|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Събитията през 2014 г. на desebg.com в снимки ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 30 Декември 2014 15:54

 

alt
Сайтът desebg.com, специализиран в отразяването на теми, свързани с преодоляване на зависимостите от комунистическия режим, паметта към жертвите му, преосмисляне на миналото и българската история, ви предлага най-важните събития през 2014 г. в снимки, намерили място в него.

 

alt
29 януари 2014 г. – В Европейския парламент се провежда международната конференция „Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”. Инициативата е организирана от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и германския му колега Йоаким Целер (ЕНП) (на снимката двамата в дясно). По време на форума изследователи, историци и представители на Комисиите по досиетата на двете страни обмениха опит за проблемите, завещани от диктатурата на комунистическите партии в България и в бившата ГДР и пътищата за преодоляването им.

 

alt
1 февруари 2014 г. – Пастор, свещеници от Българската православна църква и ходжа са застанали за първи път заедно, за да отдадат почит към жертвите на комунистическия режим пред Мемориала край НДК в Деня на признателност и поклонение към жертвите на БКП в периода 1944-1989 г., утвърден с правителствено решение от Министерския съвет. Дата не е случайно избрана. На този ден през 1945 г. са разстреляни осъдените от Първи и Втори състав на „народния съд” бивши депутати, министри, висши военни, регенти и царски съветници. Датата остава в българската история като най-масовото изпълнение на смъртни присъди на политици.

 

alt
19 февруари 2014 г. – По време на среща с оцелели участници в горянското движение в Американския университет в Благоевград проф. Евелина Келбечева (на снимката) инициира Петиция за необходимостта от промяна на учебните планове, като в тях се въведе изучаването на тоталитарните режими в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище. Инициативата събра над 2000 подписа в интернет, но все още Министерството на образуванието и науката не е приело действия ра реализирането й.

 

alt
14 март 2014 г. – Студенти разглеждат в Народното събрание пътуващата изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина”, организирана от Фанна Коларова и Стоян Райчевски, която показва малко известни факти и събития за комунистическия режим в България. Инициативата за излагането й в българския парламент е на евродепутата Андрей Ковачев и парламентарната група на ГЕРБ. При откриването й присъства и президента Росен Плевнелиев.

 

alt
29 март 2014 г. – Ловчанският митрополит Гавриил (в средата) и свещеници от Ловчанската митрополия отслужват панихида в памет на жертвите на каменната кариера на лагера „Слънчев бряг” край Ловеч. Превърнатото в традиция от демократичните жители на града шествие-поклонение до мястото на бившия лагер се организира от местната организация на СДС от 1990 г. насам без прекъсване всяка последна събота на месец март.

 

alt
17 април 2014 г. – Стипендианти на фондация „Конрад Аденауер” посещават Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, създаден от Комисията по досиетата в гр. Банкя. Студентите за първи път получават възможност да се докоснат до системата за наблюдение, преследване и репресии срещу инакомислещи и „врагове” на народа, изградена от Държавна сигурност по нареждане на БКП в периода 1944-1989 г.

 

alt
26 април 2014 г. – Енорийският католически свещеник в гр. Белене Паоло Кортези инициира учредяването на Инициативен комитет за създаването на Мемориал на жертвите на комунизма на мястото на някогашния лагер „Белене” на остров Персин. Инициативата му е подкрепена от над 400 българи, италианци и французи. България е единствената държавна от бившия Източен блок, в която няма място на изтезания при комунизма, което да е превърнато в Мемориал или музей.

 

alt
5 срещу 6 май 2014 г. – Църквата на най-голямата българска културна светиня зад граница манастирът „Св. Георги Зограф” на Света гора е препълнена с поклонници за храмовия празник на светата обител Гергьовден. В продължение на две десетилетия (1970-1990) Държавна сигурност се опитва да открадне най-ценните духовни и материални богатства на манастира, но среща съпротивата на 6-ма монаси, един от които е днешният игумен архимандрит Амвросий. През декември 1985 г. оперативни работници от Първо главно управление на ДС под дипломатическо прикритие, извършват престъпление срещу българската история и 10-вековния „Зограф”, като успяват да откраднат черновата на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски (виж повече разследването на Христо Христов „Операция МАРАТОН”). През 1998 г. президентът Петър Стоянов върна реликвата и оттогава тя се съхранява отново в светата обител, радваща се на многобройни богомолци.

 

alt
6 май 2014 г. – Премиерът Пламен Орешарски гледа зад владишка корона по време на сутрешната литургия в Зографската света обител на Гергьовден, за която успява да дойде. Пътуването до „Зограф” се оказа едно от последните за министър-председателя, чийто уж най-силен кабинет от промените насам, както беше обявен от лидера на ДПС Лютви Местан полови година по-рано, бързо се разпадна в края на месец май след съкрушителните на БСП резултати от евроизборите, именно след оттегляне на подкрепата от страна на ДПС.

 

alt
21 май 2014 г. – Президентът Росен Плевнелиев е прегърнал български турчин, участвал в майските събития през 1989 г., по време на Националното поклонение в чест на 25-години от мирната съпротива на българските турци срещу „възродителния процес” преди четвърт век. Събитието в с. Пристое, Шуменско, откъдето са започнали Майските протести, събра много бивши политически затворници и представители на различни изповедания. Инициативата е първата извън монопола на ДПС при отбелязване на годишнини, свързани с насилственото преименуване по време на управлението на БКП.

 

alt
21 май 2014 г. – Още един кадър от поклонението в с. Пристое, показващ лицата на българските турци, много от тях изселници, пристигнали специално за събитието от Турция.

 

alt
1 юни 2014 г. – Жена от гр. Белене е закрила част от лицето си с ръка по време на поклонението в памет на жертвите на лагера на остров Персин, където всяка година репресираните организират в края на месец май или началото на юни традиционен поход-поклонение.

 

alt
10 юни 2014 г. – Президентът Росен Плевнелиев за първи път посещава Централизираният архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от Комисията по досиетата в гр. Банкя. Най-модерното архивохранилище в страните от Централна и Източна Европа вече съхранява над 13 000 линейни метри архивни документи от все още непроучената история за репресиите на комунистическата партия върху българския народ. Президентът Плевнелиев обяви подкрепата си за Комисията, чието съществуване БСП поиска да прекрати в края на 2013 г., но не й стигнаха силите, въпреки че беше на власт с кабинета Орешарски.

 

alt
23 август 2014 г. – Енорийският свещеник в гр. Белене Паоло Кортези води група от италиански сънародници за поклонение на мястото на Втори обект на зловещия лагер „Белене” на остров Персин. С портрета на епископ Евгени Босилков, разстрелян от комунистите през 1952 г., те отдадоха почит на жертвите точно на 23 август – Европейският ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на националсоциализма, комунизма и други тоталитарни режими. На тази дата през 1939 г. СССР и Германия сключват Пакта Молотов-Рибентроп, с кйето е поставено началото на тайното разпределение на сфери на влияние в Европа между Хитлер и Сталин, довело до Втората световна война.

 

alt
9 септември 2014 г. – Министърът на външните работи Даниел Митов отсрамва десните политици, като се оказва единственият висш политически представител, който се покланя пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК в София и поднася цветя в тяхна памет.

 

alt
7 октомври 2014 г. – Президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов откриват инициатива „25 години свободна България” за отбелязване на четвърт век от началото на демократичните промени в България. „Разграничаването на демократичните ценности от реалностите на антихуманния комунистически режим е изключително важно, то е от фундаментално значение за европейска демократична България”, заявява Плевнелиев, под чиято егида премина инициативата.

 

alt
9 октомври 2014 г. – Ученици от 12 клас на Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе слушат открития урок на разследващия журналист Христо Христов за тайните фалити на комунизма, които липсват от учебните по история. Над 30 открити уроци бяха изнесени от изследователи, историци и общественици бяха в различни училища в България в рамките на инициатива „25 години свободна България”.

 

alt
13 октомври 2014 г. – Препълнилите до краен предел една от конферентните зали на Европейския парламент в Брюксел слушатели аплодират на крака Дянко Марков, летец бомбардировач, участник във заключителната фаза на Втората световна война, легионер, лагерист в „Белене” и народен представител от СДС в 36-то и 37-то Народно събрание, след като разказа му за силите на човешката воля да се устои на антихуманния комунистически режим и репресиите му. Конференцията „Комунизмът и несломимия човешки дух”, в която освен Марков участваха изследователи и общественици, беше организирана от евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) по идея Даниела Горчева, издател на списание „Диалог” в Холандия.

 

alt
13 октомври 2014 г. – Бардът Васко Кръпката и неговата група „Подуене блус бенд” пеят „Комунизмът си отиде” на концерт, който изнесоха в европарламента, след края на конференцията „Комунизмът и несломимия човешки дух”.

 

alt
10 ноември 2014 г. – В Музея на социалистическото (тоталитарното) изкуство в София се открива изключително професионално подготвената изложба „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие 1953-1964”. Тя показа комунистическите лагери, смъртта на Сталин, цензурата в изкуството, малко известната стачка на пловдивските тютюноработници и други събития от 50-те години и първата половина на 60-те години на ХХ век. Изложбата е съвместна инициатива на Комисията по досиетата, Държавна агенция „Архиви”, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Националния музей на българското изобразително изкуство.

 

alt
10 ноември 2014 г. – Президентът Росен Плевнелиев удостоява 23-ма български граждани, сред които и мюсюлмани, екстрадирани от комунистическия режим след „възродителния процес” през 1985 г., с орден „За гражданска заслуга” – първа степен. Отличията са за приноса им за развитието и укрепването на гражданското общество, за укрепването на демократичните институции и защита на човешките права и свободи в България. Церемонията се състоя в Гербовата зала в президенството в рамките на инициативата „25 години свободна България”. 12 от наградените бяха удостоени с отличието посмъртно.

 

alt
10 ноември 2014 г. – В Националната художествена галерия се открива изложбата на юриста съдия Петър Байчев (1907-1991), който в периода 1949-1954 г. е въдворен в лагера „Белене”. Изложбата показва близо 250 рисунки на лагеристи от „Белене”, които той рисува, докато е лежал там. Рисунките са запазени от сина на Петър Байчев диригента Веселин Байчев, който със своята сестра Илина, присъстваха на откриването на изложбата, организира от Института за изследване на близкото минало. Веселин Байчев е и автор на книгата „Спомени от лагерите. Портрети на лагеристи от Белене”, издание, което е направено специално към изложбата и освен рисунки, съдържа бележки на баща му Петър Байчев и снимки на Беленския архипелаг, направени от планер.

 

alt
11 ноември 2014 г. – В София, на пл. „Журналист” в кв. „Лозенец” е открит паметник на писателя Георги Марков, убит от Държавна сигурност през 1978 г. в Лондон. Паметникът на един от най-изявените критици на комунистическата система и управлението на Тодор Живков стана факт благодарение на щедростта на д-р Георги Лазаров, български политически емигрант от Балтимор, САЩ. Хирургът финансира изцяло монумента, който беше открит от президента Росен Плевнелиев, в присъствието на съпругата на Георги Марков Анабел Маркова, както и брат му Никола Марков, и на десетки почитатели на творчеството на незабравимия автор на „Задочни репортажи за България”.

 

alt
12 ноември 2014 г. – БНТ стартира документалната поредица „Отворени досиета”, посветена на жертвите на комунистическия режим. В 6 части, излъчени до 18 декември 2014 г., зрителите можаха да видят разказите на хора, преживели репресии от лагерите през 40-те години до „възродителния процес” през 1985 г. Сценарист на поредицата е разследващият журналист и основател на desebg.com Христо Христов.

 

alt
15 ноември 2014 г. – Президентът Росен Плевнелиев присъства на кръглата маса „Свидетели на вярата през комунистическия режим”, организирана от енорийския свещеник Паоло Кортези в гр. Белене. На нея за първи път се събраха представители на различните християнски деноминации, за да говорят за репресиите на комунизма срещу духовенството и църква в периода 1944-1989 г. В рамките на инициативата в гр. Белене беше открит паметник на Св. папа Йоан Павел II, първи по рода си в България.

 

alt
15 ноември 2014 г. – Президентът Росен Плевнелиев се покланя пред единствената мемориална плоча на мястото на Втори обект на концлагера „Белене” на остров Персин. За първи път от 20 години насам действащ държавен глава стъпи на лагера. „Ако име мъничко усещане за отговорност пред следващите поколения не трябва да оставаме забравата тук да възтържествува. Този остров трябва да се превърне в център на едно последно, но знаково усилие на българското държавничество, за да може на това място да бъде поставен здравия фундамент за следващите поколения”, заяви Плевнелиев.

 

alt
24 ноември 2014 г. – Разследващият журналист и основател на desebg.com Христо Христов публично представя в Дома на Европа в София новия си изследователски проект „Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com). Регистърът е единствен по рода си в страните от бившия Източен блок, отворили архивите на тоталитарните комунистически служби. Чрез него за първи път се дава възможност за систематизиране на информацията за сътрудниците, обявени от Комисиите „Бонев”, „Методиев” и „Костадинов”, както и информация за дейността, структурата и ръководителите на ДС и военното разузнаване при комунизма, както и техния агентурен апарат и процеса на отварянето на досиетата в България.

 

alt
19 декември 2014 г. – в Истанбул се провежда първата по рода си инициатива, на която  проблемите, свързани с политиката на БКП към малцинствата в НРБ и преосмислянето на комунистическото минало при прехода, се обсъждат между български турци, изселници и представители на  неправителствени организации, професионални историци и изследователи от България. Форумът „Тридесет години от „възродителния процес” и 25 години от началото на демократичните промени в България” беше организиран от една от изселническите организации „Бултюрк” и федерация „Справедливост – България”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов