|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов: Корупцията задуши демокрацията в България ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 28 Октомври 2016 17:03

alt
Сайтът desebg.com публикува видео от най-гледаното през миналата седмица предаване в БНТ, а именно представянето на първото по рода си документално изследване „Корупционната България” в сутрешния блок „Денят започва с култура” (19 октомври 2016 г.).

Том 1(1989-1997) от изследването за историята на българската корупция в годините на прехода към демокрация, което в момента е най-търсената и най-продаваната книга в страната, беше основен акцент в предаването с водещи Александра Гюзелева и Николай Колев, което допълнително даде гласност и засили интереса към него.

Корупцията е свърващото звено между основните власти в страната и главната пречка, поради която след краха на комунизма в България не пое по пътя на останалите държави от бившия съветски блок. Демократичните процеси бяха блокирани в началото на прехода за сметка на възхода на организираната престъпност и обезсилването на държавата.

Това мнение изрази разследващият журналист Христо Христов, който е един от авторите на документалната книга.

Основателят на desebg.com отличи осезаемото присъствие на сътрудниците (щатни и нещатни) на Държавна сигурност в корупционните схеми през първите 7 години на прехода, голямата съпротива срещу демократизирането на тоталитарната държава и неработещата още тогава правораздавателна система.

От своя страна другият съавтор на изследването Едвин Сугарев подчерта амнезията в българското общество за истината за прехода, което е довело до там хората да си мислят, че корупцията е нещо в реда на нещата.


 

Видео от предаването „Денят започва с култура” по БНТ с участието на авторите на „Корупционната България” Едвин Сугарев и Христо Христов | Източник: bnt.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов