|
Истински народна, републиканска, прогресивна църква, която да строи социализма ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Неделя, 28 Юли 2019 19:46

alt

Българската православна църква да стане в скоро време истински народна, републиканска, демократична църква и да вземе участие в построяването на социализма у нас.

Това е „актуалният лозунг”, който лидерът на БКП Георги Димитров спуска за изпълнение на православната църква у нас през 1948 г.

Нареждането е цитирано в документ на Дирекцията на вероизповеданията към Министерството на външните работи, който desebg.com публикува онлайн.

Той е озаглавен „Българската православна църква в Народна република България” от декември 1948 г. на Димитър Илиев, пълномощен министър и директор на Дирекцията на вероизповеданията.

В него се проследява начинът, по който църквата е „отделена” от държавата” след 9 септември 1944 г. и последствията от приемането на новата Димитровска Конституция.

Посочено е, че Св. Синод и Свещеническият съюз единодушно са одобрили препоръките на Димитров към църквата и решенията на Националния съвет на Отечествения фронт.

Описано е спирането на „пропагандата” на църквата сред децата прекратяването на всички религиозни организации, които са имали дейност сред младите поколения.

„Светият синод на БПЦ и отделните епархийски архиереи засвидетелстваха своята привързаност и пълна лоялност към правителството, начело с министър-председателя Георги Димитров, и с издаваните от тях окръжни послания към вярващия народ в полза на стопанските мероприятия на правителството и на вътрешната му и външна политика”, се посочва в доклада, с който е описано поставянето на БПЦ под контрола на тоталитарното управление на БКП.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата 2017 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов