|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Посланиците на Франция и Германия: Откажете се от олигархичния модел, чуйте гражданското общество ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 09 Юли 2013 08:23

alt

Посланиците на Франция и Германия в България Филип Отие и Матиас Хьопфнер излязоха в понеделник, 8 юли 2013 г., със съвместна позиция за събитията в България, в която призовават гражданското общество да бъде чуто и предупреждават, че олигархичният модел е несъвместим с принадлежността към ЕС. Пълният текст на позицията, който desebg.com препечатва, е публикуван във в. „24 часа”:


„Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите.

 

Отказ от олигархичния модел

Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера.

Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури. В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност.

Демокрацията не може без плурализъм на медиите. Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.

Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор.

Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата".

 

Да бъде чуто гражданското общество

Настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България. Обратно, тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България.

Изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото.

Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.

Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него. За сметка на това проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона.

***

Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани."

 

Коментари 

 
0 #1 svetlan 2013-07-09 13:06
Чакайте Господа посланици,кажет е първо какво е това "олигархичен модел на упреавление".
Кой го е измислил първо този модел,кога и в коя страна. Освен в Република България,в кои страни по света има такъв модел на управление.
При това,протестира щите не протестират срещу такъв модел,а само срещу правителството.Да,може в него да има олигарси,но те самите не се признават за такива.И думата олигарх не фигурира никъде в НПК-Наказателно-процесуалния кодекс.
Няма никъде документ или законова разпоредба,коят о да определя по какви критерии даден човек,политик,д ържавник е "олигарх".
Отделно от това,самата комунистическа партия може да се определи като олигархична структура,но тя е известна с това от десетилетия наред,сиреч нищо ново.И е напълно вероятно всички посланици в България да знаят,че комунистите управляват страната.
Да,парламентът е място за водене на политически дебат,но само от представителите на политическите партии в него. А нито един представител на протестиращите не е обвързан с тези партии.
Приветстват посланиците Президента,да,н о и той нищо конкретно не казва.
Говорите за морал и етика,но тези категории са неприложими в комунистическа страна,каквато е България.

Ако се говори за "отказ от олигархичния модел",нека някой да каже,кога е бил приет този модел.Ясно и точно да се посочи партията,която еди-кога си е приела този модел на управление.И по какви критерии този модел не е законен ,или неморален.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов