|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Писмо от един приятел: Отец Паоло, ние те очакваме! ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Пастор Бедрос Алтунян   
Неделя, 12 Март 2017 17:10

alt

Сайтът desebg.com публикува отвореното писмо на пастор Бедрос Алтунян до отец Паоло Кортези. Пастор Алтунян до скоро е Суперинтендент на Евангелската методистка еписксопална църква в България. Двамата  се запознават през 2014 г. на честването на 25 години от Майсике събития в село Пристое. След това пастор Алтунян гостува на отец Кортези в Белене. Там той участва в едно от годишните поклонения в памет на жертвите на комунистическия режим, провеждани на остров Персин до гр. Белене на мястото на най-големия концентрационен лагер за политически противници на БКП, създаден в периода 1944-1989 г. Позицията на пастор Бедрос Алтунян показва колко високо ценена в протестантската общност е дейността на отец Кортези и неговата личност.


Високоуважаеми и скъпи отец Паоло,

Вестта за твоето отзоваване от България е не само изненада, но и огромно огорчение за нас. Така мислят хиляди християни и честни българи, сърцата на които ти спечели със своята посветеност и всеотдайност. Трудно е да си представим как се чувстват вярващите в твоята енория. Ти беше добър пастир.

Какво ще стане с тях? За тях се безпокоеше Христос в Мат.26:31: „Ще поразят пастира и овцете на стадото ще се разпръснат”.  

Ти направи много за духовното пробуждане на нашия народ. Ти възроди заспалата съвест на християните, които бяха се примирили жертвите за своята вяра през комунистическия режим, да останат в забвение. Тържествата в Белене върнаха в нас надеждата, че и други мъченици – свещеници, пастори и миряни, ще получат дължимото признание.  

А те са героите на Църквата! Кой ще възвърне тяхната поругана чест и потъпкано достойнство? Кой ще утеши техните семейства, които също преминаха през репресиите, заедно с тях?

Кой ще насърчи техните наследници, да имат високо вдигнати чела и да се гордеят с мъчениците в своите семейства? Познавам такива семейства, които бяха смазани от комунистическата система и все още не могат да забравят преживяното и се страхуват, че старите времена могат да се върнат.

Твоята смелост и решителност да изпълниш своя християнски дълг са насърчение за нас. Ти стана причина държавния глава – Президента на България да чуе истината и да стане съпричастен с нас. Ти го спечели за нашата кауза!

Досега управниците ни винаги са били безразлични към живота на църквите и към християнските ценности. Този свят е чужд за тях и те не се срамуват от това. Затова нямат съвест, а само интереси. Това са горчивите плодове на половин век атеизъм.

Ние като народ не сме нито неспособни, нито глупави, а само безбожни. Затова ние сме все още на дъното. И днес църквите продължават да се занимават със своите проблеми и не винаги са готови да се посветят на грижата за повереното им стадото.

Драги отец Паоло, ти разбуди духовете в нашата страна. Вратите на лагера в „Белене” се отвориха и там стана място за преклонение на младите християни пред жертвите на мъчениците. Това беше голяма радост за нас, защото за много семейства лагерът в „Белене” е страшен спомен. Ние вярваме, че твоето дело ще продължи! Затова сме убедени, че Голготата на нашия народ ще стане начало на нашето духовно възраждане.

Скъпи брат Паоло, ти извърши това, което ние трябваше да направим. Прости ни, че ние от другите християнски общности останахме само наблюдатели. Но ние днес те уверяваме, че високо ценим всичко, което направи и оставаме съпричастни на твоето дело.

Може би ти днес преживяваш незаслужено страдание за своята честност и отдаденост като Христов служител, може би и ти преминаваш през своята Голгота, но бъди уверен, че много скоро ще дойде светлото утро на Възкресение!

Исус Христос продължава да бъде победител! Това е опитността на поколенията християни през вековете.

Това ще бъде нашата молитва!
Ти оставаш част от нас, защото ние се нуждаем от теб!  
Отец Паоло, ние те очакваме!

Твой брат в Исус Христос,
пастор Бедрос Алтунян,
Евангелска методистка църква в България

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов