|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шест години с desebg.com или за битките, които водим с миналото ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Януари 2017 17:36

alt
На днешната дата, 23 януари, преди шест години стартирах сайта Държавна сигурност.com (desebg.com), публикувайки в него програмната статия „Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма”.

Все едно, че беше вчера...

Тръгвайки от нулата днес сайтът се е утвърдил като най-разпознаваемата специализирана онлайн платформа, в която систематизирано всекидневно се разглеждат, проследяват и анализират проблеми, свързани с тоталитарния комунистически период, влиянието на БКП и нейния репресивен апарат върху обществено-политическите процеси в прехода към демокрация.

 Едва ли за хората, които се интересуват от тези останали нерешени до днес въпроси, биха се изненадали от факта, че теми като присъствието на сътрудниците на тоталитарните служби във властта, осветените от Комисията по досиетата мрежи на и зависимости и влияние на агентурния апарат, битката за все още скритите от някои държавни институции архиви от времето на комунизма, неизучаването на престъпленията на БКП в училище, са също толкова актуални, колкото и преди шест години.

 

Бившите комунисти скриха името си, но не и нрава си

Голямата разлика е, оттогава и днес е, че партии като БСП и други производни на комунистическата система открито се противопоставят на декомунизационните процеси.

Бившите комунисти, показаха, че могат да скрият временно истинското си име, но не и нрава си. Днес те са поощрени от дрънкането на оръжие, което Кремъл демонстрира агресивно през последните три години.


Важен и неудобен прозорец към проблемите на тоталитарното минало

Затова и такъв сайт като desebg.com е изключителен важен прозорец за хората, които искат да знаят, да са независими и в своята гражданска позиция да се позовават на фактите, а не на пропагандата и нейните многобройни разновидности, заливащи обществото през различни канали.

Такъв сайт е и твърде неудобен за фабриката за митове за комунизма и опитите на репресивния апарат на тоталитарните комунистически служби са поддържа неосветена своята мрежа на паралелната власт, плетяща интриги и поддържаща зависимости в политиката, икономиката, образованието, културата, медиите и други държавни и обществени сектори.


Всекидневен труд, който се отплаща с все повече читатели

Имах невероятния шанс да стартирам този интернет проект във време, когато новите технологии позволяват такъв сайт да се поддържа от един човек.

Разбира се с цената на всекидневен труд и усилия 7 дни в седмицата (над три хилядите публикации говорят сами по себе си за това).

Труд, който ми се отплаща с все повече читатели и не ми тежи, тъй като осветяването на истината за комунистическия режим, неговите престъпления, жертви и влиянието му днес, е моя лична кауза.


С признателност на хората, които подкрепиха desebg.com

Признателен съм на хората, които през тези години ме подкрепяха, за да може проектът desebg.com да оцелее и да бъде независим в изключително влошената, несвободната и подтисната информационна среда в България и със слабо обществено доверие в медиите.

Благодаря на евродепутата Андрей Ковачев, който продължава от самото начало да подкрепа сайта. Благодарен съм и за подкрепата през годините на незабравимия Дими Паница (светла ти памет!), на Красен Станчев, Юлия Берберян, Касим Дал и Стефан Богданов (вижте техните послания - ТУК). Благодаря и на човека, който създаде платформата – Константин Вачков, приятел и утвърден професионалист в графичния дизайн.

Благодаря и на онези граждани, които дадоха своята подкрепа, без значение на стойността ѝ, всяка една от тях е ценна като жест, който ме задължава.

Накрая благодаря на всички читатели – вие сте тези, които ме правите силен и уверен, че ще завършим нашата обща кауза.

А един ден (сигурно не толкова скоро), desebg.com ще бъде просто врата за следващите поколения към знанието и информацията за битките, които сме водили с миналото в годините на прехода и сме ги спечели.

Въпреки институционалните бариери, въпреки опитите са се фалшифицира истината за тоталитарния режим, въпреки подмолния стремеж да се подмени свободата и демокрацията с невежество и примиренчество. На работа!

Христо Христов, основател на desebg.com

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов