|
Истински народна, републиканска, прогресивна църква, която да строи социализма ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Неделя, 28 Юли 2019 19:46

alt

Българската православна църква да стане в скоро време истински народна, републиканска, демократична църква и да вземе участие в построяването на социализма у нас.

Това е „актуалният лозунг”, който лидерът на БКП Георги Димитров спуска за изпълнение на православната църква у нас през 1948 г.

Нареждането е цитирано в документ на Дирекцията на вероизповеданията към Министерството на външните работи, който desebg.com публикува онлайн.

Той е озаглавен „Българската православна църква в Народна република България” от декември 1948 г. на Димитър Илиев, пълномощен министър и директор на Дирекцията на вероизповеданията.

В него се проследява начинът, по който църквата е „отделена” от държавата” след 9 септември 1944 г. и последствията от приемането на новата Димитровска Конституция.

Посочено е, че Св. Синод и Свещеническият съюз единодушно са одобрили препоръките на Димитров към църквата и решенията на Националния съвет на Отечествения фронт.

Описано е спирането на „пропагандата” на църквата сред децата прекратяването на всички религиозни организации, които са имали дейност сред младите поколения.

„Светият синод на БПЦ и отделните епархийски архиереи засвидетелстваха своята привързаност и пълна лоялност към правителството, начело с министър-председателя Георги Димитров, и с издаваните от тях окръжни послания към вярващия народ в полза на стопанските мероприятия на правителството и на вътрешната му и външна политика”, се посочва в доклада, с който е описано поставянето на БПЦ под контрола на тоталитарното управление на БКП.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата 2017 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов