|
Прокуратурата за престъпността при соца: Голям е броят на тежките икономически престъпления, много остават неразкрити ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Май 2022 14:20

alt

 

„В сферата на икономиката продължават да се извършват голям брой тежки престъпления. Сравнително голям е делът на неразкритите стопански престъпления“.

Това признават главният прокурор Иван Вачков, министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и министърът на финансите Белчо Белчев през 1977 г. в подписан от тях общ документ, посветен на проблемите с престъпността по време на тоталитарното управление на БКП.

Документът представлява писмо до началниците на окръжните управления на МВР-ДС, до директорите на окръжните дирекции за държавен финансов контрол и до софийския градски и окръжни прокурори от 1977 г., който desebg.com публикува онлайн.

В него е посочено, че са „разкрити крупни присвоителни и валутни престъпления“.

Постигнати са и резултати при разкриване и разследване на невярно документиране на стопански резултати.

„Резултатите обаче все още не съответстват на повишените изисквания, произтичащи от партийните документи“, признават двамата ключови министри и главният прокурор.

„Крупните и групови присвоявания, проявите на безстопанственост, невярно документиране на стопанските резултати, произвеждането на недоброкачествена продукция и сключването на неизгодни сделки, вземат все по-широки размери, а в редица случаи остават неразкрити“, е подчертано в документа.

„Тези факти показват, че проблемът за решително настъпление срещу стопанската престъпност и другите правонарушения в икономиката не е решен до край“, се казва с писмото.

В него са изброени множество хронични проблеми в дейността на МВР, дължания финансов контрол и държавното обвинение.

Документът е включен в документалния сборник „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 2, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов