, че Държавна сигурност си е отишла. Не, сега са синовете и дъщерите на Държавна сигурност и внуците. Така че изобщо не са си отишли. Още по-силно работят сега, даже и с някои посолства, но ние сме демократи и приемаме тези неща с усмивка”.

С тези думи министър-председателят Бойко Борисов опонира на представители на фондация „Конрад Адеанауер”, че с напредването на демократичните промени в България Държавна сигурност на БКП си е отишла.

Изненадващата за мнозина реплика Борисов направи в четвъртък вечер (21 февруари 2019 г.) по време на тържественото отбелязване на 25 години от присъствието на влиятелната германска фондация „Конрад Аденауер” в България, което се проведе в столичния хотел „Балкан”.

На него присъстваха германския посланик у нас Н. Пр. Херберт Саблер, Герхард Валерс – заместник главен секретар и ръководител на отдела за европейско и международно сътрудничество на „Конрад Адеанауер” и Торстен Гайслер – ръководител на Софийското бюро на германската фондация.

От българската страна сред многото гости на събитието бяха  председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министри, евродепутати, общественици, представители на някои десни партии.

От 2011 г. премиерът Борисов налага политическа лустрация в кабинетите си като не допуска назначаването на министри и зам.-министри, свързани с тоталитарните комунистически служби.

Борисов лично обаче даде избираемо място и направи депутат бившия конституционен съдия Георги Евдокиев Марков, която е разкрит като агент на ДС, донасял за студенти, подготвящи се за бягство на Запад, който е и единственият сътрудник в ПГ на ГЕРБ в настоящия парламент. ГЕРБ има и известен брой кметове на по-малки населени места, сътрудници на тоталитарните служби.

В същото време ГЕРБ подкрепя дейността на Комисията по досиетата и е основната политическа сила в парламента, която настоява тя да продължи да работи.

Настоящият кабинет на Борисов стана първият, който прие промяна в учебната програма по история за 10 клас (януари 2018 г.), с която от есен се предвижда тоталитарния комунистически период да се изучава с нови знания и термини в училище.

На събитието от немска страна бе дадена висока оценка на българското председателство на ЕС, както и на сътрудничеството с партия ГЕРБ.

Премиерът Борисов благодари на фондацията за подкрепата към партията му и направи своеобразен отчет на постигнатото през последните години.

Той заяви, че България е започнала да се превъоръжава, но „стигне ли се до армии ли то е загубена работа”. „Дипломатите, фондацията има офис в Москва, трябва да се намери разумно решение. Не трябва да повтаряме историята с грешките. Затова ние водил прагматични отношения, за тези които ме атакуват”, заключи Борисов.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов