|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Колекция: Непубликувани снимки от нахлуването на Червената армия в България ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Политика
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Септември 2011 14:25

Днес, 8 септември 2011 г. се навършват 67 години от началото на окупацията на България от войските на Червената армия. Дата, която по никакъв начин не се отбелязва в страната. А би трябвало да стане популярна в обществото, защото с нея е сложено началото на 45-годишен период в историята ни, в който България губи свободата си и под ръководството на БКП се превръща в най-верния сателит на Кремъл.

В рубриката „Виртуален музей на българския комунизъм” сайтът Държавна сигурност.com представя колекция от 25 непубликувани до момента фотографии, свързани с нахлуването на Съветската армия в България. Фотографиите са изключителна собственост на Националния военноисторически музей (НВИМ), (http://www.militarymuseum.bg) и са откупени от сайта Държавна сигурност.com с право на ползване единствено при разработването на темата за окупацията на България от Червената армия през септември 1944 г. Фотографиите не могат по никакъв да бъдат копирани от други медии или публикувани в лични блогове, тъй с това ще бъде нарушен Закона за авторско право.

.

В текстовете под  фотографиите е спазено оригиналното описание.

Сайтът Държавна сигурност.com благодари на НВИМ и на неговите специалисти, участвали в издирването на фондовете на музея фотографиите по темата.

Към колекцията се предлага и аудиозапис на операцията по окупирането на България от Съветската армия, озвучен от актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев.

Освен колекцията от непубликувани до момента снимки, сайтът Държавна сигурност.com предлага в рубриката „Виртуален музей на българския комунизъм” и видео, представящо събитията от август-септември 1944 г. в България и подробности по операцията на Червената армия, а също така и карта на предвижването на армиите на 3-ти Украински фронт на българска територия.

Сайтът реши да разработи тази тема, провокиран от факта, че в обществения дебат след 10 ноември 1989 г. понякога се споменава окупирането на България от Съветската армия, но няма почти никакви по-известни източници, кото да хвърлят светлина и да дават повече подробности по извършването на самата операция на 3-ти Украински фронт. Не трябва да се пропусне да се отбележи, че военният преврат в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. в София и установяване на правителство на Отечествения фронт става в условията на съветска окупация.

 

Аудио запис на операцията по окупирането на България от Червената армия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Коментари 

 
+20 #35 svetlan 2013-02-12 17:37
Нашия екип скромно се надява Г-н Христов да изрази одобрение към решението ни за тази публикация.
Надяваме се и читателите на сайта да проявят интерес към акта на обявяване на последната война срещу нашия народ и нашата страна в историята ни. Дано друга държава не ни обявява война,защото войните са най-жестоките събития за хората.
Неоспорим парадокс е ,че една и съща страна ни осовобождава и ни дава свобода и независисмост,я след 66 години ни окупира и отнема всякаква свобода и независимост.
Дано в днешна България започне изучаването на тази война,Съветско-Българската. Засега нито хората,нито комунистите я изучават и "младите поколения",в името на които полага толкоз труд Г-н Христов,един ден няма да могат да знаят нищо за нея.Когато "отворят страницата на историята" ,белите й петна ще ги заслепят...."Белите петна" в страниците на българската история започват с най-голямото и жестоко "петно",а именно,Съветско -Българската война от септ-октомври 1944г.
 
 
-1 #34 svetlan 2013-02-12 17:26
Както обеща нашия скромен екип от разследващи читатели на сайта на Г-н Христов,решихме ,че е уместно да бъде публикувана точно в тази тема акта,чрез който започва Съветско-Българската война (от 05 септември до 28 октомври 1944г.)
Поводът за тази публикация е предстоящия Празник на Съветската Армия( която умря завинаги)-23 февруари,когато се очаква българските комунисти за пореден път да изрaзят своята (олигофренска) признателност към държавата и армията,които са окупирали тяхната страна България. Документът се нарича:"Нота на Правителството на СССР към Правителството на България за обявяване състояние на война с България",5 септември 1944г.

Повече от три години,България на дело помагаше на Германия във войната против Съветския Съюз. Съветското правителство се съобразяваше с това,че малка страна като България не е в състояние да се съпротивлява срещу мощните въоръжени сили на Германия ,през времето ,когато Германия държеше в своите ръце почти цяла Европа.
Съветското правителство търпеше и тогава,когато българските управляващи кръгове помогнагха на германците да се евакуират от Крим и да се спасят остатъците от разбитите немски войски в южната част на Съветския Съюз.
Въпреки всичко,през лятото на тази година,настъпи силна криза в състоянието на въоръжените сили на Германия. Стегната в клещи от съветските войски на изток и от съюзническите войски на запад,дебаркира ли във Франция,Германи я се оказа в катастрофално положение и нейните разбити въоръжени сили "през глава" бяха принудени да отстъпват на всичките фронтове.
Германия напълно загуби Италия. Германия загуби и Франция.След това,от Германия се отказа Румъния.После се отказа и такава неголяма страна като Финландия,вижда йки,че продължаването на приятелските отношения с Германия ,води страната към гибел.
Съдбата на Германия е предрешена.Войната е загубена за Германия окончателно.

При такъв обрат на събитията,можеш е да се очкава,че България ще се реши да използва балгоприятния момент и след Румъния и Финландия,да се откаже от прогерманската политика,да скъса с Германия и да се присъедини към антихитлеристка та коалиция на демократическит е страни.
Без да се съобразява с това,българскот о правителство и сега се отказва да скъса с Германия,провеж да политика на така наречения неутралитет,в името на който продължава да оказва пряка помощ на Германия против Съветския Съюз,спасявайки нейните отстъпваши сили от преследващите ги части на Червената Армия и им осигурява база на българска територия за създаване на ново огнище на съпротивление от страна на Германия срещу силите на антихитлеристка та коалиция,както по суша ,така и по море.
Съветското правителство не може да оредели тази политика на България,освен като фактическо водене на война в лагера на Германия,срещу Съветския Съюз-политика,водена днес,без да се има предвид,че България има сега пълна възможност,нест рахувайки се от Германия,да скъса с Германия и по този начин да спаси страната от гибел.
На това основание,Съвет ското правителство не счита за възможно по-нататъшното запазване на отношенията си с България,прекъс ва всичките отношения с България и заявява,че не само България се намира в състояние на война със СССР,понеже в действителност тя и по-рано се намираше в състояние на война със СССР,но и Съветския Съюз от днес ще бъде в състояние на война с България.
 
 
+2 #33 svetlan 2012-05-15 05:59
Това знаят,това могат,това правят и винаги ще си останат ГУДОВЕ.
 
 
+12 #32 luba6a2011 2012-05-14 20:15
Светлане,ето го...когато го прочетох,ми се смръзна кръвта...ей така са отмъкнали дядо,посреднощи те,и ни вест,ни кост :sad:


www.snob.ru/.../48930?rp=fb
 
 
-5 #31 svetlan 2012-05-14 17:26
Любо,откъде е този откъс,който го препечатваш,мно го съм доволен от жетса ти.
 
 
+9 #30 svetlan 2012-05-14 17:15
Г-н Христов,благода ря за отзивчивостта Ви,но аз ще проявя нетърпеливост(к ъм публикуване на Нотата) поради следните съображения.
-изучаването на ВСВ(Втората Световна Война) е основна,научна база за всеки човек и всеки комунист. Тя е показател,водор аздел между историческата истина,която се споделя от истинските хора и историческата лъжа(демагогия, пропаганда),зас тупвана от комунистите и някои хора,които не могат да се освободят от силната следвоенна,кому нистическа пропаганда,дори и в наши дни.
-изучаването на всичките войни в състава на ВСВ е особено важно за българите,защот о България,Държав ното ръкводство и Правителствата са проявили истински уникална гъвкавост и прозорлисвост за да се спаси страната и народа от ужасите на тази кървава война.
-изучаването на Германо-Съветската война пък дава индиректни поводи за анализ на политиката на Българските власти към двете враждуващи страни-Германия и СССР. На фона на категоричното непроменяне на позицията на България към двете държави. Тя се запазва същата,която беше и до 22юни1941г.,когато Съветския Съюз и Германия бяха в изключително добри отношения-политически,иде ологически и военни съюзници. За търговията да не говорим.( към датата на нападението на Германия срешу Съв. Съюз,на територията на Германия са се намирали около 1500 съветски официални представители на рзлични органицации,отр асли,институции ,включително дипломатическия състав).

-изучаването на Съветско-Българската война пък дава съвсем близък поглед към изключително наглата постъпка на Съветите срещу нашата страна и народ.Съветският Съюз обяви война на единствената страна в Европа,която като съюзник на Германия се обяви против германското нападение и незабавно обяви "пълен неутралитет към германо-съветския конфликт".Германските власти,особено канцлера Адолф Хитлер,както и военните фактори не успяха да се преборят с категоричния отказ на Н.В.Цар Борис-трети и правителствата, България да изпрати войски срещу Съветския Съюз.Втората страна(но нечлен на Трист. пакт),обявила неутралитет беше Турция.-най-силния мой аргумент за непрекъсване на тази тема е следния.

Съветския Съюз води през времето на ВСВойна общо пет войни:
1. Съветско-Полската: от 17септ.до 22септ 1939г.
2. Съветско-Финландската: от 30 ноември 1939г до 13 март 1940г.
3. Германо-Съветската: 22 юни 1941-08 май 1945г
4. Съветско-Българската: от 05септ. до 28окт.1944г.
5. Съветско-Японската:от 08 август до 02 септ 1945г.

Като подробност,в течение на войната има още две Съветско-Фински войни,също започнаи от Съветския Съюз,Втората започва на 25 юни 41г. а Третата с общото застъпелния след падане на Ленинградската блокада.

Във всички войни Съветския Съюз е категоричен победител.Но празнува до ден днешен само една от победите,тази срещу Германия,нарича йки я "ВЕЛИКА ПОБЕДА". Но не казва,защо другите не са "велики". И друга особеност,Съвет ите и днешна полукомунистиче ска Русия празнуват само тази победа,която съответства на войната,която не я ЗАПОЧВА Съветския Съюз,(а Германия). Всичките останали войни ги започва Съюза.Всичкитете са агресивни към останалите страни и народи,включите лно и към нашата страна.


Така че съм убеден,че тази тема може да е перманентна във Вашия сайт и който желае,да вземе участие,разбира се с Ваше сътрудничество чрез хронологическо обявяване на поредните открити документи.

Разбрах,че Русия е върнала част от нашите архиви ,но някои са били фалшифицирани,о собено разпитите на германските дипломати в България,които Съветските власти арестуват на нашата граница с Турция,вкл.посланик Бекерле. Те са интернирани в Съюза и стоят години наред в лагери и затвори,което е недопустимо съгласно международните, дипломатически конвенции
 
 
0 #29 luba6a2011 2012-05-13 21:07
още нещичко за Светлан и единомишленицит е
А ты вспомни

Дуров прав. И Дуров — храбрый парень, потому что знал, что товарища Сталина у нас трогать нельзя, дети палачей и рабы со Стокгольмским синдромом затопчут. В этом споре Дурова о том, можно ли Сталина сравнивать с Гитлером, в споре с депутатом Валуевым и спецпропагандис том Минаевым, я — на стороне Дурова однозначно.

А ты? А ты вспомни.

Четыре утра. Звонок в твою дверь. Открываешь — на пороге трое. Фуражки с васильковыми околышами. За тобой пришли. Выкручивают руки, выволакивают во двор, сажают в воронок с надписью «ХЛЕБ», везут, обещая все объяснить, и через несколько часов, раздавив тебе каблуком сапога мошонку и выбив в беспамятстве какое-то признание, выводят в сырой тюремный двор и стреляют тебе в живот. Потом — ты еще жив — добивают. Твоим родителям говорят, что тебе дали десять лет без права переписки. И они еще десять лет верят, что тебя увидят.

Минаев, кликай «МНЕ НРАВИТСЯ»!

Тебе нечего жрать. Жрать тебе нечего, потому что приходят продотряды и все забирают, а кто с ними спорит, того за сараи отводят и из трехлинейки — в голову. Все зерно, которое ты думал сеять, отобрали. И нечего теперь жрать. И снова приходят продотряды. Чтобы отобрать то последнее, что удалось чудом сберечь. Без чего погибнешь. Из семерых твоих детей двое умерли от голода у тебя на руках, и одного, самого маленького, твоя жена сама придушила подушкой, потому что молока у нее нет, а он от голода визжал не переставая. Соседи, говорят, отмучавшегося малыша потихоньку скормили еще живым ребятишкам. Те спрашивали — откуда мясо — а мать плакала в голос. И ты думаешь: сможешь ты так или нет? И ты берешь в руки обрез, который еще с Первой Мировой остался, а сосед — вилы, и прогоняете паразитов. А через несколько месяцев на вас, крестьян, бросают блистательного маршала Тухачевского с кавалерией. Но чтобы зря на вас кавалерию не тратить, Тухачевский вас решает потравить ядовитыми газами. И пухнут, чернеют, задыхаются твои соседи. И сам ты подыхаешь. И все твои дети, которые чудом в голод уцелели.

Валуев, кликай «МНЕ НРАВИТСЯ»!

Ты — герой. Должен быть герой! Потому что удерживал эту чертову церковь сутки. Потому что четверых ты точно убил, а пятый пополз, подергиваясь, растягивая за собой ярко-красную широкую полосу, назад и провалился в свой окоп. Но ты не герой: некуда тебе было из этой церкви деться; попробуешь отойти — встретишь НКВД. У тебя — винтовка, у них — ППС. Срежут очередью и бросят кровью блевать. У тебя — своя служба, у них — своя. Гниды... Ваське, который с тобой вместе бок о бок последние два года, с соседней улицы, пуля в щеку попала, все зубы в крошку, кровь не остановить было. А потом фрицы миномет достали, накрыли все-таки, контузило. Пришел в себя - пощадили. Взяли в плен. А товарищ Сталин сказал: нет у нас военнопленных. И тебя — в концлагерь. Сформировали роту, из роты половина с голоду подохла, офицеров всех сразу в расход, и тех, кто правду сказал, и тех, кто врать пытался. Коммунистов прикладами забили. А ты — выжил. И бежал. Перешел линию фронта, к своим! Хотел дальше воевать! Гадам этим... А тебя — НКВД — раз... Такая служба. Зубы выбили. Хотели знать: вербовали фрицы тебя или нет. И — на всякий случай — на пятнадцать лет тебя в КОМИ АССР. В лагерь. Вышел — без зубов, без печени, без желудка. Без души. И потом сколько тебе осталось — десять лет, может — будешь мечтать доказать, что ты не виноват был. А они и не думали, что ты виноват. Они так, на всякий случай.

Минаев и Валуев, кликайте «МНЕ НРАВИТСЯ»!

Вы закрыли свои аккаунты «ВКонтакте», потому что Иосиф Виссарионович Сталин — не диктатор, не чудовище, не губитель миллионов жизней, не самый кошмарный и жестокий из правителей двадцатого века. Потому что товарищ Сталин — он ведь спас нашу страну.

Но тут-то, в Фейсбуке, вы можете поставить Сталину LIKE!

Лизните мумии!

Не он выиграл Великую Отечественную. Народ в ней победил. А он к народу — к своему собственному народу — относился — как к гвоздям, как к цементу, как к арматуре, как к дерьму.

Будь он проклят.
 
 
+12 #28 luba6a2011 2012-05-13 20:45
ама че си ги изредил,Светлан е!!!Ама това са думички за други люде ,не комунисти.С изключение на 'родили',другото не се вмества с тях-те са били паразити,бандит и,неучени,крадц и, на които утопичната идея на комуниЪма им се е струвала блян...'за всички ще има,братство,ра венство, на всекиму според потребностите и тн...те ако се бяха учили тъй ли щяха да оплескат нещата...България е била едно малко райско кътче в Европа- те успяха да я сринат,почти унищожат!!!Смръ т на червените свини,особено българските!!! :D
 
 
+3 #27 Христо Христов 2012-05-13 09:43
Цитирам svetlan:
Уважаеми Г-н Христов,имате ли възможност да публкувате "Нотата на Съветското правителство за обявяване война на България" от 05 септ. 1944г. Ако е възможно на руски език,по подобие на Обръщението на Армейски генерал Толбухин в тази тема. Благодаря Ви предварително.


Имах предвид този документ, когато миналото лято събирах информацията по темата, но не стигнах до него.

По всяка вероятност ще го представя в началото на този септември, като продължение на темата.

От режисьора Атанас Киряков разбрах, че навремето националната телевизия е излъчила филм за влизането на съветската армия, но само толкова.
 
 
+2 #26 svetlan 2012-05-12 16:20
Точно так Г-н Кюранов,тозипът мисълта Ви е съвсем стегната и точна. Това е основната постановка на комунстическата сган-до Девети не се е живеело,всичкое било мъка,дивотия,бе днотия,но идва Съветския окупатор и започва "живота".До Девети не е имало строителство,не е имало радости и веселие,не е имало свобода,не е имало изкуство и култура,не е имало празници и пр.Интересно тогава къде са се родили,учили, работили и др. самите комунисти и кой им е пречил да живеят и се трудят?-да,и те и техните рдители са съшествували съвсме необезпокоявани в тази "лошата" България.Е,когато започват да се занимават с тероризъм и да служат на имперските интереси на чужда държава,няма кой да ги търпи.Но властта преди девети е била слаба и мека спрямо тях, Ако ги беше изистила по-обстойно,нямаше кой да дивее и вилнее лсед Девети.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов