|
В Смолянско БКП изселвала многократно, през 1950 г. – заради горяните ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Януари 2019 23:04

alt
По време на комунистическия режим в Смолянски окръг БКП е организирала няколко вълни от изселвания, като през 1950 г. това е направено заради горяните в района, които са били преди всичко сред помашкото население.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад – оценка за изследването, станало на 27 август 1950 г. Документът е на Околийския комитет на БКП и е адресиран до Бюрото на Окръжния комитет на партията.

От него става ясно, че след 9 септември 1944 г. в Смолянски окръг четири изселвания и едно разселване. Изселени са 180 семейства, а разселените семейства са 126, всичко 306 семейства. При последната акация от 1950 г. са изселени 74 семейства.

От документа се разбира още, че в района режимът е регистрирал 103 „бандити, глави на семейства, от които 102 мохамедани (помаци, б.а.) и един християнин”.

С определението „бандити” ДС по това време нарича горяните. Околийският комитет на БКП критикува начина, по който е бил поставен пред свършен факт от страна на Държавна сигурност по въпроса за изследването.

След като списъкът бил одобрен и върнат „отгоре”, имайки предвид МВР, местната ДС им предоставила списъка с възможността да подменят до 5-7 семейства.

Местното комунистическо ръководство влязло в спор с назначената от ДС комисия, която настоявала да се произнесе по изследването след преглед на цялата събрана документация за „вражеска дейност”.

„Документации за много изселници липсваха и ако беше спазена точно инструкцията щяха да отпаднат повечето изселници”, признава местният комунистически елит.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов