|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Белоградчишкият епископ Поликарп: Никога да не се повтаря човекоизедничество, което народът претърпя след злокобния 9-септември ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Септември 2018 12:24

alt

Сайт desebg.com публикува словото на Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на патриарха, произнесено след панихидата, отслужена в памет на безследно изчезналите и убити след 9 септември 1944 г. правословни свещенослужители от Софийската епархия на 20 септември 2018 г. в църквата „Св. Неделя” в София. В него той говори за светлия пример на православните духовници, жертвали се в името на вярата и Отечеството, за които специална Комисия вече издирва и събира информация, за да бъдат обявени от БПЦ за светци. Младият владика, който днес навършва 40 години, дава и точна оценка за режима, стоварил се върху българския народ след Деветосептемврийския преврат – време на кръвопролития и човекоизедничество.

 

Скъпи братя и сестри,

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит се събрахме днес [20 септември 2018 г.] тук, под куполите на този свещен храм, посветен на Светата Великомъченица Неделя, за да се помолим за душите на всички онези свещенослужители, които след 9 септември 1944 г. бяха подложени на гонение, бяха избивани, бяха репресирани, бяха подлагани на нечовешки мъчения и живот.

Да се помолим за упокоението на тези светли личности, на които се крепи нашата църква, и които са устоите на нашия духовен, социален и политически живот.

С надеждата, че те, които устояха на всички гонения, на всички изпитания и послужиха като светъл пример на всеки един от нас, се молят пред Бога, за нас, за нашето спасение, за нашето преуспяване – духовно и социално.

И предстоят като една запалена свещ пред Бога за благоденствието на нашия скъп, отруден и обременен български народ.

По темата за репресираните, за избиваните, за безследно изчезналите стотици свещенослужители на нашата родна Българска православна църква може да се говори безкрайно.

Но това, което е необходимо да споделим и да се помолим Богу, е да не се повтарят тези времена, тези години [1944-1989], тази омраза, тази липса на любов и човеколюбие, стремеж към материалното и изолиране на всяко духовно нещо.

Да не се повтаря този миг от нашата история – и църковна, и държавна, и политическа – да не се връща никога!

Защото нашата църква, нашият народ винаги са проповедници на мира, на братолюбието. И в различието всеки да намери онова, което му е потребно от другия, и да запълни своята празнота в мир, единомислие и разбирателство.

И никога в кръвопролития, в човекоизедничество, което нашият народ претърпя след тази кървава и злокобна дата [9 септември 1944 г.] в нашата история.

Нашата Софийска епархия с благословението на Негово Светейшество създаде Комисия, която да издири и да състави подробен списък и подробна информация за всички свещеници, които са били убити или безследно изчезнали или са били репресирани.

И след като всичко това бъде подготвено, дай Боже в скоро време, да бъде подадена информация към Светия Синод на БПЦ тези забележителни и светли личности да бъдат причислени към лика на светиите.

На онези, които свидетелстват своята вяра пред езичници, пред лоши управници, пред онези, които се противяха на Божието слово в света.

Да бъдат причислени към онзи свещен лик, който се радва, че нашата църква е имала такива светли и забележителни личности, и има молитвеници пред Бог за нас, за нашите идни поколения и за бъдещето на България.

Дай Боже, Бог да прости, както се молим, прегрешенията волни и неволни на онези, които дадоха живота си за вярата, за духовния живот, за църковността, за политическата свобода на нашия народ.

Бог да ги прости и успокои във вселението на праведните. Вечна и блажена да бъде тяхната памет!

Амин.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов