|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разделението от миналото не носи просперитет в настоящето и бъдещето ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Андрей Ковачев   
Вторник, 09 Септември 2014 07:15

alt

Сайтът desebg.com публикува коментара на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) по повод 70-годишнина от 9 септември 1944 г. Той подлага на критика нежеланието на наследника на БКП – БСП да приеме обективните факти от историята, за да се преодолее разделянето на българското общество от датата, която социалистите продължават да честват, а лидерите им да определят като „светла дата” и „златна страница”.

 

В началото на ХХI век българското общество все още е разделяно в оценката си за най-новата ни история и особено за събитията, последвали 9 септември 1944 г.

Двадесет и пет години след края на комунистическата диктатура преките наследници на БКП, както те самите се радват да се нарекат, държат на своята митология, насаждана десетилетия наред с терор и насилие. Потомците на комунистическата върхушка и репресивния апарат на Държавна сигурност услужливо забравят престъпленията на комунистическата власт, белязала живота на поколения българи и отговорна за това, че през 2014 г. продължаваме да бъдем най-бедни в Европа.


Митологията на БСП

Взимам повод от изказването на новия председател на преименувалите се на БСП комунисти г-н Михаил Миков от преди няколко дни, в което той неудачно и безпочвено величае 45-те години комунистическа власт. В навечерието на една от най-черните дати в съвременната българска история г-н Миков говори за "златна страница"  в развитието на страната ни.  Явно все още има огромна пропаст между обективно случилите се исторически факти и идеологически украсената митология на БСП.

Парадоксално е, че точно преди ключови избори за бъдещето на България, г-н Миков отправя гротескни хвалебствия към  един режим, прекъснал за половин век естественото развитие на страната ни. Той по нищо не се различава от предшественика си г-н Сергей Станишев, който миналата година нарече 9-ти септември „светла дата” в българската история, от чийто заряд социалистите се нуждаят, за да управляват.

За да прикрият огромните си прегрешения към българския народ, комунисти и социалисти 25 години услужливо "затваряха" тази страници и създаваха митове и легенди за периода на престъпното си управление.

 

alt

 

Страницата не може да е затворена преди да бъде прочетена. Наследниците на комунистите се страхуваха и продължават да се страхуват от обективната истина и за това целенасочено подлагат крак на развитието на свободен бизнес и медии в България, като задушават реформите в страната, опитите за търсенето на отговорност за комунистическите престъпления и пречистването на трите власти в европейска България – законодателна, съдебна и изпълнителна – от зависимостите на тоталитарния режим.


Навикът на бившите комунисти да гледат към Кремъл

В БСП не могат да превъзмогнат класово-партийния подход, както и навика винаги да гледат към Кремъл за инструкции. Въпреки че на думи са приели цивилизационния избор на България и членството в ЕС и НАТО, те идейно остават в годините на комунистическата диктатура от 1944-1989 г. БСП/БКП не е променила ни най-малко позицията си по изгражданите митове за близкото ни минало. Това е и причината, поради която години наред те умишлено спъваха и продължават да пречат на отварянето на архивите на Държавна сигурност и лустрацията. Продължава да се пречи и на обективното преподаване на съвременна история на младите поколения, като се стига до там, че в момента знанието за комунизма е, по думите на историка проф. Евелина Келбечева, "на пародийно ниво".

Комунистите винаги се опитват да представят тези, които не споделят техните възгледи за фашисти – пропаганда, използвана и в момента от Кремъл в Украйна. У нас подобни манипулации служат за митологично  представяне на Царство България като фашистко (въпреки че БСП удобно влязоха в коалиция с царския наследник) с цел да се оправдае терора, с който се налага тоталитарната диктатура.


Преклонението пред чужда окупационна армия

Обективните исторически факти са съвсем други – на 9 септември 1944 г. е извършен държавен преврат под дулата на съветската армия. Свалено е от власт правителството на земеделеца Константин Муравиев, обявило война на нацистка Германия и потърсило мир със Съюзниците. Всъщност Сталин обявява непровокирана война на България, търсейки възможност да задържи страната ни в съветската сфера на влияние (наскоро нотата, с която СССР обявява война на България видя бял свят чрез специализирания сайт desebg.com). В БКП/БСП почитат паметниците именно на тази окупационна армия.

Дошлите на власт с нея комунисти систематично са разрушавали паметните плочи на българските герои от войните, например тези на Първи и Шести пехотни полкове пред днешния Национален дворец на културата, които се надявам най-накрая да бъдат възстановени. По време на Втората световна война на територията на България не са водени боеве и няма загинали войници. Затова се питаме: на какво се прекланя БКП/БСП пред тези десетки паметници на една чужда армия?!


Остатъците от една мъртва идеология

БСП и нейните производни всячески пречат на дебат за преосмисляне на наложените символи, клишета и неистини, докато продължават да празнуват Жабокрек и убийството на невъоръжени ранени немски войници като символ на своята партийна история. Бившите комунисти защитават паметниците на окупационната червена армия и имената на Димитър Благоев, Георги Димитров и Вела Пеева. По каква логика според тях трябва да се определят имената на населените места в България  и само партиите, извършили насилствен преврат ли имат такова право. Моето дълбоко убеждение е, че градовете не трябва да се кръщават на партийни лидери.

Днес искаме управляващите в Република Македония да направят обективен прочит на историята и да изчистят учебниците си от комунистическата идеология, която по същество е антибългарска. За съжаление обаче и у нас този процес не е завършил – преките наследници на насадената с терор престъпна власт на БКП упорито я величаят и държат нейните символи, паметници и митологизирана история да бъдат запазени.

 

alt

 

Да честваме 9-ти септември като златна страница в Българската история е все едно влизането на сръбски войски в Западните покрайнини през 1944 г.  да се отбелязва за „освобождение на Босилеград от българския фашизъм”. За съжаление тази подигравка с паметта на българите, дали живота си за единението на България, продължава и днес в Западните покрайнини. Там главните улици са "Маршал Тито" и "Георги Димитров". Това са остатъците от една мъртва идеология, отречена от целия цивилизован свят, но с която БСП/БКП не са се разделили. Страните които не са напълно скъсали с нея - Сърбия, Република Македония и, уви, България, са едни от икономически най-бедните в Европа.


Да сложим край на манипулациите и задкулисието на БСП/БКП и ДС

Ето защо младите поколения трябва да прогледнат за истината – тя не е нито лява, нито дясна, а базирана на фактите. България има нужда от национално помирение и единение. Повече обучение за комунистическата диктатура може да помогне на страната ни да преодолее сенките от миналото и по-успешно да върви по европейския си демократичен път. За това е необходима промяна в учебните планове – идея, която набра голяма сила в нашето общество и трябва да бъде приложена.

В началото на ХХI век българското общество все още търси справедливост. Отговорните за злоупотреби с власт трябва да понесат своята отговорност и да бъдат морално осъдени. Водачите на БСП принизиха смисълът на демокрацията и прозрачното управление до предизборни плакати, обещания и партийната си пропаганда.

Време е да сложим край на манипулациите както на историята, така и на съвремието ни. Българските граждани могат да почувства ползата от пълноправното членство в ЕС единствено, когато бъдат премахнати всички пречки за търсенето на отговорност на управляващите. Така ще станат кристално ясни механизмите по които действа задкулисието на БСП/БКП и остатъците на ДС: те носят огромна вина пред няколко поколения българи и за  това че 45 години България беше ограбвана от комунистическата върхушка, 20 години се лутахме в шуробадженашки преход, направляван от бившите мрежи на тоталитарната Държавна Сигурност.

Демократичният европейски избор на България се основава на прозрачност, информираност, справедливост и отговорност – точно обратното на започналата на 9 септември 1944 г. комунистическа диктатура. Стабилна България в обединена Европа можем да имаме само тогава, когато прочетем обективната си история и скъсаме с комунистическите митове и пропаганда. За това България има нужда от силна гражданска и политическа воля за реформи, която ясно да изразим на парламентарните избори на 5 октомври 2014 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов