|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Украйна – последствията от „експеримента” СССР ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Джордж Уил   
Събота, 22 Февруари 2014 10:49

alt
Един поглед към размирна Украйна като отражение на проточилия се процес на разчистване след „експеримента”, наречен Съветски съюз. Сайтът desebg.com препечатва коментара на анализатора Джордж Уил от в. „Вашингтон пост”. Материалът е цитиран по БТА и е публикуван в btvnews.bg. Оригиналното заглавие е „Украйна – последният епизод от Студената война?”

 

Великобритания обяви война на Германия, социалисти в германския Райхстаг одобриха заеми за финансиране на войната. Това хвърли в шок марксистите, включително Ленин, който в онзи ден беше в днешна Полша. Маркс проповядваше, че пролетариатът няма родина, а само транснационална класова вярност на пролетариите по света.

„През 1918 г. патриотизмът и национализмът, родени от така ненавиждания от Ленин „субективизъм”, бяха идеологически престъпления в съветска Русия”, писа най-добрият биограф на Ленин Луис Фишер.

 

alt

 

Днес в Украйна това са добродетели, оформящи историята. Тъй като националната държава е необходимата рамка за трайна политическа свобода, национализмът е необходим - макар и недостатъчен - импулс, поддържащ свободата. Маркс, чиито пророчества бяха изкривени предсказания, защото почти неизменно бяха погрешни, предсказваше края на национализма. Икономическите сили определят политическите, културните и психологическите дадености, казваше той. Следователно капитализмът с неговата прескачаща границите космополитност щял да размие до точка на изчезване всички емоционални привързаности към нациите.

 

alt

 

Вълненията в Украйна са категорично - макар и ненужно силно - опровержение на марксизма. Политическите елити, които сглобиха Европейския съюз, се надяваха, че изземването на националните суверенитети би заличило национализма, който според тях е съсипал Европа през XX век. Те смятаха, че появилият се в резултат на това „недостиг на демокрация" – прехвърлянето на правомощия от националните парламенти към бюрократите в Брюксел – е цена, която напълно си заслужава да бъде платена за това спокойствие.

Ето я сега обаче Украйна, обхваната от размирици, пламнала от националистически страсти и горяща от желание да запази суверенитета си чрез сближаване с Европейски съюз. Украинският президент Виктор Янукович се противопоставя на народното искане за ограничено от конституцията правителство и за национално съществуване, което да бъде по-независимо от присъствието на руския президент Владимир Путин. Янукович иска да изтъргува стремежите на Украйна за милиардите на Путин.

 

alt

 

Русия е управлявана от един малък, наперен Мусолини – Дучето подобно на Путин обичаше да бъде сниман с голи гърди и стегнати мускули. Путин не може да се примири с „трагедията”, както я нарича той, на рухването на Съветския съюз. Именно в съветската система на потисничество той разви уменията, с които управлява – цензура, корупция, жестокост, потисничество, покушения.

Помните ли когато президентът Джордж У. Буш се вгледа в очите на Путин и „вникна в душата му”, определяйки го като „много прям и достоен за доверие" човек? Помните ли когато Путин разказа пред света историята за това как изскочил гол от горящата си дача – огънят избухнал, когато Путин бил в сауната – преди да бъде спасено любимото му кръстче, принадлежало някога на скъпата му майка? Украинците, чиято тежка история ги е имунизирала срещу глупави самозалъгвания, виждат върху изпитателното лице на Путин студените очи на затворнически надзирател.

 

alt

 

Украйна, която по население (46 милиона) и площ е почти колкото Испания, е потенциална икономическа сила. Русия продължава да е това, което беше Съветският съюз – страна от третия свят с военни технологии от първия свят. Нейната ловно-събирателска икономика се основава на добивната промишленост (нефт, газ, полезни изкопаеми) – посочете, ако можете, руска потребителска стока различна от водка и хайвер.

 

alt

 

Презрението на Путин към Барак Обама е осезаемо. Според директора на американското Национално разузнаване твърдата подкрепа на Русия за Башар Асад е една от причините за засилването на позициите на Асад в периода, откакто Обама каза, че Асад би трябвало „да се оттегли”. Русия въобще не оказва помощ, що се отнася до опитите на САЩ да спре иранската програма за ядрено оръжие. В коя точно област толкова рекламираното, но така и останало неопределено „рестартиране” на отношенията с Русия носи резултати?

 

alt

 

Въпреки това Обама, изглежда, толкова се е вторачил в него, че няма да рискува да дразни Путин, изразявайки категорична подкрепа за украинските протестиращи. Обама участваше във воденето на седеммесечна война срещу Либия – страна, която нито представлява заплаха за САЩ, нито е важна по някакъв друг начин за тях. Все пак към момента на публикуването на настоящата статия телефонният разговор на Джо Байдън с Янукович във вторник е най-значимата реакция на Обама към кризата в Украйна, която има значение за политическата траектория на европейския континент.

 

alt

 

Европа, която в продължение на много векове е била арена на борби между множество вери, сега е слаба в политическо отношение. А като военна или дипломатическа сила „Европа” остава по-скоро географско, отколкото политическо понятие.

Европейската политическа култура обаче не е загубила притегателната си сила. А ако не е изпаднала в пълна историческа амнезия, Европа би трябвало да чуе ехото от събитията през 1848 г. и 1989 г. в гласа на украинците днес.

 

alt

 

Съветският съюз – „един от главните експерименти в модерната история”, както двусмислено се изрази телевизия Ен Би Си по време на отразяването на Олимпиадата – просъществува седем нещастни десетилетия. Агонията на Украйна е отражение на проточилия се процес на разчистване след „експеримента”. Така че това вероятно е последният епизод от Студената война. Дали необичайно словоохотливият 44-ти американски президент помни как думите на 40-тия президент на САЩ – „Разрушете тази стена!” – помогнаха за нейното спечелване?

 

 

Коментари 

 
0 #4 svetlan 2014-02-25 06:17
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,мнозинс твото от българите,включ ително и комунистите не осъзнават в каква страна живеят и изпитват големи затруднения в оценката на комунистическат а тирания.Сравнително малкия брой от истински антикомунисти не представляват влиятелен фактор в сегашния живот .Те не са и организирани.
Република България може съсвсем справедливо да се определи като комунистическа държава,но без комунистическа диктатура. Или неявна,невидима ,неофициална,за конна и демократична такава....Въпреки първоначалнаата нелогичност на това твърдение,опита йте се да намерите област от нашия живот,която е свободна от комунисти. Посочете едно 'нещо" у нас,което не се управлява от комунистите.Ето само най-повърхностните факти:

-властта е в ръцете на комунистите
- медиите са в ръцете на комунистите
- образованието е в ръцете на комунистите
- парите на държавата и хората са в ръцете на комунистите(кой то и най-малко се съмнява нека да прояви упоритост в изучаването на статиите на Г-н Христов в тази област)
-държавната пропаганда се ръководи от комунистите
-икономиката е в ръцете на комунистите
-силите за сигурност и отбрана са в ръцете на комунистите
-дипломацията е в ръцете на комунистите
- науката "Исторрия" е тотално комунизирана
- т.нар. интелигенция е почти стопроцентово комунистическа
- няма нито една антикомунистиче ска или поне некомунистическ а политическа партия
-няма нито една организация,коя то да се бори по законен и мирен начин срещу комунистическат а партия и комунистическат а власт


Тези факти и фактори не позвоялват на мнозонството от народа да се убеди в идиотизма на комунизма.

Тази ранна сутрин пускаме един разговор отпреди два дни,който беше коригиран след силна дискусия.
У нас все още се прави връзка между комунистическия режим и т.нар."марксизъм".Ако въобще има "марсксизъм",това е само теория,анализ,о ценки,предвижда ния и др. в областта на мисленето,дори във философската наука.Но ние и особено историко-политическия сайт на Г-н Христов доказваме,че комунистическия режим в България няма нищо общо с "Марксизма". Защо така смятаме?
Да вземем началото на комунизма в нашата страна. Датата на това начало е 9-ти септвмври 1944г.Ето какво се случва в перида на това начало:


- комунистите арестуват Регентския Съвет(Държавния глава) след като той е издал законосъобразен Указ за овластяване на комунистическот о правителство на ОФ
-комунистите започват масови убийства на всевъзможни категории невинни и мирни граждани
-убиват и арестуват служители на официалните държавни власти-министри,депута ти,генерали и офицери от войската и МВР
- убиват дестки хиляди български селяни,работниц и,дори спортисти , журналисти ,публицисти и др.
-организират напълно незаконен съд срещу холяди българи и издават 2730 смъртни просъди
-напълно незаконно предоставят цялата армия на страната,която ни е обявила война,напднала и окупирала. Нарушен е не само наш закон,но и международните военни конвенции. България ,намирайки се в състояние на война със Съветския Съюз е подчинена по държавна и вонна линия на същата държава.Все още не е подписано примирие със съветските агресори
-управляващите фактори-комунистите са в Съветския Съюз и от там ръководят техните подинени в страната. Всичко това с одобрението на съветските власти и служби за сигурност.
-комунистите започват кражба на държавно и частно имущество,интер нирания на граждани,обиди ,смъртни заплахи и др.

Кой разумен и честен човек би направил и минимална връзка с теориите на Маркс и началото на комунистическия режим у нас.

Макво "марксическо" се вижда в "мероприятията на Народната власт" в началния период от комунистическат а диктатура.
Нищо подобно ,което комунистите правят не може да се открие в тези "мероприятия".

И затова,който говори за комунистическия Съветски Съюз и го свързва с Маркс, е или незапознат с "Марскизма" ,или с комунизма.Или с двете понятия. Или пък се опитва да оправдае комунизма с "марксизма".

Който, като този американски журналист говори за класи и пролетарии,съвс ем не знае,че в "есперимента СССР" нямаше нито класи,нито пролетарии, а за тяхното "съединяване" да не говорим.

Съветския Съюз нямаше нищо общо с "марксизма".Комунистическит е престъпления там,избиването на милиони съветски граждани,дори и хиляди високопоставени комунистически функционери няма нищо обще с т.нар."марксизъм".
Избиват се маршали и старши офицери,комунис ти-сподвижници на Ленин,хиляди комунистически терористи,които живеят в Ссе ъветския Съюз. Сред тях са и окло 900 български комунистически метежници,атент атори ...
За какъв "Марксизъм" може да се говори.Къде виждат марксистките постулати и предвиждания?


Уважаеми читатели,обърне те внимание на многото абстрактни и ирационални фрази на този журналист. Ето една уникална от тях "...капиатализмът с неговата прескачаща границите космополитност..."

Какво общо има космополитностт а с начина на производството на стоки,блага,усл уги и др.-капитализма.

"Народно искане"-това е откровен комунистически, популистки цинизъм. Няма такава политическа категория и доктрина като "народно искане".И какви "народни искания" съществуват.
Сегашните размирици в Украйна имат антикомунистиче ски характер и античекистки(но не антируски).Ако Русия е нормална,нечеки стка,неболшевиш ка държава ,няма да има нито един украинец ,който би се протовопоставил по някакъв начин срещу нормални руски интереси.
В България няма да има нито антикомунистиче ски,нито античекистки протести.Може би жалко,но няма изгледи България да се декомунизра.
Продължава...
 
 
0 #3 svetlan 2014-02-24 04:24
Тъй като националната държава е необходимата рамка за трайна политическа свобода,..."-Джордж Уил

Нека да продължим анализа на статията на американския журналист.

-Какво е това "национална държава"? Коя е първата национална държава в света ,кога и къде е създадена?
- Какви видове държави съществурат,осв ен "националните"?
- Каква е тази "рамка" за политическа борба"
- Каква е тази "трайна политическа борба". Кой я води,държавата, нацията?


Изречението е напълно безсмислено.
Нито има "национални държави",нито има "държавни нации".
Просто всяка нация,или народ са създали своя държава,която да се грижи за гражданските права и свободи.Държавата не е политическо понятие. Имало е държави много преди създаването на политическите партии и развитието на политическия живот.Има и в момента държави без политически живот,кавито са Китай,Куба,Севе рна Корея.

НРБългария беше държава,но неполитическа,а диктаторска,нед емократична.Ние смятаме,че няма и не може да има нито "национална", нито "народна" държава.Не може да има държава без народ(нация),ка кто не може днес да има нация без своя държава.
Държавата е просто инструмент за управление на интересите и нуждите на нацията.
 
 
+1 #2 svetlan 2014-02-24 01:00
Уважаеми читатели,които ни поставяте негативна оценка,благодар им ви за вниманието и времето,което сте отделили за прочитане на коментара и още повече сме благодарни за оценката,защото тя ни задължава да дадем по-обстоен,допълни телен отговор специлано на вас.

Преди това,задължител но се опитайте да вникнете в многократно повтаряното твърдение от нас,че комунистическат а пропаганда е много по-устойчива и много по-дълготрайна от самия комунизъм.Без това убеждение ще срещнете много затруднения в разбирането и разобличаването на комунизма.


Както най-подготвените читатели на сайта на Г-н Христов знаят,Съветския т Съюз бе създаден на 30 декември 1922г. и просъществува около 70 години. Преди няколко седмици Г-н Христов публикува материал,в който се указва точната дата на закриването му.Всеки може да я прочете отново и ще доразбере доста неща.
Кой разумен човек би допуснал,че какъвто и да е експеримент би продъжавал 70 години? Абсолютно недопустимо е!!!
Второ,който е привърженик на тезата за експеримента,не ка да прочете съветската (държавна)преса от тези години и ще се убеди,че съветските комунисти не говорят никъде за никакъв експеримент.
Трето,Държавния т герб ба ССССР беше миниатюрен макет на Земното кълбо,символизи ращ убедеността на комунистите,че ще се комунизира Света.
Беше изготвен план на строеж в Москва за построяване на Световен дом на Съветите след като действително болшевиките болшевизират Света.
Пето,Съветския Съюз беше главен инициатор за разпалване на световни метежи,атентати ,революции, и др. ,както и за Втората Световна война.И съвсем не с експериментална цел.Припомннете си двата Съветско-Германски договора от август-септември 1939г.Или може би Германия е била привлечена да помага в експеримента.

Нито един от двамта съветски диктатори Ленин и Сталин НИКОГА не са определяли комунизма за "социален експеримент".
Седмо,всеки експеримент предварително се планира и провежда.При комунизма и държавата Съветски Съюз нямаше нищо експериментално ,всичко се вършеше с абсолютна категоричност и убеденост в насилието,лъжат а,убийствата и др.
Осмо,как може някой разумен човек да вярва,че унищожаването на десетки милиони невинни хора може да бъде ескперимент.
Девето-как може някой нормален човек да смята,че по пътя на диктатурата може да се "построи най-справедливото човешко общество"?
Десето-самия факт,че "комунистическия експеримент" ,вкл.СССР бе наречен така постфактум е направено за оправдаване на комунистическит е престъпления против човечеството.
Кой разумен човек би казал,след като завърши нещо,което е така трагично и смъртноносно:"да ,ама това беше експеримент..." Но никой не казва какви са резултатите от експеримента. Пък и всеки експеримент може да бъде повторен. Да,но никой не го повтаря,дори и комунистите не искат да го повтарят.

А пък случая с нашата страна е най-показателен,кой то напълно отхвърля съществуването дори и на замисъл за експеримент.Съветския Съюз ни обяви война,после нападна,окупира и болшевизира.Не им стигаше на съветските комунисти-експериментатор и тяхната,най-голяма страна в света за експерименти,та решиха да проведат този експеримент и в нашата беззащитна,двес та(202) и два пъти по-малка страна от СССР.А резултатите от двата "експеримента" са напълно идентични- млака и безпомощна НРБългария я няма,както и могъщия,непобед им,неделим и нерушим СССР. Що за експеримети са това и що за експериментатор и са комунистите от двете страни.
Ами Китайската Народна Република с най-голямо население в света,тя продължава ли екпсримента,нач ело с ККП(Китайската Комунистическа партия). Ами северокорейскит е комунисти и те ли все още експериментират ?- да,те са нагледен пример на съвременните любители на "комунистичекия експеримент" провеждан в СССР.Добре че кубинските комунисти се отказаха от "експеримента",но там пък трае вечната революция,повеч е от половин век.Комунистическия престъпен режим в Куба го наричат "революция",а съветския режим "експеримент".Има ли поне едно зрънце разум в тези абстракции,по-скоро цинизми?

Ние съвсем справедливо допускаме,че поставянето на кавички от Г-н Христов на думата експеримент не е случайно и той твърдо се е убедил в НЕекспериментал на та същност на комунистическит е престъпления и самия СССР.Отделно от това,безбройнат а комунистическа документация,ко ято той е обработил не му дава основания да е привърженик на "експеримента СССР".В тези документи това научно понятие не съществува.
Може би тази дума(експеримен т) би могала да се изпозлва само в ироничен смисъл,но като се има предвид колко смърт,кръв и сълзи е произвел комунизма,неети чно е да се ползва това понятие.Ние смятаме,че няма дума в нито един език,която може най-пълно да оприличи комунизма.
Надяваме се,че разумните читатели на сайта сега биха погледнали под друг ъгъл на привържениците на новокомунистиче скат а пропаганда за "експериментални я комунизъм" и "експериментални я СССР".
Имаме и още съображения в нашата контратеза и при нужда ще ги споделим...
 
 
-4 #1 svetlan 2014-02-23 12:12
Статията е изключително слаба, налице са белези от комунистеската пропаганда , а да се определи като експеримент Съветския Съюз е солиден цинизъм и измама.
Съветските комунисти никога не са определяли своята комунистическа държава и комунистическа диктатура като " експеримент". Тази дума има научен и положителен смисъл, докато в комунизма не може и не бива да се търси нищо научно и положително. Все едно една бандитска формация( като КПСС) да бъде определена като експериментална единица.
В познатия комунизъм не може да се открие нищо друго освен умопомрачаващ идиотизъм и безумно свиреп бандитизъм.


Посочването на капитализма като политическа категория е белег на тежка неграмотност. Авторът явно се е подвел от идиотската ненаучна дисциплина "Политическа икономия на капитализма". Капитализмът не притежава политическо съдържание поради простата причина , че той постижение на човешката еволюция в стопанската дейност на хората и се е оформил далеч преди да се зародят политическите партии и политическия живот съответно.

Не съществува и т. нар. " от комунистическат а пропаганда "Марксизъм". Това е световна заблуда.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов