|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Какви ги върши президентът Румен Радев на 1 февруари (от 2017 г. насам)? ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Февруари 2019 20:55

alt

Ще дойде ли президентът Румен Радев на поклонението в памет на жертвите на комунистическия режим на 1 февруари?

Този въпрос заля социалните мрежи още в четвъртък (31 януари), часове преди Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Напълно резонно питане, след като в Конституцията е посочено, че президентът е обединител на нацията.

Проблемът с комунистическото минало и забравените, а за младите българи напълно непознати, престъпления на Българската комунистическа партия, винаги е бил (и ще си остане) тест за висша държавност.

Тест за доблест да застанеш с лице към една част от българската история, която така неистово (наследниците на БКП) искат да се забрави.

Ако щете тест и за кураж да погледнеш и да назовеш истината с името ѝ пред мнозинство, което не попада дори в периферията на твоите гласоподаватели и симпатизанти.

Румен Радев очевидно няма доблест и кураж да се реши да се яви на този тест за държавност. Така той доброволно дезертира от конституционното си правомощие да бъде обединител.

За разлика от него една жена – председателят на парламента Цвета Караянчева – показа, че има повече доблест от него и разбиране за истинския смисъл на държавността, послание, което тя отдава вече втора година с присъствието си на такъв ден като 1 февруари.

Румен Радев прекъсна приемствеността на държавността още през 2017 г., след като не продължи политиката на предшественика си Росен Плевнелиев, който още при първата възможност след стъпването си в длъжност (на 22 януари 2012 г.) стана първият действащ държавен глава, който отдаде почит към жертвите на комунизма на 1 февруари 2012 г. С атрибутите на президентската власт – почетната гвардейска рота.

 

2017 година

Румен Радев пропусна 1 февруари 2017 г., когато беше момента да демонстрира държавност и вероятно независимост от „Позитано” 20.

Тогава той не зачете събитието, но веднага след като в медиите излезе информация, че той не е уважил церемонията, на страницата му във Фейсбук се появи съобщението:

„Днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Началото на тази традиция бе поставено по инициатива на двама български президенти. В нашата история отворените рани и незатворените страници все още са много.

Като държавен глава споделям убедеността, че единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни. Всяка невинна жертва заслужава нашата почит. Поклон пред паметта на жертвите!”

 

2018 година

Миналата 2018 г. на 1 февруари той отново не само отсъства, но и не сметна, че протоколът му може поне да изпрати един венец в знак на почит към жертвите. Пълното игнориране на тази дата, която от 2011 г. се чества официално, показа, че той не е подготвен да се яви на този тест за държавност.

Вместо пред стената с имената на жертвите на 1 февруари 2018 г. Радев предпочете заедно със съпругата си да се срещне с българската общност в... Брюксел.

 

2019 година

Тази година Радев и съпругата му отново са в чужбина. Този път на 30 януари заминаха на двудневно официално посещение в Португалия. След важните държавнически срещи двамата дори се возиха на трамвай в старата част на Лисабон при разглеждането му. Срещнаха се и българската общественост в португалската столица и се снимаха със сънародниците там. Това обаче стана на 31 януари.

А на 1 февруари? Сайтът на президента и неговият прессекретариат мълчат какво прави държавният глава на тази важна за демократичната част от обществото дата. Пълно радиомълчание.alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов