|

Виртуален музей на българския комунизъм

Политика -- Общество -- Култура -- Символи -- Лична история
Политика
Хулиганската акция и победата на социализма ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Политика
Написано от Борислав Скочев   
Понеделник, 27 Август 2012 09:22

Сайтът desebg.com ви предлага статията на Борислав Скочев за хулиганската акция от 1958 г., публикувана в  бр. 66 на сп. „Диалог”, основано и списвано от Даниела Горчева.

Борислав Скочев е основател на сайта „Декомунизация” (http://decommunization.org/).

 

Това са снимки на „хулигани”, арестувани през януари 1958 г. за хулиганско държание и облекло (съжалявам за грубото заличаване на лицата от комисията по досиетата.) Момичетата на снимките са касиерка, служителка и студентки в консерваторията, във ВИТИЗ и по журналистика. Кратките справки гласят:

„Задържана без паспорт с късо палто тип „ямурлук”, родителите й са бивши търговски деятели, зле настроени към народната власт...” „Задържана за носене на „ямурлук”, и неприлична прическа...” „Задържана без личен паспорт, с тесен разцепен панталон и прическа „конска опашка”, баща й е офицер от бившата царска армия.” „Задържана за неприлични танци в ресторанта на ЦУМ...”

„Ямурлуците” се продавали в ЦУМ и въпреки това за властта те били изобличителният белег на „подражателите на Запада”, предизвикателният знак на „хулигана”, отхвърлящ социалистическия начин на живот. (Преди да се присмеем на този тоталитарен дрескод, нека се сетим за днешните забрани на забрадките. Преживяващите криза демократични общества не са застраховани срещу племенен страх и аплодиране на нахлуването в личните пространства на човека.) .

продължава>
 
Колекция: Непубликувани снимки от нахлуването на Червената армия в България ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Политика
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Септември 2011 14:25

Днес, 8 септември 2011 г. се навършват 67 години от началото на окупацията на България от войските на Червената армия. Дата, която по никакъв начин не се отбелязва в страната. А би трябвало да стане популярна в обществото, защото с нея е сложено началото на 45-годишен период в историята ни, в който България губи свободата си и под ръководството на БКП се превръща в най-верния сателит на Кремъл.

В рубриката „Виртуален музей на българския комунизъм” сайтът Държавна сигурност.com представя колекция от 25 непубликувани до момента фотографии, свързани с нахлуването на Съветската армия в България. Фотографиите са изключителна собственост на Националния военноисторически музей (НВИМ), (http://www.militarymuseum.bg) и са откупени от сайта Държавна сигурност.com с право на ползване единствено при разработването на темата за окупацията на България от Червената армия през септември 1944 г. Фотографиите не могат по никакъв да бъдат копирани от други медии или публикувани в лични блогове, тъй с това ще бъде нарушен Закона за авторско право.

.
продължава>
 
Карта: Операцията на 3-ти Украински фронт при окупирането на България ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Политика
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Септември 2011 12:19На 8 септември 1944 г. започва окупацията на България от войските на Червената армия. Дата, която по никакъв начин не се отбелязва в страната. А би трябвало да стане популярна в обществото, защото с нея е сложено началото на 45-годишен период в историята ни, в който България губи свободата си и под ръководството на БКП се превръща в най-верния сателит на Кремъл.

 
Видео: Окупацията на България от Червената армия ПДФ Е-мейл
Виртуален музей на българския комунизъм - Политика
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Септември 2011 10:59

На 8 септември 1944 г. е поставено началото на окупацията на България от войските на Червената армия. Дата, която по никакъв начин не се отбелязва в обществото днес.

А би трябвало, защото с нея е сложено началото на 45-годишен период в историята ни, в който България губи свободата си и с тоталитарното управление на БКП се превръща в най-верния сателит на Кремъл.

В рубриката „Виртуален музей на българския комунизъм” сайтът desebg.com ви представя видео (с участието на актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев) с подробности от подготовката на операцията от Върховното главно командване на СССР начело със Сталин и провеждането ѝ от армиите на 3-ти Украински фронт.

 

Видео: Окупацията на България от червената армия. 

.

 


FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека
komdos
Декомунизация
Христо Христов