|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Осем години с desebg.com: Всекидневно осветяване на истината за комунистическия режим и влиянието му до днес ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 24 Януари 2019 14:12

alt
На днешната дата 24 януари преди 8 години  разследващият журналист Христо Христов пише своята уводна статия „Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма”, с която поставя началото на своя първи онлайн проект „Държавна сигурност.com”.

За изминалите 8 години desebg.com се утвърди като платформата в интернет, в която е съсредоточена информацията за тоталитарния комунистически режим и влиянието на неговото наследство през годините на преход към демокрация.

 

Интересни факти за desebg.com и основателя му

На desebg.com има най-много публикувани онлайн документи от Държавна сигурност и комунистическия режим – над 500, както и най-много онлайн досиета на ключови сътрудници на тоталитарните комунистически служби от политиката и дипломацията – над 50.

Само досието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е над 1500 страници, публикувани онлайн.

Библиотеката на desebg.com е най-подробният източник на литература за комунистическата система в България и Източния блок. В нея могат да бъдат открити рецензии на над 240 книги и документални сборници.

Сайтът е с най-пълната информация за огласяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби от Комисията по досиетата и нейната изследователска дейност.

Desebg.com разполага с най-богатата информация и репортажи за чествания и инициативи, свързани с почитане на жертвите на комунизма.

От началото през 2011 г. досега desebg.com е поддържан и списван от основателя му с всекидневни публикации. Днес на него могат да бъдат намерени над 3800 материали.

От началото досега сайтът е подкрепян от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) като проект за разкриване на истината за тоталитарното комунистическо минало.

Сайтът desebg.com е четен на шест от седемте континенти – Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Австралия (без Антарктида).

През април 2012 г. е създадена страницата на desebg.com във Фейсбук. Днес тя има над 18 500 последователи.

Онлайн платформата е подложена веднъж на хакерска атака (януари 2013 г.).

За 8-годишния период, откакто Христо Христов публикува на desebg.com, журналистът е получил една анонимна смъртна заплаха, а срещу автомобила на семейството му три пъти са извършени посегателства.

След desebg.com Христов е основател и на две други платформи – Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com, 2014 г.) и сайта „Памет 1944-1989” (pametbg.com, 2015 г.), посветен на жертвите на комунистическия режим.

От създаването на desebg.com досега Христо Христов е автор на 5 книги (4 в съавторство) и е сценарист на 12 документални филми („Отворени досиета” по БНТ през 2014 и 2017 г.), посветени на жертвите на тоталитарната комунистическа система.

През 2014 г. основателят на desebg.com е награден за мащабната си дейност с почетен медал като лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент. Той е единственият български журналист, носител на тази престижна награда.

Първата кампания за подкрепа на desebg.com, която Христо Христов отправя чрез сайта, е през октомври 2018 г.

 

Топ 5 на най-четените публикации на desebg.com

Стенограмата от пленума на ЦК на БКП от 1963 г. за одобряване на предложението на Тодор Живков за сливане на НРБ със СССР (16-та република) – над 73 000 уникални посещения;
Досието на Ахмед Доган онлайн – над 64 000 уникални посещения;
Библиотеката на desebg.com – над 52 000 уникални посещения;
Скритото досие на Лютви Местан – над 44 000 уникални посещения;
„Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма”, програмната статия на Христо Христов– над 42 000 уникални посещения.


Благодарности към приятелите и читателите

Основателят на desebg.com Христо Христов благодари на всички познати и непознати хора в България и извън нея, които са го подкрепяли след създаването на сайта, както и на своите читатели през годините.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов