|
Арестували над 100 граждани като английски шпиони, а после ги пратили в лагер ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Март 2024 16:59

alt

 

Масовият терор и безпочвените обвинения по време на комунистическия режим са превърнати в обичайна практика, а свидетелства за това се съдържат в хиляди документи на репресивния апарат на БКП – Държавна сигурност.

Desebg.com публикува един от тези документи онлайн. Той представлява писмо на Петричката околийска дружба на БЗНС, подписано от нейния председател и секретар от 3 юни 1946 г., адресирано до председателя на БЗНС по това време Никола Петков.

В него са изложени подробности за масовия арест на над 100 граждани от Петричко на 8 ноември 1945 г., обвинени в „някаква английска шпионска мрежа“.

Всички са държани в участъци и затвори до февруари 1946 г., когато са освободени с решение на прокуратурата.

Сред задържаните са двама земеделци – Ангел Лозанов, председател и Димитър Манафов, секретар на дружбата на БЗНС в село Елешница.

Първият е женен с две деца, а вторият с едно дете. Лозанов е участник във войната срещу Германия, а Манасоф е определен като „борец против диктатурата“.

Веднага след освобождаването им от прокуратурата те са били наново задържани и изпратени в лагера „Росица“ (лагерът е създаден по време на строежа на едноименния язовир недалеч от Севлиево, който през 1953 г. е преименуван на името на земеделския политик Александър Стамболийски, б.а.).

Освен поставяне на въпроса за тяхната съдба в писмото е подчертано, че при масовия арест през ноември 1945 г. е задържан Панделич Стоянов от гр. Петрич, който оттогава е в неизвестност.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов