|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Да скърбиш групово за съветския диктатор Сталин през соца в България ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Общество
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Март 2018 17:34

alt
Сайтът desebg.com публикува архивна снимка отпреди 65 години от траурен митинг по повод смъртта на генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз Йосиф Висарианович Джугашвили – Сталин на 5 март 1953 г.

Груповото оплакване на Сталин се е състояло в Пловдив на 10 март същата година, показва информацията на архивната снимка, съхранявана в Държавна агенция „Архиви”.

Събитието е показателно за тоталитарния живот по времето на т. нар. социализъм, при който обществото е задължено да участва и подкрепя насила внесените от Съветския съюз „мероприятия”, включително и публичните такива.


Милионите жертви на Сталин

Вчера се навършиха 65 години от смъртта на съветския диктатор, при чието управление (1924-1953) в СССР жертвите на терора му са между 7 и 13 милиона без да се смята глада в Украйна.

В това число 1,5 милиона екзекутирани, 5 милиона загинали в съветската лагерна система ГУЛАГ, 1,7 милиона, загинали при депортации, 1 млн. избити германски военнопленници.


Съюзник с Хитлер

През август 1939 г. нацистка Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта-Молотов-Рибентроп. Със секретния протокол от него Сталин и Хитлер и Сталин си поделят сферите на влияние в Европа.

С нападането и подялбата на Полша есента същата година Сталин и Хитлер поставят началото на Втората световна война.

Сталин ръководи Съветския съюз по време на войната с Германия (1941-1945, като в предходните години по време на Голямата честка (1934-1938) избива много от ръководителите в партията, тайните служби и армията.


Осъждането на култа към Сталин и престъпленията му

На ХХ конгрес на КПСС следващият съветски лидер Никита Хрушчов осъжда култа към личността на Сталин и неговите престъпления.

През 1961 г. балсамираното тяло на съветския диктатор е извадено от мавзолея, където дели място с Ленин, и е погребано в гробница до стената на Кремъл.


Масовият убиец – най-влиятелната фигура за руснаците

Независимо от масовите престъпления 65 години след смъртта му руснаците го определят като най-влиятелната фигура в руската история.

Това показа независимо социологическо допитване на „Левада” в Русия от 2017 г., в което Сталин е нареден на първо място с 38%, изпреварвайки настоящия руски ръководител Владимир Путин с 34%. През 2012 г. Сталин оглавява друго подобно проучване с още по-висок резултат.


Сталин и налагане на тоталитарния комунистически режим в България

Сталин е в основата на Плана за окупация на Царство България през есента на 1944 г., което не воюва срещу СССР и поддържа дипломатически отношения по време на Втората световна война с Москва.

С неговата помощ Георги Димитров и БКП унищожават политическата опозиция в България (1945-1947) и налагат изграждането на тоталитарна държава по съветски тип.

Показателно за тоталитарното коленопреклоничество на антибългарската комунистическа партия към съветския диктатор е, че тя налага името му на различни места в България.

Още приживе, през 1949 г., тя преименува гр. Варна на Сталин през 1949 г., с което име морската столица остава до 1956 г., когато е върнато старото ѝ име. Рождения ден на Сталин през месец декември също започва да се чества от БКП в България.

След смъртта му най-високият български връх, включително и на Балканския полуостров – Мусала в Рила е прекръстен на връх Сталин, като остава с това име до 1962 г.

Софийският булевард „Витоша” също е прекръстен на „Сталин” след смъртта на съветския диктатор. На неговото име са прекръстени стотици улици в цялата страна, както учебни заведения, заводи и др.

В различни населени места са издигнати и негови паметници, включително в българската столица в Борисовата градина (тогава Парка на свободата, б.а.).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
komdos
Декомунизация
Христо Христов