|
Дипломатично: ДС и милицията утежняват и без това тежкото положение на България ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Неделя, 27 Декември 2020 11:49

alt

 

„След като аз не успях чрез пряк контакт с народната милиция да постигна резултат, моля ви, господин министре, вие от ваша страна, да внушите на ведомствените ви органи от народната милиция и държавната сигурност, че с подобни действия утежняват и без това доста утежненото положение на държавата ни в международните ни връзки“.

Това е част от писмо на министъра на външните работи Петко Стайнов до своя колега в правителството на ОФ – Антон Югов, министър на вътрешните работи през януари 1946 г.

Поводът е поставяне на проблема за привикването и арестуване на българки граждани, работещи в обслужващия персонал на западни дипломатически мисии.

От документа, запазен в архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн, става ясно, че министър Стайнов е бил принуден да се обърне към шефът на МВР и член на БКП Югов, след като е сезиран от политическия представител на английското посолство в България по няколко случая, по които милицията и ДС са преследвали граждани, работещи в английската мисия.

Министър Стайнов е подчертал, че с дейността си милицията и ДС са го поставили в много деликатна ситуация.

Той напомня на Югов, че няма забрана български граждани да работят в дипломатически мисии.

От писмото му става ясно, че е поискал преди милицията или ДС да предприемат действия срещу такива граждани, да бъде потърсено мнението на Министерството на външните работи.

Особено това да се прилага към мисиите на САЩ, Англия и СССР (за последната в архивите има доказателства за бездействието на репресивния апарат на БКП към съветски войници, извършили различни престъпления в България, б.а.).

Министърът на външните работи е поискал конкретна информация по един от случаите, за да може да отговори на английската страна.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов