|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Колекция: Непубликувани снимки от нахлуването на Червената армия в България ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Политика
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Септември 2011 14:25

Днес, 8 септември 2011 г. се навършват 67 години от началото на окупацията на България от войските на Червената армия. Дата, която по никакъв начин не се отбелязва в страната. А би трябвало да стане популярна в обществото, защото с нея е сложено началото на 45-годишен период в историята ни, в който България губи свободата си и под ръководството на БКП се превръща в най-верния сателит на Кремъл.

В рубриката „Виртуален музей на българския комунизъм” сайтът Държавна сигурност.com представя колекция от 25 непубликувани до момента фотографии, свързани с нахлуването на Съветската армия в България. Фотографиите са изключителна собственост на Националния военноисторически музей (НВИМ), (http://www.militarymuseum.bg) и са откупени от сайта Държавна сигурност.com с право на ползване единствено при разработването на темата за окупацията на България от Червената армия през септември 1944 г. Фотографиите не могат по никакъв да бъдат копирани от други медии или публикувани в лични блогове, тъй с това ще бъде нарушен Закона за авторско право.

.

В текстовете под  фотографиите е спазено оригиналното описание.

Сайтът Държавна сигурност.com благодари на НВИМ и на неговите специалисти, участвали в издирването на фондовете на музея фотографиите по темата.

Към колекцията се предлага и аудиозапис на операцията по окупирането на България от Съветската армия, озвучен от актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев.

Освен колекцията от непубликувани до момента снимки, сайтът Държавна сигурност.com предлага в рубриката „Виртуален музей на българския комунизъм” и видео, представящо събитията от август-септември 1944 г. в България и подробности по операцията на Червената армия, а също така и карта на предвижването на армиите на 3-ти Украински фронт на българска територия.

Сайтът реши да разработи тази тема, провокиран от факта, че в обществения дебат след 10 ноември 1989 г. понякога се споменава окупирането на България от Съветската армия, но няма почти никакви по-известни източници, кото да хвърлят светлина и да дават повече подробности по извършването на самата операция на 3-ти Украински фронт. Не трябва да се пропусне да се отбележи, че военният преврат в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. в София и установяване на правителство на Отечествения фронт става в условията на съветска окупация.

 

Аудио запис на операцията по окупирането на България от Червената армия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
komdos
Декомунизация
Христо Христов