|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Жертвите на комунистическата диктатура отстояваха свободата и демокрацията ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Д-р Андрей Ковачев   
Сряда, 01 Февруари 2017 17:36

alt

Сайтът desebg.com публикува обръщението на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), изпратено до организациите на репресираните от комунистическия режим по повод 1 февруари – официалния Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в България, утвърден като държавна политика с решение на Министерския съвет през 2011 г. Ковачев е политикът, който от 2010 г. насам последователно подкрепя различни граждански инициативи за преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало и самият той е инициатор на редица форуми по темата, които организира в Европейския парламент.

 

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

Днес за седми път отбелязваме 1 февруари като Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

На днешния ден преди 72 години Първи и Втори върховни състави на т.нар. народен съд произнасят смъртни присъди срещу политическия и държавен елит на Царство България, като по този начин обезглавяват съпротивата срещу съветизацията на Отечеството и правят възможно подчиняването на българския народ на волята на въоръженото малцинство, подкрепяно от външни сили.

Комунистическата диктатура, която е отговорна за масовото погазване на основни човешки права в продължение на повече от четири десетилетия, рухна под тежестта на собствената си несъстоятелност и порива за свобода на възродилото се гражданско общество.

Но нейните метастази продължават и до днес да спъват демократичното развитие на България. На днешния ден трябва да си спомним и смирено да отдадем почит на всички жертви на комунистическия терор, които са отстоявали свободата и демокрацията. Не трябва да позволяваме да бъде забравен техния завет.

Затова паметта трябва да се предава на  младите поколения, за да могат да извлекат от миналото поуки и да са предпазени от повторение на старите грешки. За съжаление наистина виждаме как политически сили се опитват да правят бизнес от миналото.

БКП практикува този бизнес още от 1944-та година, а нейните наследници продължават да романтизират тоталитарната диктатурата и нейното наследство.

Основната отговорност на политиците е да създават условия за осмислянето на нашето минало и да не позволяват младите българи да израстват в невежество и заблуди.

Поклон пред жертвите на комунистическия терор!

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов