|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Цацаров, а давността за престъпленията на комунизма? ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Декември 2017 22:21

alt
Неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров взе отношение по идеята на управляващите за промяна на конституцията, чрез която да бъде премахната давността за престъпления при приватизационни сделки в миналото.

„Години минаха и приватизационните сделки отшумяха. Все пак, някаква справедливост трябва да има. Справедливостта малко или много по никакъв начин не е била въздадена. Колко са приватизационните сделки, които са били включени при изключително изгодни условия и за държавата, и за приватизатора”, заяви Цацаров след като беше изслушан в Парламентарната комисия по правни въпроси в Народното събрание. Така той даде да се разбере, че не е категорично против премахването на давността в този случай.

Той дори допусна държавата да има възможност да разваля приватизационни сделки. Главният прокурор уточни пред журналисти, че изказва мнение като „гражданин” и подчерта, че премахването на давността би ангажирало наказателната отговорност на държавните или общински служители, участвали в сключването на приватизационни сделки.

Давам този пример не да коментирам политическия дебат за приватизацията, повдигнат в момент на противопоставяне между БСП и ГЕРБ.

Всеки здраво мислещ човек знае, че и най-добри намерения да стоят зад идеята да се премахне давността за престъпления при приватизационни сделки нищо реално няма да се получи, тъй като няма орган (държавно обвинение), който да има професионален капацитет, решимост и истинска независимост, за да доведе до край подобни дела (все едно не е имало прокуратурата по време на приватизацията).

Преходът е изпълнен с куп примери, при които прокуратурата гръмко се е проваляла в ролята си на държавен орган, който да защити държавния и обществен интерес.

Взимам повод от позицията на Цацаров, за да посоча колко конюнктурен е главният прокурор по казуса давност.

Та само преди две години (декември 2015 г.) той зае коренно противоположна позиция по казуса с давността за престъпленията на комунистическият режим.

Ясно и категорично, не като „гражданин”, а като главен прокурор през декември 2015 г. той се обяви против промяната в Наказателния кодекс, извършена от мнозинството в 43-то Народно събрание, с която беше премахната с огромно закъснение давността върху престъпленията от периода на тоталитарния комунистически режим.

Цацаров направи и нещо още по-демонстративно. Той атакува тази разпоредба пред Конституционния съд, който отмени поправката и по този начин беше убита надеждата, че може да има правосъдие за престъпленията на Българската комунистическа партия върху онази част от българския народ, която се е противопоставила на тоталитарната ѝ диктатура и съветското подчинение за близо половин век.

Така че тогава, преди две години, главният прокурор Сотир Цацаров игра като явен адвокат на онези, които потъпкваха основни човешки права и свободи, убиваха, малтретираха и подлагаха на изтезания и терор в цялата им разновидност в периода 1944-1989 г.

Защо сега същият този главен прокурор не излезе и не застъпи принципна и категорична позиция против премахването на давност в друг неин аспект?

Защо той не беше „гражданин”, когато ставаше въпрос за престъпления от времето на комунизма и не говореше публично за справедливост?

Задавам тези реторични въпроси, защото самият Цацаров сега се постави в позиция, която ясно показва колко конюнктурно е постъпил преди две години.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов