|
Как комунистическият режим е налагал режим върху тока ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Сряда, 24 Ноември 2021 17:18

alt

 

Тоталитарната Българската комунистическа партия е била принудена да налага режим на ползването на електроенергията в различни периоди на своето управление, разкриват документи запазени в архива на Държавна сигурност.

Един от тези периоди е бил още през първата половина на 60-те години на ХХ век, разкрива документ, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява решение на Министерския съвет № 369 за намаление на лимитите за ползване на електроенергия от предприятията през дневните часове от 5 септември 1964 г., адресиран до всички министерства, комитети, ведомства и организации.

По това време министър-председател е Тодор Живков, който е начелото и на БКП.

Документът разкрива, че през 1964 г. тоталитарното управление на БКП е принудено да въведе допълнителни мерки по ограничаването на ползването на електроенергия в страната, след като това вече е било направени преди това.

Правителството на Живков се оправдава с изчерпване на водите от язовирите.

Въведени са лимити на предприятията през дневните часове.

Комитетът по енергетика е задължен в срок от пет дни да намали количеството електроенергия за потребление от електропреносната система.

В 3-дневен срок пък Комитетът е трябвало да определи лимитите от електроенергия на окръжните народни съвети, както и за предприятията на окръжно подчинение.

Правителството на Живков е заплашило, че на онези предприятия, които не спазят определените лимити ще им бъде спирана електроенергията като наказателна мярка.

Документът е включен в „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2016 г.

 


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов