|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коментарно
Слабото звено в НАТО? България, Русия и примката на шпионажа ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Марк Крамер, Дейвис център, Харвардски университет   
Четвъртък, 08 Април 2021 11:02

alt

 

Сайтът desebg.com препечатва от Faktor.bg статия, публикувана в Дейвис център за руски и евразийски изследвания  към Харвардския университет, посветена на разкритата неотдавна в България шпионска мрежа, извършвала шпионаж в ползва на Русия. Автор на статията е  Марк Крамер, директор на „Проект за проучвания на студената война“ в Дейвис център. Вътрешните подзаглавия са на desebg.com.

 

Последните разкрития за проникването в българските органи за национална сигурност на руските разузнавателни служби повдигнаха множество тревожни въпроси за сигурността пред политиците на САЩ и НАТО.

Може ли България да остане надежден член на Алианса (НАТО)? Този въпрос излезе на преден план на 19 март 2021 г., когато Върховната прокуратура в България съобщи, че шест души, включително петима служители в българското Министерство на отбраната и българската армия, са арестувани по обвинение в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби.

продължава>
 
Нинова, никаква оставка! Чудесна работа вършите ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Април 2021 13:43

alt

 

На отминалите парламентарни избори една от големите изненади, която социологическите агенции не уловиха, е пропадането на БСП.

Такова сгромолясване наследникът на компартията не помни през изминалите вече над 30 години от рухването на комунистическата тоталитарна система в България.

БСП събра едва 15% или 476 000 гласа, което я постави на трето място след ГЕРБ и партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“, чийто резултат също не беше прогнозиран от социолозите.


Досега първа или втора политическа сила

Досега във всички избори БСП е била неизменно първа или втора политическата сила с изключение на парламентарния вот през 2001 г.

Тогава тя зае отново трето място със 17,1%  или 783 000 гласа, на един процент след тогавашните Обединени демократични сили (18,1%  или 783 000 гласа), при победител НДСВ с 42,1%. Тогава лидер на БСП беше Георги Първанов.

продължава>
 
Как Русия продължава да влияе на политиката в България ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от ДЪржавна сигурност.com   
Понеделник, 29 Март 2021 17:47

alt

 

„Русия продължава да използва старите си връзки и симпатии в по-малките и по-уязвимите членове на НАТО и ЕС за създаването на шпионски мрежи и получаване на достъп до западните тайни. Русия умело използва съществуващите и бившите мрежи на службите за сигурност, които са живи и здрави дори след три десетилетия след падането на комунистическия режим“, писа в понеделник The Wall Street Journal, цитиран от Faktor.bg.

Повод за публикацията в американския всекидневник е скандала, предизвикан от разкритата преди броени дни руска шпионска мрежа у нас.

„В последните години България изгони няколко руски дипломати заради шпионаж и събиране на информация за числеността на американските войски в страната, например.

продължава>
 
Руската разузнавателна агресия – опасен прецедент за България, гонят още двама руски дипломати ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 22 Март 2021 17:44

alt

 

България гони още двама руски дипломати, които са уличени от българската правозащитна система в извършване на разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Това стана ясно днес, след като прокуратурата представи съответни доказателства на Министерството на външните работи, което е задействало процедура по обявяването им за „персона нон грата“.

Руските разузнавачи, действали под дипломатическо прикритие, са свързани с разузнавателната мрежа на арестуваната миналата седмица петчленна група от бивши и настоящи военни, работили като агенти в полза на Русия.

продължава>
 
Няма епидемия, която да заличи паметта към жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
Коментарно - Коментарно
Написано от Корнелия Маринова   
Събота, 20 Март 2021 07:39

alt

В навечерието на годишното шествие-поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим в концлагера „Слънчев бряг“ край Ловеч днес, 20 март 2021 г., кметът на община Ловеч Корнелия Маринова публикува текст, посветен на събитието, който desebg.com препечатва.


Няма такава епидемия, която да заличи нашата памет и да обърне ценностите ни – като хора и като общност.

Шествието-поклонение, което СДС организира тази събота до мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч, провокира у мен желанието да се обърна към вас, приятели.

Миналата година шествието не се състоя - пропуснахме го поради наложените санитарните мерки. Но се включихме в онлайн инициативата на фондация „Истина и памет“. Специално за случая бе създадена и страницата „Поклонение пред жертвите на комунизма в лагера край Ловеч 2020 г.“

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 66
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов