|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сайтът desebg.com навърши четири години ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Януари 2015 12:40

alt
На 24 януари преди 4 години публикувах статията „Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма” – моето кредо, с което поставих началото на самостоятелния си уеб проект desebg.com.

Днес, 4 години по-късно, на „рождения ден” на сайта, е време на традиционната равносметка, която всяка година предлагам на вас, читателите.


Над половин милион уникални посещения

Изминалата 2014 г. е най-успешната за desebg.com от създаването му досега. Статистиката показва, че за миналата година уникалните посещения в сайта са 503 000, което с малък ръст, но все пак увеличение в сравнение с уникалните посещения през 2013 г. (виж графиката горе). За мен беше важно да запазя ръста от 2013 г., когато сайтът стана значително по-разпознаваем. Броят на общите посещения също бележи ръст, а импресиите са по-малко.


Нарастване на подкрепата във „Фейсбук”

През миналата 2014 г. се отчита нарастване на подкрепата на читателите в страницата на сайта във „Фейсбук”.

Общо нови 2540 читатели са дали своята подкрепа за него (виж графиката долу).

Общия брой на публикациите е сайта е 493, т. е. най-малко по една всеки ден от годината, макар да са по-малко от предходната – 609. Тук всъщност трябва да добавя и паралелната работа по новия уеб проект – Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com), който стартирах през ноември 2014 г. В него в края на миналата година имаше над 100 публикации. А същото и паралелната работа в периода септември-декември 2014 г. по заснемането на документалната поредица на БНТ „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунизма, на която съм сценарист.


Профил на читателите

Когато преди четири години поставих началото на desebg.com една от основните ми цели бе с течението на времето той да се превърне в алтернативен източник на информация и знание за периода на комунизма в България, дейността на комунистическите служби и преосмислянето на тоталитарното минало.

Алтернативен източник, защото е известен проблемът в България с липсата на изучаването на този период в училище, както и с непълните данни за комунистическия режим в някои аспекти, с които той е отбелязван във висшите учебни заведения.

 

alt

 

Днес данните от Гугъл аналитик ми подсказвам, че мога да заявя, че сайтът вече изпълнява тази мисия. И това е така, защото профилът на читателите му показа, че 70% от тях са между 17 и 35 години. Това са млади и активни хора, които търсят информация за миналото, четат документите за и от Държавна сигурност, следят разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби от Комисията по досиетата, както и се интересуват от нейната изследователска дейност. Около 60% от всекидневните читатели са постоянно ядро на посетителите, които се връщат в сайта на следващия ден.

Кореспонденцията, която водя с учители, студенти докторанти от страната и в чужбина, ми дава допълнителна насока за интереса на по-младите хода към периода на управление на БКП.

Именно тези статически данни ме мотивират и зареждат със сили да продължа започнатото с ясната мисъл, че битката е за онези млади поколения българи, които желаят да живеят честно и почтено, да се развиват според възможностите си и настоящето и бъдещето им бъдеще да не зависи от хора и проблеми, свързани с тоталитарната диктатура на комунистическата партия.


Къде се чете desebg.com

Както и в предходната година, така и през 2014 г. сайта е разпознаваем на петте континента. Около 80% от читателите са от България. Най-значими посещенията на читатели от София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград и другите областни градове, както и в някои по-големи населени места.

Около 20% от читателите са извън България, като и тази години най-много посещения са регистрирани в САЩ. Германия, Великобритания, Франция, Белгия. През изминалата година значително нарасна интересът към сайта в Турция.

 

Това, което новите читатели трябва да знаят

За да имат по-новите посетители точна представа за сайта ще си позволя да посоча някои факти:

  • Сайтът няма редакция, той не се списва от група журналисти, а само от един човек, т.е. от мен. Същото важи и за Регистъра на сътрудниците (agentibg.com), с който за първи път се поставя началото на систематизирането на огромната по обем информация, официално оповестена от комисиите по досиетата „Бонев”, „Андреев” и „Костадинов”;
  • Сайтът не е новинарски, а специализиран по посочените по-горе проблеми, но на него се публикува всекидневно, включително събота и неделя;
  • Информацията на сайта не се разпространява чрез реклама, както и не се използват платени опции за популяризирането му във „Фейсбук”;
  • Хората, които търсят консултация чрез служебната електронна поща или търсят съдействия по определени въпроси, по които съм компетентен, задължително получават отговор лично от мен;
  • Подкрепата на сайта е явна чрез съответните банери и рубриката „Сайта подкрепиха”, в която са посочени личностите, които са го подкрепили и техните мотиви;
  • Като журналист и изследовател не съм поставен в зависимост от хората, които доброволно са дали своята подкрепа за сайта.


Благодарности

Скъпи читатели, използвам четвъртата годишнина на сайта, за да ви благодаря, че продължавате да се интересувате от една тема, която умишлено беше смачкана и изтикана в периферията на обществения дебат още в началото на прехода.

Тук е мястото да отлича личната подкрепа на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който подкрепя сайта от самото му създаване, като част от последователната му подкрепа на различни инициативи за преосмисляне на комунистическото минало.

Благодаря на всички онези непознати читатели от България и чужбина, които подкрепиха сайта с дарения. Не отбелязвам техните имена, тъй като нямам изричното им съгласие за това, но съм им особено признателен за жеста, който високо ценя!

Надявам се, че през настоящата 2015 г. ще продължа успешното развитието на desebg.com с включването на няколко нови рубрики, а заедно с Регистъра на сътрудниците прочитът на досиетата ще се превърне в системен процес.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов