|
Планът на БКП за „демократизиране” на Българската православна църква ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Август 2018 16:20

alt
Тоталитарното управление на БКП е имало ясен план за разбиването на Българската православна църква и за принизяване на значението ѝ за българското общество.

За това свидетелства документ от 1949 г., запазен в архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява докладна записка на пълномощния министър Павел Тагаров, директор на изповеданията, до министъра на външните работи.

 По същество записката представлява проектопрограма на Дирекцията по вероизповедания под благовидното название за реорганизиране и демократизиране на Българската православна църква, а целта е БПЦ на „влезе в крак с времето” след 9 септември 1944 г.

В нея се предвижда промяна на устава на Светия Синод, засягащ изборното начало и по-конкретно премахването на редица изисквания за лицата, които могат да бъдат избирани на висши църковни длъжности.

Предвижда се пълно отнемане на благотворителната дейност на БПЦ. В документа е заложено и пълна промяна на съществуващата дотогава стопанско-финансова политика на църквата.

Проекто-програмата за „демократизиране” на БПЦ през 1949 г. предвижда удар върху най-доходоносната дейност на църквата, а именно продажбата на свещи. Заложено е да бъдат закрити съществуващите към онзи момент 7 свещоливници в страната и производство на свещи само в Софийската свещоливница.

Заложена е и чистка на служителите в административния апарат на всички църковни и манастирски звена.

Не на последно място по значение е засегнато и просветната дейност на църквата. Предложено е да бъдат слети съществуващите по това време две духовни семинарии – в Пловдив и в София, както и да се ревизира учебната програма в нисшите и висшите духовни учебни заведения.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1 – Българската православна църква 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов