|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Девети септември под дулата на съветската армия ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Андрей Ковачев   
Сряда, 09 Септември 2015 08:02

alt
Сайтът desebg.com публикува коментара на депутата в Европейския парламент Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) по повод 9 септември 1944 г., датата на която преди 71 години Българската работническа партия (комунисти) идва на власт след преврат, предшестван от съветската окупация на България.Само няколко дни след като тържествено чествахме Съединението – една дата, която ни обединява и сплотява, отново идва време да отбележим и годишнината от един тъжен и мрачен ден в българската история, който  продължава да води до остро противопоставяне и разделение в българското общество.

На 9 септември преди 71 години в обстановка на съветска окупация е извършен преврат, с който е свалено правителството на земеделеца Константин Муравиев, обявило война на нацистка Германия, и на власт идва т. нар. Отечествен фронт, доминиран от комунистите.

Завземането на властта става чрез помощ отвън и е извършено под дулата на съветската армия, защото подчинената на Коминтерна организация на български комунисти разполага с прекалено слабо обществено влияние и малко поддръжници.

Истината за този вероломен акт, извършени против волята на българския народ и довел до откъсването на България за десетилетия от ценностите на свободна и демократична Европа, продължава да бъде премълчавана за сметка на груби исторически манипулации и политическа пропаганда.

Повече от 25 години след началото на демократичните промени ние все още се намираме в идеологическа гражданска война и не успяваме да се обединим около необходимостта от категорично осъждане на тоталитарния режим, който е наложен с цената на физическото изтребление на интелектуалния, политически и духовен елит на нацията и отнемането на държавния суверенитет.

Малко известни за широката публика са историческите факти, свидетелстващи за мащабите на комунистическите зверства и убийства без съд и присъда. Само в първите месеци след 9 септември терорът и насилието, които заливат страната, вземат десетки хиляди невинни жертви.

Голям е броят на прокудените, които бягат от родните си места и търсят спасение зад граница, подобно на хилядите бежанци в днешно време, които се отправят към европейските граници в опит да избягат от зловещи диктатури и авторитарни режими.

Ние с право се гордеем със своята богата и дълголетна история, но знаем малко за този тъмен период от близкото ни минало, който дава своето отражение върху нашето настояще и бъдеще.

Едва когато осветим тази тъмна глава от новата ни история, направим обективен прочит на фактите и започнем да ги предаваме на новите български поколения без идеологическа украса, можем да постигнем национално единение и помирение.
Възстановяването на историческата справедливост е възможно единствено чрез покаяние и поемане на отговорност за извършените злодеяния, както и категорично отхвърляне на нескопосаните опити да се реабилитира режима чрез насаждане на носталгия.

Поклон пред жертвите на комунистическия терор!

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов