|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Основателят на desebg.com: Циреят ДС още трови българското общество ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 05 Юли 2015 09:33

alt
Сайтът desebg.com публикува видео от участието на разследващия журналист Христо Христов от участието му в Нова телевизия (четвъртък, 2 юли 2015 г.). Повод за поканата към него е разкриването на принадлежността към Държавна сигурност на съпругата на Илия Павлов Дарина Павлова и баща му Павел Найденов при проверката на организаторите на хазартни игри тази седмица от Комисията по досиетата.

Христов отбеляза, че темата за ДС е много по-голяма и надхвърля интереса на медиите към досиетата при разкриването на отделни фигури. Той призова колегите си в телевизиите да канят истинските жертви на Държавна сигурност, а не разкриването на отделни сътрудници на ДС да ги превръща в „жертви”, каквато е тенденцията през последните години.

Според него липсата на истинска декомунизация и в частност провеждането на лустрация, както направиха повечето страни от бившия Източен блок, е причината на българското общество да е останало само правото да научава имената на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби.

По думите му обаче и срещу това право има противници, поради което съпротивата срещу Комисията по досиетата, оповестила над 8000 сътрудници, продължава да е толкова голяма.

Основателят на desebg.com посочи, че досиетата на съдържателите на явочни квартири (виж графика на прочистените материали - ТУК), в качеството на каквито са разкрити Дарина Павлова и Павел Найденов, са унищожени в началото на прехода - през януари 1990 г. от БКП/ДС тайно от политическата опозиция и обществото с мотива "поради усложненана политическа обстановка", но всъщност, за да заличат следите на компрометиращите комунистическия режим престъпления.

В заключение той коментира, че циреят Държавна сигурност продължава да трови българското общество, а когато се говори за „Мултигруп” не трябва да се забравя, че групировката е била лицето на българския преход в годините, когато са трупани незаконни капитали и борческите групировки владееха страната.

Той припомни, че с предишни решения Комисията по досиетата е обявила принадлежността към Държавна сигурност на трима вицепрезиденти на „Мултигруп” – Стоян Денчев, Радослав Ненов и Димитър Иванов, а с последното решение и Недялка Сандалска.  

 

 
 

Видео от участието на Христо Христов в предаването „Здравей България” по Нова телевизия, 2 юли 2015 г. | Източник: novanews.novatv.bg.


 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов