|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коментарно
Даниела Горчева: Шапка му свалям на сина на Стефан Богданов – Петър Богданов! ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Даниела Горчева   
Събота, 07 Декември 2019 15:44

alt

 

Сайтът desebg.com публикува коментарите на издателя на сп. „Диалог” и общественик Даниела Горчева по повод два от филмите от третия сезон на поредицата „Отворени досиета” по БНТ, посветена на жертвите на комунистическия режим, които бяха излъчени през последните две недели: „Стефан Богданов. Признанията на един комунист” и „Никодим Янушев. Бягство от комунизма”. Коментарите на Даниела Горчева са публикувани на нейния профил във Фейсбук, заглавието и подзаглавията са на desebg.com.


Много важни истини за терористичната организация БКП

Неотдавна БНТ излъчи поредния филм на Христо Христов (сценарист, б. ред.) и екипа на „Отворени досиета” (продуцент Катя Атанасова, режисьор Димитър Коцев – Шошо и оператор Венцислав Нешев, б. ред.). Този филм е за бившия шеф на Държавна сигурност, който сам попада в месомелачката на сталинските процеси у нас във връзка с делото срещу Трайчо Костов.

продължава>
 
Декомунизация и преосмисляне на комунистическо минало (1989-2019): Какво успяхме и в какво не успяхме ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Ноември 2019 19:22

alt
Сайтът desebg.com публикува доклада на разследващия журналист и изследовател на комунистическия период Христо Христов „Декомунизация и преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало (1989-2019). Какво успяхме и в какво не успяхме”. Той е представен от Христов на Четвъртия немско-български исторически ден и конференцията „Между свобода и бягство: 30 години от падането на „желязната завеса“ и състоянието на немско-българските отношения”, проведени в Ada und Theodor Lessing Volkshochschule Хановер, Германия на 16 ноември 2019 г.


30 години след падането на Берлинската стена

 Падането на Берлинската стена и крахът на комунистическата тоталитарна система в страните от бившия съветски лагер преди 30 години са добър повод за погледнем назад, за да направим ретроспекция на изминатия път и да назовем причините за трудностите, които ни съпътстваха по пътя към демократично развитие. Ще се опитам да направя това с презентацията, която ще ви представя.

продължава>
 
„Вятърът на промяната” не достигна до тях: Радев и Йотова проспаха годишнината от падането на Берлинската стена ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Ноември 2019 17:25

alt
Голям гаф сътвориха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, които за разлика от множество европейски държавни лидери буквално проспаха 30-годишнината от падането на Берлинската стена – световно събитие, което постави началото на края на тоталитарните комунистически режими в страните от тогавашния съветски блок, включително и в България.

Президентската институция по никакъв начин не отбеляза този паметен за европейците и свободолюбивите хора исторически момент.

Така президентската двойка, издигната от БСП преди 3 години, за пореден път се дистанцира от демократичните ценности и събитията, довели до рухването на тоталитарната комунистическа система в Европа, включително в нашата страна.

Цял ден сайтът на президента остана безмълвен за това събитие, а адекватна реакция липсваше и в личните профили на Радев и Йотова в социалните мрежи – просто двамата очевидно са се радвали на почивката си в съботния ден.

продължава>
 
ГРУ изплува (не)очаквано в София ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Събота, 02 Ноември 2019 20:27

alt

Не му върви тази година на посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. В рамките на няколко дни той е извикан два пъти в българското Министерство на външните работи по въпрос, по който никой посланик не би желал да бъде търсен – за разкрит от българските служби дипломатически служител на руското посолство, уличен в шпионаж.


Дипломатическите неволи на посланик Макаров

Първият път Макаров е привикан в МВнР в петък, 25 октомври, като на тази среща той е информиран от българска страна за случая и ме е заявено настояването въпросният дипломат, уличен в шпионаж, да напусне страната до понеделник.

Вторият път руският посланик е привикан в МВнР във вторник, 29 октомври, след като се е оказало, че руската не е изпълнила искането за отзоваването на разкрития разузнавач под дипломатическо прикритие.

продължава>
 
Местни избори ли? Сега е времето за политическа лустрация, но партиите я пропуснаха ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Октомври 2019 09:28

alt

Въпросът за лустрацията в България присъства в обществения дебат през всичките 30 години след рухването на тоталитарното управление на БКП и обикновено се сочи като един от ключовите пропуски на прехода за въвеждането на този механизъм за възпирането на комунистическите кадри на ръководни постове в държавните институции – от първия опит в Закона за банките и кредитното дело през 1992 г. по време на управлението на СДС при кабинета на Филип Димитров,  та досега.


Процедурата за „тиха лустрация”

Малцина са онези у нас, които обаче знаят, че от 2006 г. в приетия тогава с голям политически консенсус закон за досиетата съществува правна възможност за осъществяване на предварителна проверка на кандидатите за заемането на изборни длъжности.

При нея съответния ръководител на държавна или обществена структура има правото преди назначение на ръководен пост да провери за принадлежност към тоталитарните комунистически служби кандидатите в Комисията по досиетата. Тази проверка не се обявява публично, съответния ръководител и Комисията си кореспондират помежду си и получените данни остават като информация само за ръководителят, на чиято основа той решава дали на съответния ръководен пост от началник на отдел нагоре дали да назначи лице, обвързано с тоталитарните служби или не.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 57
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов