|
„Да не допуснем тия религиозни фанатици да се превърнат в „пета колона“ на империалистическия лагер“ ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Април 2024 18:33

alt

 

Четири години преди да нанесе своя репресивен удар срещу католическата църква в България през 1952 г. комунистическият режим е гледал на католическото духовенство като на религиозни фанатици, които могат да се превърнат в „пета колона“ на „империалистическия лагер“.

Това става ясно от документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява докладна записка от Д. Илиев, пълномощен министър в Министерството на външните работи до министър-председателя Георги Димитров.

Документът е от април 1948 г. и дава представа за начина, по който е възприемана католическата църква от тоталитарното управление на БКП.

В докладната е посочено, че пълномощният министър докладва на Димитров съгласно неговите лични инструкции. Към МВнР по това време е действала Дирекцията по вероизповеданията.

Според тях той е изискал подробни сведения за дейността и устройството на католическата и евангелските църкви.

Данните към 1948 г. сочат, че католиците в България са над 56 000 и имат трима епископи, 54 енории, 71 църкви и 133 свещеници.

Съществуващите тогава шест евангелистки църкви са имали над 15 000 последователи, 220 енории, 72 църкви и 138 свещеници.

„Католиците и евангелистите, както е известно, са по същество агентури на Ватикана и Вашингтон, поддържат важни връзки с империалистическия лагер, имат много движими и недвижими имоти и корени сред българския народ и разполагат с необходимите финансови средства и организационен апарат за водене на агитация и пропаганда“, се подчертава в докладната до Георги Димитров.

От МВнР посочват, че и католическата, и протестантските църкви са заявили своята лоялност към тоталитарния режим на БКП.

Независимо от това обаче се препоръчва „истинската им целокупна дейност“ следва да се освети от „компетентните държавни служби“.

Изразено е и мнение, че трябва да се вземат мерки, за да не се превърнат „тия религиозни фанатици в „пета колона“ на империалистическия лагер“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов