|
Зорко да бдим за свободата, не на авторитарните режими ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Ноември 2021 21:52

alt

 

Зорко да бдим за свободата, да положим усилия за установяване на правов ред и граждански мир в страната, както и за пълното демократизиране на управлението. Винаги да се борим срещу авторитарните и реакционни политически режими.

Тези послания са записани в резолюция на управителния съвет на опозиционния БЗНС от август 1945 г., когато земеделците начело с Никола Петков вече се борят против провеждането на парламентарни избори за 26-то Обикновено Народно събрание, които не гарантират честността и демократичността на вота, а страната е залята от червен терор.

Резолюцията стига днес до нас, запазена в архивите на Държавна сигурност, която desebg.com публикува онлайн.

Както е известно под натиска на САЩ и Великобритания просъветското управление на ОФ отлага изборите за ноември същата година, в опит да замаже очите на западните сили, че в България ще има възможност за легално функциониране на опозиционни партии (опозиционните партии бойкотират изборите и през ноември и те са спечелени изцяло от ОФ).

През лятото на 1945 г. опозиционният БЗНС настоява да се възстанови свободата на печата, събранията и сдружаването, както и отстраняването на всички пречки за свободно политическо проявление.

Земеделците на Никола Петков приветстват напускането на кабинета на двамата техни министри проф. Петко Стоянов и Григор Чешмеджиев в знак на протест срещу подготвеното опорочаване на изборите.

Земеделците все още не са пресекли червената линия и оставят вратичка да си сътрудничат с Работническата партия (комунисти), но при взаимно зачитане и невмешателство във вътрешно партийния живот.

В БЗНС „Никола Петков“ по това време нямат представа, че две години по-късно цялата им партия ще попадне под ударите на комунистическия режим и ще бъдат разтурени като политически субект, а лидерът им арестуван, осъден на смърт и убит, а много от депутатите земеделци ще се озоват в лагерите и затворите.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов