|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Номерът: Не ми отричайте живота... при соца ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 12 Февруари 2018 22:03

alt
„Как ще отречете живота на хората или на моите родители, на вашите родители за целия този период?”

С този „аргумент” вицепрезидентът Илияна Йотова стана поредният политик от средите на БСП, който демонстрира дълбоко нежелание да приеме историческата истина на провала на комунистическото управление  в периода 1944-1989 г. и тоталитарния му характер – неговата основна характеристика.

Вицепремиерът Йотова направи своето умозаключение в последното предаване на „Панорама” в петък (9 февруари 2018 г.) по БНТ, взимайки отношение към приетата от Министерството на образованието и науката нова учебна програма по история за Х клас, където за първи път тоталитарният комунистически режим ще се изучава с нови знания и термини.


Социалистическа логика: Критикуваш ли режима до 1989 г. значи отричаш живота на хората

Без да коментира програмата по същество Йотова посочи, че след толкова години по-късно ще се прави опит да каже какви са етикетите на живота по времето на социализма.

И изстреля своя „железен” аргумент за отричането на живота на хората тогава, живота на нейните, нашите и вашите родители.

Логиката на социалистите е проста – отнасяте ли се критично към този период, значи отричате живота на хората.

От емоционална гледна точка подобна позиция може и да има ефект върху някои, още повече хората не обичат да се връщат към лошите страни в живота.

Само че тази гледна точка е нищо повече от пореден опит за бягство от истината.


Оценка на историята

А истината е, че с оценката за провала на тоталитарния период, който не аз или вие давате, а историята вече е дала със сгромолясването му в идеологически,икономически и социален план през 1989 г., никой не се стреми да отрече живота на хората.

Напротив, въпреки стремежа си за тотален контрол върху живота на хората тоталитарната власт няма как да заличи хубавите лични или семейни спомени, приятелствата, връзката с българската земя, природа и Родина. С една важна подробност. Жертвите, хората, които са преследвани от режима по политически причини, както и техните семейства са имали далеч по-малко поводи за такива човешки радости от живота.


Да разчиташ на къса памет

БСП, която се отрече от тоталитарната БКП, когато през април 1990 г. си смени името, тогава заяви пред обществото, че ще бъде коренно различна партия, именно с цел да се разграничи от насилието и всички свързани с комунистическия режим негативи на управлението до 1990 г., днес разчита на късата памет.

Разчита хората да не помнят какво социалистите са обещавали, когато завещаха 13 млрд. външен дълг и 25 млрд. лева вътрешен дълг, празни магазини, шокови цени и пълна разруха.

Разчитат младите поколения да не знаят това и по тази причина днес се чувстват уязвени, че тоталитарното управление на БКП ще се изучава с истинските факти и процеси.

Подобно лицемерно поведение на днешните социалисти, както и на президентската институция в лицето на вицепрезидента Илияна Йотова не им прави чест.

Най-малкото защото това, че си политик и облечен с власт не ти дава правото да шикалкавиш и да манипулираш хората.

Още повече, че такива като вицепрезидентът Илияна Йотова би трябвало добре да зная какво пише в последната политическа програма на БСП от 2008 г. (качена е на сайта им, б.а.), актуална към момента, след като са принадлежали към тази партия.


За провала на БКП без компромиси в актуалната програма на БСП

Припомням го:
"Същевременно ние [от БСП] отхвърляме и осъждаме от миналото си всичко, противоречащо на социалистическите идеи, демокрацията и хуманизма.

Програмата на партията от 1994 г. констатира, че обществата на авторитарния социализъм, като това в България, изведоха своите страни от вековна изостаналост, но не успяха да осъществят по-висша степен на свобода и демокрация. В основата на техния провал стоят принципни слабости на създадената политическа и икономическа система за реализиране на социализма, а също така тяхното вкостеняване, липсата на развитие съобразно новите условия и предизвикателства.

Освен достатъчно убедителна характеристика срещу илюзорни носталгични тежнения, тази недвусмислена оценка сочи и фаталните последици от базисното разминаване между ценности, идеи и политика. Защото именно това разминаване е в корена на провала на обществата на авторитарния социализъм. Причините за този провал са назовани с безкомпромисна яснота в Програмата на партията от 1994 г.:

  • авторитарна политическа система, която не функционираше демократично и водеше до потъпкване на основни свободи и права на гражданите;
  • неефективна, бюрократизирана командно-административна икономическа система на тотално централизирано планиране, която потисна и прекомерно одържави частната собственост, дълбоко деформира пазара и доведе до неконкурентоспособност на икономиката;
  • сливане на управляващите комунистически партии с държавата, което породи тежки деформации в ролята и в саморазвитието на партиите като обществено-политически и парламентарни формации;
  • криза на политическите и държавните елити, която постави управлението на партиите и на държавите в ръцете и на много хора с посредствени политически, интелектуални, професионални и морални качества."

Правите ли разлика между публичното говорене на представителите на БСП и оценката за същия период, който те черно на бяло са дали?

Добре би било, когато следващият представител на БСП вземе отношение към техния скъп социализъм/тоталитарен комунистически режим, колегите в телевизиите и радиата да им припомнят оценката за този период в собствената им програма. За да спрат с лъжите.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов