|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В подкрепа на една кауза: Сайтът desebg.com обявява дарителска кампания ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 20 Септември 2018 07:45

alt
Когато преди близо осем години поставих началото на сайта desebg.com не съм си правил илюзията, че ще бъде лесно. Не съм се и заблуждавал. Работих усърдно и вложих в desebg.com сърцето и ума си. Със всекидневен труд. Без почивка. Без компромиси. Упорито и методично.

Често на служебната поща читатели се обръщат към журналистите от редакцията на сайта, но онези, които го четат всекидневно знаят, че той се поддържа и списва от самото началото от един единствен журналист (би било истински лукс да разполагам с цяла редакция и журналисти). Такава е реалността.

Независимо от това през изминалите години desebg.com се утвърди като единствената медията, в която знанието и информацията за тоталитарния комунистически режим и влиянието му през прехода, та до днес, е концентрирана и поднесена систематизирано (на него вече са публикувани над 3700 материали за по-малко от осем години).

Сайтът desebg.com е безспорен лидер в публикуването на онлайн документи от и за Държавна сигурност. Той е в челната редица на застъпниците за запазване на достъпа до архивите и досиетата на репресивния апарат на БКП, битка, която се ожесточи особено през последните няколко години.

Участва в друга обществена битка – тази за приемането на нови учебни програми по история за адекватно изучаване на комунистическия режим в училище, която в началото на тази година спечелихме и само на рубриката „Образование: комунизмът” читателите на сайта могат да проследят целия извървян път на тази изключително важна гражданска инициатива.

Присъствието на desebg.com в медийното пространство не позволява лесно да се размива границата между истината и стремежа комунистическият период да бъде представен в удобна за наследниците му фалшива опаковка и поръсен със захаросан носталгизъм, както това може да се види в повечето медии.

Само на desebg.com могат да бъдат намерени онлайн над 400 документи за репресиите на ДС и нарушените човешки права по време на комунизма, независимо от тяхната партийна принадлежност, социален статус или вероизповедание. Тук може да се запознаете с над 240 заглавия на книги, посветени на този период, в уникалната библиотека на desebg.com.

На сайта и на съпътващия проект pametbg.com може да откриете информацията за събития и инициативи, свързани с жертвите на тоталитарната комунистическа диктатура. Или да четете досиетата на сътрудниците, облечени във власт през годините на прехода и дългите списъци от агенти, които всяка седмица Комисията по досиетата разкрива.

За съжаление свободната и независимата журналистика в България е застрашен и изчезващ вид. Тя не е платена и се прави несравнимо по-трудно от поръчковата. Зад гърба ѝ не стоят богати олигарси или издатели, които се прегръщат с всяка политическа власт.

Свободните и зависимите единствено от съвестта си журналисти днес в България са донкихотовци, които отстояват ценности и каузи. Трудно и заплащайки най-висока цена, за да се чува словото на истината, а не на лъжата.

Разкриването на истината за комунистическия режим е моя кауза, тя е кауза и на desebg.com.

Драги читатели, ако тя е близка и на вас, и имате възможност, подкрепете дарителската кампания на desebg.com, която стартира днес.

 

С благодарност и признателност:
Христо Христов, основател и списващ desebg.com

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов