|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Демонтират металния соцскелет пред НДК ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Символи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 07 Август 2012 10:42

Един от символите на социализма – паметника "13 века България", който от години грози пространството пред НДК и в момента представлява един грозен метален скелет, ще бъде демонтиран.

Това съобщи главният архитект на столицата Петър Диков. По думите му премахването на тоновете метална конструкция ще започне още през тази седмица, а сваленият метал ще отиде за вторични суровини. Свалянето на металните отломки от паметника ще струва над 70 000 лева.

По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.  Демонтажът на конструкцията се предвижда да приключи до края на лятото. Той ще върви успоредно с ремонта на подлеза на НДК, който ще свързва новата отсечка на софийското метро.

От години паметникът се е превърнал в призрак от времето на соца. Той е ограден от метална ограда, изрисувана с множество графити. Мястото освен за игри се използва и от бездомници за подслон, както и за открита тоалетна.

.

След премахването на металната конструкция и обезопасяването на монумента, Столична община възнамерява да направи допитване на столичани за това какво да прави от там нататък – дали да бъде премахнат напълно, или преобразен.

Възможно е и общината да потърси помощ от архитекти, художници и дизайнери, които да предложат интересни варианти за пространството пред НДК.
Паметникът "13 века България" е издигнат през 1981 г. по искане на дъщерята на Живков Людмила Живкова.

Проучване на сдружение „Архитекти за София” наскоро показа, че 90 процента от столичаните искат паметникът пред НДК да бъде премахнат, а 9 на сто от останалите 10 процента искат да го ползват за стена за катерене.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
komdos
Декомунизация
Христо Христов