|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Общество
Когато вместо Коледа комунистите празнуваха рождения ден на Сталин ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Общество
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Декември 2020 17:19

alt

 

На Бъдни вечер и в навечерието на Рождество Христово сайтът desebg.com припомня как комунистите се опитаха да унищожат вековни български традиции, заменяйки ги със съветски такива.

Тази духовна поквара е отдавна забравена от обществото, но дори и 30 години след краха на тоталитарната комунистическа система все още се намират лица – публични или такива, които използвайки западните социални мрежи, за да пропагандират „колко хубаво беше по времето на социализма“.

Днес младите хора изобщо не знаят, че е имало мрачни години, когато вместо Коледа Българската комунистическа партия  е налагала на българите да празнуват рождения ден (21 декември) на съветския диктатор и масов убиец Сталин (едва от миналата година учениците в горните класове ще изучават пагубната роля на комунистическия режим).

продължава>
 
Да скърбиш групово за съветския диктатор Сталин през соца в България ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Общество
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Март 2018 17:34

alt
Сайтът desebg.com публикува архивна снимка отпреди 65 години от траурен митинг по повод смъртта на генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз Йосиф Висарианович Джугашвили – Сталин на 5 март 1953 г.

Груповото оплакване на Сталин се е състояло в Пловдив на 10 март същата година, показва информацията на архивната снимка, съхранявана в Държавна агенция „Архиви”.

Събитието е показателно за тоталитарния живот по времето на т. нар. социализъм, при който обществото е задължено да участва и подкрепя насила внесените от Съветския съюз „мероприятия”, включително и публичните такива.

продължава>
 
Фотогалерия: На море при комунизма – от гр. Сталин до къмпинг „Европа” ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Общество
Написано от Христо Христов   
Петък, 31 Август 2012 19:32

В последния августовски ден на 2012 г. публикувам в рубриката Виртуалния музей на комунизма – „Общество” на сайта desebg.com една фотогалерия, която припомня българското Черноморие отпреди 1989 г.

Фотографиите са от изключително полезния сайт „Изгубената България” (http://www.lostbulgaria.com), основан и поддържан от Пейо Колев, който често използвам.

Заглавието ми хрумна, след като забелязах, че първата снимка е от времето, когато Варна е преименувана в гр. Сталин на името на „бащата на народите”, а последната от къмпинг „Европа” до Поморие.

Докато подготвях снимки се върнах назад в спомени за летата, прекарани на морето. Ако семейството не притежаваше традиционните за онова време „Москвич”, „Жигула”, „Трабант” или друга кола от Източния блок, се пътуваше с влак. Влаковете бяха кошмарно претъпкани и кошмарно мръсни. С експрес „Чайка”, където се продаваха билети само за седящи, се пътуваше много по-късно.

.
продължава>
 
Фотогалерия: Обществото срещу „народния съд” ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Общество
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Февруари 2012 17:23

Сайтът Държавна сигурност.com  представя фотогалерията „Обществото срещу „народния съд”.

Фотообективът на колегата и приятеля Георги Георгиев – Джони е запечатал важни за националната памет моменти от крачките, които българското общество извървя през прехода от тоталитарен комунизъм към демокрация, та до днес, когато в България официално се чества Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим - 1 февруари.

Снимките, които са любезно предоставени от Георги Георгиев, са откупени за използване единственто в тази фотогалерия. Те носят авторско право и не следва да се ползват за други цели от други медии без разрешение на техния автор.

Благодаря на фотографа Георги Георгиев за предоставената възможност неговите архивни снимки да бъдат публикувани на сайта Държавна сигурност.com.

Христо Христов

 

.
продължава>
 
КОЛЕКЦИЯ: Избрани клипове за българския комунизъм в You Tube ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Общество
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 27 Януари 2011 13:22

movie

Разправата с опозицията.  Това е един от най-гледаните клипове по темата за комунистическото минало в България в You Tube. Оригиналното заглавие е „Liquidation of the Opposition”, 1947 г. Източник на качване – BulgariaXXVek. .

продължава>
 


FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
komdos
Декомунизация
Христо Христов