|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Какво ни казва решението за агентите в митниците ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 17 Февруари 2011 10:16

Във вторник комисията по досиета обяви поредната важна проверка за принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в ключова държавна институция – Агенция „Митници” (решение №185 от 15 февруари 2011 г.). Макар и частично, тъй като Министерският съвет и Министерството на финансите не са представили данни за периода от 19 ноември до средата на 1991 г., резултатите от проверката хвърлят достатъчно светлина върху кадровата политика на всяко едно политическо мнозинство в митниците по отношение на назначаването на ръководни постове на лица, които са били свързани с бившата ДС или РУ-ГЩ.

При по-внимателен прочит на решението се вижда, че издигането на 27 от обявените 63 сътрудници на бившия репресивен апарат на БКП на ръководни постове в митниците е станало в периода на управление на Обединените демократични сили и правителството на Иван Костов (21 май 1997 г. – 24 юли 2001 г.). Това е почти половината от обявените в списъка ръководители в митниците по време на прехода.

.

 

Боят им е внушителен и в пъти повече на фона на назначения на сътрудници на ДС в митниците при останалите правителства – кабинетът Станишев – 5 души, правителството на Сакскобургготски – 6, на Виденов – 6 (назначенията във всички правителства вижте тук). По-голямата част от назначените при правителството на Костов агенти на ДС на ръководни постове в митниците е още през лятото на 1997 г. (юли месец) и с по-малка интензивност продължават до лятото на 2001 г.

Ето и ръководните позиции, на които са назначени 27-те агенти на бившата ДС при кабинета Костов:
•    Ръководител на Централно митническо управление (ЦМУ) – 1;
•    Ръководител на сектор в ЦМУ – 4;
•    Началник отдел в ЦМУ – 4;
•    Началник на отдел в ЦМУ – 2;
•    Началник на РМУ – София – 1;
•    Зам.-началник на митница Столична – 2 (единият от които след кратко време е назначен за началник на митница Столична и е заемал поста в периода юли 1997 – септември 2001 г.);
•    Ръководител на направление в митница Столична – 1;
•    Началник отдел в митница Столична – 2;
•    Ръководител на направление в митница Варна – 1;
•    Началник на митническо бюро в митница Варна – 1;
•    Началник на клон в митница Варна -1;
•    Зам.-началник на районно митническо управление (РМУ) в митница Бургас – 1;
•    Началник на Нефтопристанище – митница Бургас – 1;
•    Началник на митнически клон Аерогара Бургас – 1;
•    Зам.-началник на митница Благоевград – 1;
•    Зам.-началник на митница Лом – 1;
•    Зам.-началник на РМУ – Русе – 1;
•    Началник на сектор в митница Свиленград -1.

Всеки може сам да разсъждава къде присъствието на агенти на ДС е най-масирано и по какъв начин би повлияла работата на тези митнически ръководители, ако е използвана тяхната агентурна зависимост.

Обективността изисква тази кадрова политика на СДС да бъде разгледана на фона на твърденията и през 1997 г. и сега, че десните са срещу присъствието на ДС във властта. В случая с митниците е особено важен, като се има предвид, че те са обвързани с постоянните въпроси, изникващи при всяко управление по време на прехода, а именно – контрабандата и противодействието на официалната власт срещу нея, старите зависимости, източници за пълнене начерни партийни каси.


Как обаче да бъдат потърсени отговори от управляващите в периода 1997-2001 г., когато нито една медия (с изключение на сайта Държавна сигурност.com) не се опита да направи анализ на ръководните митнически назначения при различните власти.


Ето как и с какъв акцент е отразено решението на комисията за митниците в различните медии:
„Танов, Парфюма и още 61 са били от ДС” – информация в сайта на в. „Труд”.
„63-ма от митниците били агенти на ДС” – информация в сайта на в. „24 часа”.
„Агентите в митниците от времето на Луканов остават скрити” – информация в сайта на в. „Дневник”. Там е публикуван и редакционен коментар под заглавие „Когато се наливаха основите”, като акцентът отново е поставен върху необявените агенти при правителствата на Луканов.
„Ченгета на бариерата. 63 митнически началници са били агенти на ДС” – информация в сайта на в. „Капитал”.
„63 агенти в митниците” – информация в сайта на в. „Стандарт”.
Дарик радио е отразило новината с три информации под заглавията - „Варненската митница с най-много шефове – агенти на ДС”, „Петима началници на варненската митница "снасяли" на ДС” и „Ексшефове на благоевградската митница били агенти на ДС”.
„Осветлиха като агенти на Държавна сигурност 63-ма служители на Агенция „Митници” – информация в сайта на Би Ти Ви.
Нова телевизия и БНТ нямат новини в онлай изданията си.

А казусът с митниците е абсолютно идентичен с назначенията в дипломацията, при които акцентът и коментарите се ограничиха до политиката на президента Георги Първанов и правителството на тройната коалиция. Цялостният анализ обаче показва, че назначенията на дипломати – агенти на ДС е трайна практика и при управлението на десницата през 1997-2001 г., както и по време десните президенти Желю Желев и Петър Стоянов (вижте графика на назначенията на дипломатите-агенти по президенти и правителства тук).

От тази гледна точка при разглеждането на основните въпроси, свързани с присъствието на агентите на ДС във властта е наложително да се прави по-задълбочен прочит и анализ на решенията на комисията по досиетата. В противен случай обществото ще остане неосведомено зад истинското съдържание на проверките за принадлежност към Държавна сигурност в държавните институции.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов