|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Рекордите” и „рекордьорите” на Държавна сигурност през прехода ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 30 Юли 2016 13:20

alt

В едно от последните си решения Комисията по досиетата огласи сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в община Дулово.

Медиите не му обърнаха внимание, но то обаче е особено интересно заради факта, че показа как в периода 1990-2009 г. община Дулово е управлявана все от кметове с агентурно минало.


От агент „ЧАКАЛОВ” до секретен сътрудник „ЛЕОНИД”

Този прецедент е своеобразен „рекорд” по отношение на местната власт. Щафетата в Дулото е предавана от агент на агент цели 19 години още от 1990 г., когато председател на Изпълнителния комитет на временната управа в общината става Джевдет Чаушев – агент „ЧАКАЛОВ”.

Той предава поста на Ердинч Рушид – агент „КЕРИМОВ”, кмет на община Дулово в периода 1991-1995 г. Той от своя страна отстъпва кметския стол на Ерол Адем – секретен сътрудник „ПЕТРОВ”, кмет на община Дулово в периода 1995-2003 г.

Без прекъсване през 2003 г. щафетата е поета от Митхат Табаков – секретен сътрудник „ЛЕОНИД”, кмет на община Дулово до 2009 г.

Табаков, който беше народен представител от ДПС в 41-то Народно събрание, стана известен с двете си ефективни присъди за различни финансови престъпления именно докато беше кмет на Дулово.

 

alt

 

19-годишното управление на община Дулово от агенти на Държавна сигурност не е единственият „рекорд” от наследството на тоталитарния репресивен апарат върху прехода към демокрация в България.


Къде са най-многобройни агентите на ДС?

Местната власт в България първото място от всички останали власти по брой на сътрудници, които след краха на комунистическата система са заемали ръководни постове (общински съветници, секретари, зам.-кметове и кметове) – над 1630 души.

Трябва да се има предвид, че това е статистика от извършените до момента проверки в общините в общо 18 от 28 области и със сигурност цифрата ще надхвърли 2000 агенти.


Цели 5 мандата кмет!

Местната власт държи и още един „рекорд”. Той принадлежи на представител на БСП – Милчо Лалов, кмет на гр. Брегово, област Видин, разкрит като агент на Окръжно управление на МВР-ДС Видин от 1986 г. под псевдонима „ВЛАДИМИР”. Лалов е единственият кмет, който е печелил цели 5 мандата и то последователни - от 1999 г. до 2015 г.

 

alt

 

В периода 1991-1999 г. той е зам.-кмет, а след това кмет. Печели и последните местни избори през 2015 г. Той е издиган и подкрепян от БСП, а Брегово се смята за една от малко останалите крепости на левицата. На местни избори през 2011 г. дори лидерът на БСП Сергей Станишев се похвали с победата там на пресконференцията след вота.


Четвърт век общински съветник – агент на ДС

Своеобразен рекордьор по участие в местната власт в качеството на общински съветник е Генко Генков (1944), общински съветник от БСП в община Бойница, област Видин. Той държи „рекорда” за най-продължителното присъствие в местната власт от 1990 до 2015 г, като още по комунистическото управление преди 10 ноември 1989 г. е бил общински народен съветник (от БКП).

На последните общински избори през есента на 2015 г. той отново е включен в листата на БСП за местния парламент в община Бойница, но получава 0 гласа и това слага край на кариерата му като общинар.


Най-дългогодишните агенти сред депутатите

В законодателната власт „рекордьорите” сред агентите на ДС се дели между двама представители на ДПС – Ахмед Доган и Юнал Лютви. Те са народни представители в 7 Велико Народно събрание, както и в обикновеното 36, 37, 38, 39, 40 и 41 Народно събрание, или от 1990 г. до 2013 г. Има още нещо общо между Доган и Лютфи – и двамата са платени агенти, включително по време на „възродителния процес”.

Ахмед Доган и е безспорният „рекордьор” сред лидерите на политически партии у нас след промените. Той оглавява ДПС от създаването ѝ през 1990 г. до 2013 г. – 23 години, а оттогава е почетен председател на партията, като малцина са онези, които имат илюзията, че някой друг в ДПС движи нещата. Показа го случаят с Лютви Местан, посочен от самия Доган и назначен за председател на движението през декември 2013 г., който беше свален от поста по бързата процедура през декември 2015 г.


Най-много агенти на действащи ръководни постове

През 2010 г. Комисията по досиетата обяви проверката за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на БАН.

Тогава бяха разкрити общо 44 сътрудници на ръководни позиции в БАН, като шокиращото беше, че всичките заемат действащи ръководни постове – зам.-директори или директори на различни институции. По този показател БАН държи „рекорда” сред всички останали институции.


Най-висока концентрация на агенти на Държавна сигурност

През 2012 г. Комисията по досиетата извърши проверка за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА на Светия синод.

 

alt

 

Оказа се, че 11 от общо 14 митрополити са сътрудничили на тоталитарните комунистически служби. Това масирано присъствие на агенти в ръководството на Българската православна църква ѝ отрежда първо място по най-висока концентрация на лица с агентурно минало в институция или организация в България.

Макар тогавашният патриарх Максим да не беше сред огласените след смъртта му за патриарх на БПЦ през 2013 г. беше избран Русенският митрополит Неофит – агент „СИМЕОНОВ”.


Два мандата президент – секретен сътрудник на ДС

Въпреки че една плеяда агенти на Държавна сигурност са се кандидатирали за президент след промените без конкуренция в президентската институция е Георги Първанов – секретен сътрудник „ГОЦЕ”, който през 2001 г. не само спечели, но повтори мандата през 2006 г.

Все пак трябва да се отбележи, че агентурното минало на Първанов не беше огласено публично една след избора му за втори мандат. По ирония на съдбата това направи Комисията по досиетата с председател Евтим Костадинов (БСП), като се има предвид, че предходните две комисии, сформирани по времето на управлението на СДС „Бонев” (1997) и „Андреев” (2001-2002) не направиха това.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов