|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Общественици призоваха властта да разкрие кой стои зад заплахите срещу основателя на desebg.com и семейството му ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 23 Април 2013 17:15

alt

Общественици настояха днес ГДБОП и прокуратурата да разкрият авторите на анонимните заплахи срещу основателя на сайта desebg.com Христо Христов и неговото семейство.

Миналата седмица самият журналист даде гласност в публикация на сайта си за ескалиращи опити да бъде сплашен чрез отправяне на смъртна заплаха и разправа със семейството му.

На пресконференция днес Красен Станчев, Вили Лилков, Юлия Берберян, Юлияна Методиева, Руси Чанев и Александър Кашъмов отправиха своя призив към МВР и прокуратурата да разследва случая и обявиха своята публична подкрепа към журналиста.

 Ето и съдържанието на призива:


„Журналистът Христо Христов и неговото семейство са заплашени със саморазправа и смърт.  Това не се случва за първи път, но за първи път заплахите изглеждат реални и упорити.

На 15 април т.г. г-н Христов е подал надлежно сигнал до институциите, които имат задължението и мисията да разследват и предотвратяват такива заплахи и саморазправа.

В случая с Христо Христов заплахите са безспорно свързани работата му върху историята, дейността и документите на бившата Държавна сигурност и нейните метастази в съвременния политически и стопански живот на България.

Става дума за заплаха от посегателство не просто към живота на г-н Христов и неговото семейство.  Тази низост е покушение и срещу професионалното и коректно разследване на неизвестното в историята и настоящето на страната, покушение срещу правото на гражданите да научават тази информация.

Досега не ни е известен случай на разкрити и наказани нападение или заплаха към журналист в България.  Ние призоваваме Главна дирекция за Борба с организираната престъпност, МВР и прокуратурата да изпълнят задълженията си и да разкрият инидивида или групата, предприели това ужасно деяние."


Подписали:

доц. Красен Станчев, философ, икономист
проф. Вили Лилков, физик, общински съветник в София (ДСБ)
Юлия Берберян, легенда в женския тенис
Емил Андреев, писател
Алексъндър Кашъмов, ръководител на правния екип на фондация „Програма достъп до информация”
Валентина Маринова, Българска асоциация по арт-терапия
Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет
д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на фондация „Програма достъп до информация”
Руси Чанев, актьор
Юлиана Методиева, главен редактор на сп. „Обектив” на Българския хелзинкски комитет
проф. Огнян Минчев, политолог
доц. д-р Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски”


Красен Станчев заяви, че присъстващите на пресконференцията са в лично качество и целта е да призоват властите да свършат своята работа и да разкрият авторите на заплахите срещу журналиста и семейството му. По думите му онова, което обединява подписалите призива, е делото на Христо Христов, а отправените заплахи са неприемливи.

„Подобни заплахи не е имало към онези, които са оневинявали агент „ПИКАДИЛИ”. Не е имало към онези, които по някакъв начин са защитавали историята на задграничните дружества. Не е имало заплахи спрямо онези, които са оправдавали Тодор Живков, да не споменавам всички книги на Христо Христов, които са част от онова, което благодарение на него, вече ние знаем за България”, добави Красен Станчев.

Юлияна Методиева посочи, че освен сайта и поддържането на информация и интереса на обществото към миналото на ДС и свързаните с нея лица, които към днешно време доста активни и актуални, Христо Христов, един от малкото журналисти, които реагират срещу опитите да се поддържа амнезията към миналото.

„Има толкова много причини да се опитват да го сплашат Христо Христов за дейността, която развива. Публикациите му на сайта отнемат шанса на един голям процент отелитите да прикрият своите действия”, допълни тя.

„Като човек, който много дълги години е изпитвал неистов страх от системата, се почувствах много радостна когато се появи един безстрашен журналист, който сложи на хартия нашето минало, много болезнено за всички ни, минало, което Христо Христов разкрива”, заяви Юлия Берберян. По думите й „прокуратурата трябва да направи необходимото за да се установи кой заплашва живота на един честен български гражданин, защото ние всички може да пострадаме по този начин”.

Вили Лилков, посочи, че застава твърдо зад Христо Христов и се надявам това да направят и стотици почтени граждани. „Категорично заявявам, че политическите сили трябва да дадат отговор в този момент на тази заплаха. Не може да няма политическа реакция, когато е заплашен живота на български журналист. За мен е непонятно защо политиците мълчат в този момент и затова ги призовавам те ясно да кажат своето мнение по този проблем.”

„Подкрепям Христо, защото той е от малкото хора, които води реална битка с ДС и цялото нейно наследство в съвременния живот на България. С комунистите и ченгетата се разговаря само по този начин – с документи и факти. През последните години те успяха много успешно чрез медиите и платени интелектуалци да изместват непрекъснато разговора за досиетата. Христо Христов води истинска битка с тези хора и той не трябва да остава сам.

Държа да кажа, че в този момент, когато премиерът на България нарича досиетата чалгата на прехода, а един бивш премиер каза, че само ненормални хора могат да се интересуват от досиета, считам, че точно сега е момента да чуем отговора на обществото на тези думи, които са изключително опасни”, заяви той.

Руси Чанев обясни, че заплахата срещу журналиста не е предупреждение само към него, а към тези, които четат книгите му и се вдъхновяват от тях по някакъв начин. „Христо показва една устойчивост и прямота и изправяйки се пред онези със своите текстове, които не са обвинителни или саркастични, те би следвало да поискат прошка и извинение за престъпленията”, добави той.

 

alt

 

Александър Кашъмов от свое име и от името на фондация „Програма достъп до информация” подчерта, че  без свобода на словото едно общество няма бъдеще. „ Няма съмнение, че заплахите и посегателствата срещу журналисти са най-тежкото посегателство срещу словото. За съжаление българската държава през последните години не направи нищо, за да може да бъдат разследвани хората, които посягат и заплашват журналисти”, припомни юристът.

По думите му Христов не е само журналист, писател, но и човек, който от години е активен по темата за отварянето на архивите на тайните служби на комунизма, която е много сериозна тема за всички демократично мислещи хора в България.

Юристът припомни, че освен книгите и многобройните му публикации основателят на desebg.com води дела за достъп до архивите на ДС точно в период, когато нямаше закон за досиетата между 2002-2007 г. и осъди тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов и Националната разузнавателна служба. „Чрез тези дела се създаде голямата кампания за приемането на закон за досиетата, а след приемането му Христо създаде и сайта си, чрез който дейността на комисията придоби много сериозна плът”, подчерта Кашъмов.

Според него посегателството срещу журналиста е и посегателство срещу хората в страната, които искат да знаят. „С разкриването на документите на Държавна сигурност ние виждаме, че техните кадри – офицерите и сътрудници са проникнали във всички сфери на съвременното общество – от политиката до университета. Версията, че бившите служби имат доминираща роля в прехода се доказва доста сериозно. Още по-сериозно се доказва връзката между ДС и организираната престъпност, защото заплахата към един журналист е акция и дейност на организираната престъпност”, смята юристът.

Той не пропусна да отбележи, че заплахата срещу журналиста става факт в момент, когато много силно тече дебата за разкриването на кадрите на ДС в съвременните разузнавателните служби на България, които определи като върха на пирамида. „Това, което е сигурно, че агентите на тези тайни сили са мощни и днес, и днес те искат обществото да се развива по тайни, а не публични канали”, коментира Александър Кашъмов.

„Именно затова ние призоваваме ГДБОП да разкрие дейците, извършили това престъпление, защото заплахата е престъпление. Настояваме прокуратурата да свърши своята работа и изразяваме надежда, че тя е завела наказателно производство, а не както е порочната практика да се започне с предварителна проверка и да се губи излишно време, когато е абсолютно ясно, че става въпрос за криминално деяние”, заключи юристът.

 

Видеозапис на цялата пресконференция в ВТА може да гледате тук. (виж на видео стената вдясно пресконференцията под заглавие "Призив към Главна дирекция за борба с организираната престъпност").

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов