|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Планът „ГОЦЕ” – част от по-голям пъзел ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 12 Май 2016 17:38

alt
Само два дни след като БСП смени досегашния си лидер Михаил Миков с Корнелия Нинова, която веднага започна да чертае стъпки за сваляне на правителството чрез предизвикване на предсрочни избори, от АБВ, партията на Георги Първанов, обявиха, че излизат от управляващата коалиция.

Още същия ден вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин подаде оставка, обяснявайки, че изпълнява решение на АБВ.

Направи впечатление, че Георги Първанов запази мълчание (щял да говори на конгреса на партията в неделя), а обясненията за този политически ход правеше Румен Петков, който за последно се прояви във властта по време на тройната коалиция като министър на вътрешните работи, принуден да подаде оставка след серия корупционни скандали и невъзможност да се справи с вихрещата се по негово време организирана престъпност.

Едва ли някой е повярвал на думите на Петков, че причината са промените в Избирателния кодекс. Това е само формалното обяснение.

Фактът, че новината завари някои от депутати на АБВ в неведение за решението и отказаха да напуснат постовете си в комисиите на парламента ясно показва, че решението за излизане от управляващата коалиция е взето на „пожар”.


Една от пропуските партии в парламента

АБВ е една от проруските партии, която през есента на 2014 г. влезе в парламента, успявайки на прехвърли минималния 4-процентен праг. Той е известен още като „ГОЦЕ” – секретен сътрудник на ДС (виж досието му – ТУК), и президентът на България, който по време на мандата си между 2002-2012 г. горещо подкрепяше идеята за „голям енергиен шлем”, обслужващ повече руските отколкото българските интереси.

Това е човекът, с чийто укази като президент бяха назначени близо 100 сътрудниците на тоталитарните комунистически служби за посланици на България по света и който през 2011 г. демонстративно отказа да отзове близо 40 агенти на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА по това време действащи посланици в различни страни, включително и във водещите в Европа и САЩ.

Самият Първанов се принуди да активира създаденото още докато беше президент движение „Алтернативна за българско възраждане”  в партия, след като влезе през 2013 г. влезе в тежък конфликт с тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев, довел до разцепване на партията столетница.

През последната година от АБВ бяха отправяни серия от заплахи срещу управлението, а Първанов директно атакува и то многократно двама от министрите в кабинета, които следват евроетлантическата линия и са ключови позиции във всеки един кабинет – министъра на външните работи Даниел Митов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Първанов щедро даваше съвети без никой да му ги иска за това, че двамата министри трябва да бъдат сменени. МВнР не остана длъжно няколко пъти на провокациите на Москва, а в Министерството на отбраната е взет курс за модернизиране на българската армия за съвместимостта ѝ с НАТО, което означава край на милионите за Русия за поддръжката на съветското въоръжение от времето, когато България беше сателит на СССР.

Така бившият лидер на БСП и бивш президент демонстрира, че е един от говорителите на Кремъл в България днес.


Мерак: Първанов кандидат за президент с подкрепата на... ГЕРБ

До началото на тази седмица се говореше усилено и за една вътрешна интрига. А именно меракът на Георги Първанов да се кандидатира отново за президент, за осъществяването на който е увещавал Бойко Борисов да получи подкрепата на неговата партия.

В подобен ход има известна логика. Първо амбицията на Първанов винаги е била водеща в политическата му кариера. На второ място Борисов и ГЕРБ през последната година и половина показаха, че са склонни към изтъргуването на някои постове. Така се получи при даването на поста национален омбудсман на депутата от БСП и един от участниците в Костинбродската афера от 2013 г. Мая Манолова, а също така и с извиването на ръцете за номинирането от името на правителството на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Колкото и Борисов да демонстрира, че президентският пост не е от такова значение за ГЕРБ изглежда все пак залогът е твърде голям, за да бъде премиерът накаран да подкрепи Първанов.


Съюзяване с БСП

Георги Първанов е обигран политически играч и едва ли в основата на оттеглянето на подкрепата на АБВ е мотивирана само с личните му пристрастия и стремежи. Взетото решение още преди да бъде обсъдено на предстоящия конгрес на партията съвпадна с избирането на нов лидер на БСП, който за разлика от досегашния Миков е готов на съюз с АБВ.

Нещо повече не малко от апаратчиците на „Позитано” 20, подкрепили Корнелия Нинова, симпатизират на Първанов или са хора, на които той е дал път в БСП.

Разцепването на БСП през 2013 г. и управлението на всяка цена с кабинета Орешарски я доведе до състояние на свободно падане на следващите парламентарни избори, а на местните стигна дъното.

След загубата на неотстъпчивия Миков сега се очаква замръзналите отношения между БСП и АБВ да бъдат размразени, а Първанов да играе активна роля за издигането на единна кандидатура за президент вляво.


Лошата новина за Русия: Първа българска крачка към нефт и газ в Черно море

В края на месец февруари тази година министър-председателят Бойко Борисов публично заяви, че очаква да бъде атакуван с компромати. Това стана в разгара на отменените от него редица обществени поръчки, а по собствените му думи освен заради тях той е очаквал атака и заради „борбата с контрабандата и мерките на кабинета”.

На 19 април 2016 г. България направи първата крачка за собствено дълбоководно проучване за нефт и газ в Черно море

Чрез френската компания „Тотал”, наела американския кораб Noble Globetrotter II за проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“.

По-малко от месец след това дойде оттеглянето на АБВ, политически ход, който поставя началото на преструктуриране на политическото пространство и най-вероятно консолидиране на лявото. Мнозина анализатори вече видяха тази взаимовръзка.

Българското решение за започване на проучване на българския черноморски шелф за нефт и газ в никакъв случай не е добра новина за Путинова Русия, чиято политика разчита на енергийната зависимост, в която е поставила България от години. Резонно е да се очакват някакви индиректни действия от страна на губещия монопола това да не се случи. Най-сигурният начин да се гарантира това е чрез промяна на политиката, което означава смяна на правителството.
 

Част от по-голям пъзел

Ефектът от напускането на АБВ, е че подкрепата към кабинета Борисов – 2 намалява с 11 депутати. Правителството все още може да разчита на плаващо мнозинство. Тоест преминаването на Първановата АБВ в опозиция не е директна заплаха за мнозинството, но е предупреждение.

Именното поради това по всяка вероятност планът „ГОЦЕ” е част от по-голям пъзел, насочен към политическата дестабилизация на България. Той все още не е разкрит напълно.

Но няма да е изненада обаче , ако той съдържа като следващи ходове и оттегляне на подкрепата и на други партии, подкрепящи настоящия кабинет.

Погледите следва да бъдат насочени към Патриотичния фронт. Единият от лидерите му Красимир Каракачанов, агент на Шесто управление на ДС (виж досието му – ТУК) е пресметлив играч, който знае как да осребри позицията си (влизал е в Народното събрание с три различни коалиции).

От Патриотичния фронт вече обявиха, че ще прекратят подкрепата си, при условие, че ветото на президента Росен Плевнелиев мине. Ако това се случи политическата криза ще е налице, а оставката на правителството и предсрочни избори ще са гарантирани.

Може пък за следващите управляващи в център-дясно тази история да бъде поука и като обеца на ухото: не прави в никакъв случай съюз с бивши комунисти и не разчитай на политическа подкрепа от агенти на Държавна сигурност.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов